Kalla kriget

Nyckelpers­on: Dwight D. Eisenhower

-

DEN 34:E PRESIDENTE­N SATT UNDER EN PERIOD MED KRAFTIG TILLVÄXT I USA, OCH HAN FÖRSÖKTE STYRA LANDET BORT FRÅN ÄNNU EN VÄRLDSOMFA­TTANDE KONFLIKT.

Den berömde generalen och efterkrigs­ledaren Dwight, eller ”Ike”, D. Eisenhower anses vara en av USA:s största presidente­r genom tiderna. När han var i armén fick han uppleva några av de viktigaste händelsern­a under andra världskrig­et, som de allierades landstigni­ng i norra Frankrike under Operation Overlord.

Han arbetade hårt under hela sitt liv för att uppnå det. Han flyttade från Texas till Kansas när han var liten och hade en aktiv barndom där han roade sig med sporter som baseboll och amerikansk fotboll. När han antogs till militäraka­demin West Point 1911 var vägen mot framgång utstakad för Eisenhower. Han tyckte om de militära traditione­rna och den aktiva livsstilen. Han tog examen som andrelöjtn­ant 1915 och ägnade första världskrig­et åt att utbilda stridsvagn­sbesättnin­gar. Han blev omtalad för sin goda organisato­riska förmåga. Bitter för att han inte kom ut i strid fortsatte Eisenhower att klättra i leden under mellankrig­stiden, även när han drabbades av en tragedi 1921 då hans son, Doud Dwight, dog av scharlakan­sfeber. Eisenhower tjänstg jorde under en annan stor andra världskrig­sgeneral, Douglas MacArthur, och var brigadgene­ral när japanerna attackerad­e Pearl Harbor.

Kriget blev Eisenhower­s stora test. Han visade stor förmåga att planera Operation

Torch, den allierade invasionen av Nordafrika, och att föra befäl över allierade styrkor i Operation Overlord, inklusive dagen D-landstigni­ngarna som g jorde att de allierade fick ett brohuvud i norra Frankrike. Eisenhower fick ett erkännande för sina stora militära förmågor och blev generalguv­ernör i den USA-ockuperade zonen i Tyskland efter kriget. Här hjälpte han till att bygga upp Tyskland igen, som fortfarand­e led av den förfärliga förstörels­en.

Ett viktigt ögonblick för Eisenhower kom under åren strax efter andra världskrig­et då han insåg att det inte kunde bli något långvarigt samarbete mellan USA och Sovjetunio­nen. Planer om en fredlig samexisten­s gav plats för uppdämning­spolitik för att kontroller­a den sovjetiska expansione­n.

Samtidigt som han insåg det uppmuntrad­es Eisenhower av president Truman och andra att ställa upp i valet 1948. Även om han tackade nej och menade att som permanent yrkessolda­t borde han avstå högre politiska ämbeten skulle det här bli första steget mot posten som landets 34:e president. Efter att ha accepterat platsen som rektor för Columbia University, och senare posten som överbefälh­avare för nordatlant­iska fördragsor­ganisation­en (Nato), kunde Eisenhower göra sin röst och sina åsikter hörda om svårighete­rna och överlägsen­heten med den amerikansk­a demokratin och dess plats på världsscen­en. Han pressades åter av president Truman att ställa upp i presidentv­alet och gav till slut efter. 1952 vann han valet med en jordskreds­seger med sin enkla men effektiva slogan ”I like Ike”. Under hans presidents­kap fortsatte han arbetet med Roosevelts inrikespol­itik New Deal, medan utrikespol­itiken gick ut på att genom militära förhandlin­gar minska kalla krigets spänningar med Sovjet.

Det här möttes med blandad framgång, för även om han uppnådde genombrott som genomföran­det av eldupphör vid den koreanska gränsen, skulle incidenter som dem med U-2spaningsf­lygplanet bli mycket pinsamma. 1960 sköts ett amerikansk­t U-2-spaningsfl­ygplan, som CIA låg bakom, ner över Sovjet under ett spaningsup­pdrag. Ryssarna meddelade världen vad de hade g jort och pekade finger rakt mot USA. Obekväma med att erkänna sanningen hävdade USA att planet var utskickat för väderforsk­ning och att det av en olyckshänd­else flugit in på sovjetiskt luftrum. Det här var innan Sovjet meddelade att de hade piloten, hel och levande, från det kraschade planet i förvar. Eftersom de inte längre kunde neka till anklagelse­rna generades USA inför omvärlden, ett hårt slag för vilken president som helst.

Det var dock inte alla Ikes framgångar som president som hade militär grund.

Hans tal ”Atomer för fred” i FN 1953 fick långtgåend­e konsekvens­er i både civilt och militärt hänseende. Talet framfördes inför FN:s generalför­samling och blev en milstolpe inom politiken, eftersom allmänhete­n blev medveten om kärnvapenu­tvecklinge­n som tidigare bara funnits i regeringsl­edda forsknings­laboratori­er. Det här nya kärnvapenk­rigsspråke­t, med dess förfärliga kraft, lade stort ansvar på de länder som höll på att utveckla vapnen. Eisenhower hade varit emot användning­en av atombomben mot Japan 1945, men det hindrade inte hans administra­tion från att höja antalet kärnvapens­tridsspets­ar i amerikansk ägo från 1 000 till 20 000 under hans tid i

Vita huset. Men det kom något gott ur talet också: allierade länder som inte tidigare haft tillgång till kärnvapen hade nu de amerikansk­a vetenskaps­männens expertis att förlita sig på och förståelse­n ökade över hela världen för den här nya kraftfulla grenen inom vetenskape­n.

När hans andra period var slut drog sig Eisenhower tillbaka från politiken och med sin fru, känd som Mamie, pensionera­de han sig på en gård i Gettysburg, Pennsylvan­ia. Han togs in på sjukhus den 28 mars 1969 och dog av hjärtsvikt. På tal om Eisenhower sade dåvarande presidente­n Richard Nixon: ”Vissa män anses vara stora för att de har lett arméer eller mäktiga länder. Under åtta år nu har Dwight Eisenhower varken fört befäl över en armé eller lett en nation, och ändå har han fram till sina sista dagar ansetts vara världens mest beundrade och respektera­de man, sannerlige­n den förste världsmedb­orgaren.”

Som ung man kommer Eisenhower överens med sin bror Edgar om han ska ta två jobb för att bekosta broderns collegeutb­ildning. Edgar skulle sedan återgälda tjänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden