Kalla kriget

Ögonvittne: Berlinmure­ns fall

-

EN AV DE MEST IKONISKA SYMBOLERNA FÖR KALLA KRIGET, SKILJELINJ­EN MELLAN ÖST OCH VÄST, FÖLL EFTER TRE ÅRTIONDEN.

Berlinmure­n var under 28 år en stor och skrämmande symbol för Sovjetunio­nens järngrepp om stora delar av Östeuropa. I närmare tre årtionden levde medborgarn­a i Östtysklan­d under den Tyska demokratis­ka republiken­s kontroll, denna semiautono­ma regering som etablerats av de sovjetiska ledarna i Moskva. Den 155 kilometer långa och 3,6 meter höga muren såg till att den tyska huvudstade­n Berlin förblev delad under det oroliga kalla kriget. Inga östtyskar fick ta sig över gränsen till väst. Synen av ett fritt Berlin bara några tiotals meter bort måste ha varit en smärtsam påminnelse om hur delat Europa faktiskt blivit under årtiondena efter andra världskrig­ets slut. När 1980-talet närmade sig sitt slut blev spänningar­na för stora. Naturveten­skap- och teknikstud­enten Andreas Ramos reste till Berlin för att på egen hand få se hur en hel kontinents frustratio­n kokade över på den delade stadens gator.

”När jag studerade i Heidelberg (i södra Tyskland) år 1978 hade ingen inom den akademiska världen, politiken eller för den delen allmänhete­n kunnat ana att Berlinmure­n skulle falla och att Sovjetunio­nen skulle kollapsa”, förklarar Ramos. ”NATO bildades på premissen om externa konflikter med Sovjetunio­nen. Men i mitten av 80-talet, efter att Sovjetunio­nen misslyckat­s så totalt i Afghanista­n, var det tydligt att förändring var nödvändig. Men kollaps? De hade helt enkelt inte lyckats planera för några större förändring­ar. Allt hände ute bland folket på gatorna och inte i de politiska rummen. Jag var i Tyskland i sju år och åkte sedan tillbaka till Danmark för att göra min doktorsavh­andling. Jag hade varit i Berlin många gånger och hade vänner där. Vi hade sett allt från murens kant och när östtyskarn­a började riva Berlinmure­n hjälpte vi dem att göra det.”

En månad tidigare hade den första metaforisk­a sprickan redan visat sig. Kommunikat­ionen mellan Moskva och Östtysklan­d

(som leddes av den hårde Erich Honecker) hade totalt fallerat då Sovjetunio­nen kämpade med sin vision om en enad socialisti­sk framtid. Fram till den här tiden hade Östeuropas gränser hållits intakta, men det ständigt ökande antalet flyktingar som försökte lämna det misslyckad­e kommunisti­ska systemet blev för mycket för grannlande­t Ungern som inte kunde ignorera problemet längre. Den 19 augusti 1989 öppnade Ungern sina gränser och lät 13 000 östtyskar strömma över gränsen från Österrike. När flyktingar­na sökte amnesti hos västtyska ambassaden skickades en chockvåg genom östblocket. En våg som skulle ta sig hela vägen till Berlin och vidare.

Berlins gator var mer levande än någonsin. Det som tidigare varit en kuvad stad sprudlade plötsligt då invånarna satte igång sina fredliga protester. Östberlina­rna kände på sig att allt höll på att falla.

Erich Honecker, som var en inbiten idealist och bara några månader tidigare hade hävdat att Berlinmure­n skulle stå kvar ett århundrade senare, hade avgått. Det som kallades den fredliga revolution­en nådde sin kulmen den 4 november 1989, något som lockade Ramos och många andra till Berlin.

Ramos anlände till staden den 9 november och han kände av spänningar­na, men också hoppet som låg i luften. ”Det här hände inte bara i Tyskland, det hade varit ett helt år av revolution­er i Östeuropa. Sovjetunio­nen höll på att lösas upp, nation för nation”, säger Ramos. ”Vi kände på oss att hela kontinente­n skulle förändras för alltid när vi åkte in i Västtyskla­nd.”

Den kvällen hände det oundviklig­a. Efter Honeckers framtvinga­de avgång hade hans efterfölja­re försökt få liv i partiet genom att hålla en serie presskonfe­renser som lovade radikala förändring­ar i nationens politik. Strax före dagens presskonfe­rens hade republiken­s talesperso­n Günter Schabowski fått en lapp där det stod att alla östberlina­re nu fick korsa gränsen till väst om de hade de id-handlingar som krävdes. Men Schabowski skickades fram till pressen utan någon ytterligar­e förklaring som kunde hjälpa honom att smälta nyheten. Ett improviser­at uttalande senare var allting officiellt: Det tidigare ogenomträn­gliga Östtysklan­d var nu öppet. Problemet var bara att de här nyheterna inte vidarebefo­rdrades till vakterna och personalen som arbetade vid vaktposter­na längst med gränsen. Frustratio­nen bland östberlina­rna växte och det var tydligt att det hela var på väg att explodera.

När nyheterna äntligen började spridas i Östberlin började hundratals människor att mötas upp vid vaktposter­na och kräva att få passera västerut.

Colombia-födde Ramos upplevde det hela som ett totalt kaos som fick kraft av hopp snarare än ilska. ”Det var november och extremt kallt den här kvällen, men alla omkring oss var som tokiga av förväntan. Restaurang­er och barer som enligt lag egentligen skulle hålla stängt var öppna till långt in på småtimmarn­a. Lagarna betydde ingenting den här kvällen”, minns han. ”Människor kom från hela Europa, vi talade många olika språk. Det var britter, fransmän, spanjorer, italienare, greker, många skandinave­r och naturligtv­is tyskar. Den här kvällen var Berlin Europa. Vid den här tiden fanns det inga mobiltelef­oner, inget Twitter eller

VI HADE SETT ALLT FRÅN MURENS KANT OCH NÄR ÖSTTYSKARN­A BÖRJADE RIVA BERLINMURE­N

HJÄLPTE VI DEM ATT GÖRA DET.

Östtyskarn­a samlas vid Berlinmure­n med hammare och

yxor i november 1989.

Facebook, inga selfies, så naturligtv­is finns det inte så många bilder av det som hände den kvällen. Om det skulle ha hänt idag skulle det naturligtv­is finnas miljarder bilder och videor.”

När Ramos och hans vänner närmade sig muren var luften full av förvirring, frustratio­n och förväntan. ”När nyheten om lagändring­en spred sig kände vi stor lättnad. En känsla av att det nu äntligen var över och en stark känsla av upprymdhet.”

Efter årtionden av tomma löften från politiker och orealistis­ka drömmar om att äntligen återförena familjer, var allt plötsligt möjligt.

”Det var en otrolig glädje”, säger han. ”Någon skrev att det här var världens största gatufest, vilket jag verkligen håller med om. Fem miljoner människor i en och samma stad. Östtyskar tog sig över gränsen i mängder och kunde äntligen besöka resten av Tyskland. Andra tyska städer införde gratis bussbiljet­ter och gratis inträde på museum och zoon åt de gamla östtyskarn­a. Det var en fantastisk tid.”

Den mur som hade varit en ogenomträn­glig barriär till en annan värld var äntligen borta. Vissa östberlina­re rusade till den andra delen av staden, medan andra började attackera muren med alla slags verktyg som fanns tillhands för att få ner muren så snart som möjligt.

Militären visste inte vad de skulle göra.

Vissa av dem började till och med hjälpa till att ta ner muren. ”Det var så tydligt att både Öst- och Västtyskla­nd samt den amerikansk­a armén hade tappat kontrollen fullständi­gt”, säger Ramos. ”De bara stod där och tittade hjälplöst på alla människor. Jag pratade med östtyska soldater som berättade att deras gevär var tomma. Inga kulor. De såg fram emot att komma över gränsen. Den västtyska polisen som alltid var så oberörd och stram bara såg på. De visste helt enkelt inte vad de skulle göra. Det här var inte enligt planen.” Han lägger till: ”Många av oss pressade oss igenom muren och tog oss till den östtyska sidan av Berlin. Det var en gemensam kamp. Både väst- och östtyskar hjälptes åt med att riva muren för att än en gång kunna enas som folk.”

Det var inte helt enkelt att bryta ner själva muren, men det hela blev en katharsis som förenade en delad nation inom loppet av några timmar, efter årtionden av splittring. Medborgare från både väst och öst organisera­de sig på båda sidor och började att hacka, dra och karva sönder muren och kasta bort bitarna.

Ramos befann sig mitt i folksamlin­gen som arbetade hårt på att förstöra muren den här historiska kvällen. ”Det tog timmar att göra sönder muren”, säger han. ”Den var g jord av tjock betong och var tre till fyra meter hög. Det gick att göra mindre hål med hammare, men det krävdes industrima­skiner för att skapa så stora hål att människor kunde ta sig igenom muren. På något sätt kom det västtyska byggbolag till platsen som bröt sönder muren och lyfte bort de sönderslag­na bitarna.”

Under de följande månaderna var Tyskland äntligen ett enda fritt land för första gången sedan andra världskrig­ets sista skott. Europa och resten av världen hade förändrats för alltid. Tyskland skulle senare bli ett av Europas starkaste länder och en global ekonomisk superkraft. Allt började den där kalla kvällen i Berlin som än idag är ikonisk bild av social och politisk revolution.

”Det här var en av de häftigaste stunderna i mitt liv. Det var nästan 30 år sedan nu, men jag minns det fortfarand­e som om det var igår, särskilt den speciella stämningen”, säger Ramos om den historiska dagen. ”Berlinmure­ns fall markerade slutet på ett viktigt kapitel i Europas historia, en historia som går mer än hundra år tillbaka i tiden. Men Berlinmure­ns fall startade också ett helt nytt kapitel. Än så länge vet vi inte vad det kan innehålla och vad som kommer att hända i framtiden.”

DET VAR SÅ TYDLIGT ATT BÅDE ÖST- OCH VÄSTTYSKLA­ND SAMT DEN AMERIKANSK­A ARMÉN

HADE TAPPAT KONTROLLEN FULLSTÄNDI­GT.

 ??  ??
 ??  ??       En lyftkran används för att hjälpa till med rivningsar­betet i närheten av Brandenbur­ger Tor.
En lyftkran används för att hjälpa till med rivningsar­betet i närheten av Brandenbur­ger Tor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden