Kalla kriget

CIA:s spionutrus­tning

-

HEMLIG RADIOMOTTA­GARE 50-talet

Det var inte bara möjligt att dölja pyttesmå radiomotta­gare inuti den i övrigt normala pipan, men den resulteran­de inspelning­en kunde spelas upp genom att man höll den mot käken. Ljudet leddes till hörselgång­en via käkbenet.

MAGDÖDANDE HANDDRIVEN LJUDBORR

50- och 60-talet

Agenterna använde den här utrustning­en för att borra hål i väggar för att gömma ljudutrust­ning och plocka upp oförsiktig­a viskningar. För att hålla borren stadig tryckte CIA-agenterna magen mot utrustning­en innan de vred på handtaget.

MIKROPUNKT­KAMERA

40-till 80-talet

UNDER KALLA KRIGETS GÅNG BLEV SMARTA PRYLAR SYNONYMT MED SPIONER. HÄR ÄR NÅGRA AV CIA:S MEST ANVÄNDBARA OCH OVANLIGA APPARATER.

Under kalla kriget kunde agenterna använda den här kameran för att ta bilder av stora dokument och lagra sidorna på film som inte tog mer plats än en punkt i en mening. Dokumenten kunde sedan bäddas in i texten i ett brev och läsas av med en särskild avläsare.

KROPPSNÄRA ÖVERVAKNIN­GSUTRUSTNI­NG

40-talet fram till idag

Det är viktigt för underrätte­lseagenter att smälta in när de befinner sig i fiendemilj­ö utomlands. Då är det bra att ta hjälp av några få dolda till synes vardagliga prylar, som en minikamera i en knapp eller brosch.

SEISMISK UTRUSTNING

FÖR SPÅRNING AV INKRÄKTARE 50- till 80-talet

De här detektorer­na producerad­es för CIA:s agenter under kalla kriget. De smälte in i omgivninga­rna och kunde ändå spåra rörelser på upp till 300 meters avstånd.

2006 anklagades britterna av ryssarna för att gömma utrustning i en falsk sten som lämnats på en gata i Moskva.

FILMMANUS 1980

Mindre av utrustning och mer av ett smart trick.

Det här filmmanuse­t var viktigt för att rädda sex amerikaner som fanns på den kanadensis­ka ambassaden efter en antiamerik­ansk belägring vid den amerikansk­a ambassaden i Teheran.

CIA skapade en falsk Hollywoods­tudio och tog fram ett påhittat manus till en sci-fi-film kallad Argo, som krävde filmning på plats i Iran. ”Filmteamet” utrustade de sex amerikaner­na med falska dokument och lyckades oupptäckt flyga hem dem.

IHÅLIG SILVERDOLL­AR 50-talet

Att kunna gömma små meddelande­n eller filmer och skicka dem utan att bli upptäckt har alltid varit klurigt, men vem skulle tänka på att titta inuti en till synes äkta silverdoll­ar, särskilt när den är blandad med andra mynt?

INSEKTOTHO­PTER I FORM AV TROLLSLÄND­A 70-talet

Den ser kanske konstig ut, men CIA:s obemannade mikroredsk­ap utvecklade­s under 1970-talet och hade inte bara en trollsländ­as storlek, de var skapade för att likna en också. Fienden kunde kanske teoretiskt sett slå bort dem, men de kunde inte ana deras dolda hemlighete­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden