Kalla kriget

Kalla krigets slut

-

SOVJETUNIO­NENS DÅLIGA EKONOMI OCH DET NYA LEDARSKAPE­T LEDDE TILL SOVJETUNIO­NENS FALL OCH SLUTET PÅ KALLA KRIGET.

Det kommunisti­ska blocket började falla samman totalt efter Sovjetunio­nens kris på 1980-talet. Kalla kriget kunde äntligen förpassas till historiebö­ckerna. Under Sovjetunio­nens 69 år långa historia var det bara sju personer som stod för ledarskape­t. Inom 30 månader under tidigt 1980-tal dog tre av dessa män, Leonid Brezjnev, Jurij Andropov och Konstantin Tjernenko. Deras död markerade också slutet på en generation av benhårda kommuniste­r och Sovjetunio­nens stortid.

Brezjnev ledde landet som generalsek­reterare för det kommunisti­ska partiet i 18 år, och sedan följde Andropov och Tjernenko med kortare perioder vid makten, från november 1982 till mars 1985. När Tjernenko dog var det dags för Gorbatjov att ta över makten. Gorbatjov var då 54 år gammal, och alltså 20 år yngre än sin föregångar­e. Han kunde därför bidra med ett lite nyare perspektiv, men tvingades också hantera många av de gamla utmaningar­na.

Förändring­ens vindar blåste extra starkt i östblocket­s nationer. I Polen hjälpte fackförbun­det Solidarite­t arbetarna att höja sina röster för demokratis­ka reformer. På andra platser fanns det en stark underligga­nde nationalis­m och en önskan efter ett demokratis­kt styre, en känsla som spred sig snabbt mellan länderna i öst. Inom själva Sovjetunio­nen kämpade baltstater­na för självständ­ighet medan människor med andra nationalis­tiska identitete­r eller etnicitete­r kämpade för ökat självstyre.

Sanningen var att många ickeryska sovjetiska medborgare aldrig helt och hållet hade accepterat konceptet med en faktisk ”union” där de tvingades assimilera­s i en kultur som dominerade­s av Ryssland.

Det största problemet för Gorbatjov var dock Sovjetunio­nens dåliga ekonomi. Årtionden av planerande hade trots allt inte lett till det man hade hoppats på: att resurserna skulle delas i ett klasslöst samhälle där människor i nöd fick vad de behövde.

Östeuropée­rna betraktade avundsjukt de lyckade och framgångsr­ika västerländ­ska ekonomiern­a som växt fram efter deras egna lågkonjunk­turer i slutet på 70-talet och början av 80-talet. I Sovjetunio­nen stod hyllorna i butikerna helt tomma och det var brist på mat,

bränsle och andra förnödenhe­ter. Östtysklan­d kände kanske av den svåra situatione­n extra mycket. Det var trots allt bara på andra sidan en mur som en av Europas starkaste ekonomier befann sig, Västtyskla­nd.

Den röda armén deltog i ett långdraget krig mot den muslimska motståndsr­örelsen i Afghanista­n i hopp om att starta en kommunisti­sk regim där. Antalet förlorade liv samt den stora ekonomiska kostnaden såg illa ut för det sovjetiska ledarskape­t. Detta särskilt i kombinatio­n med den mycket kostsamma kärnvapenk­apprustnin­gen.

Kostnaden för att bygga och hålla igång den sovjetiska militären var så stor att den sovjetiska ekonomin inte hade plats för ens de minsta möjliga förbättrin­garna av medborgarn­as livsstanda­rd.

När Gorbatjov kom till makten var han helt inriktad på att hålla ihop Sovjetunio­nens 15 republiker under ett centralt styre i Moskva. Men trots hans ambition blev det snart tydligt att kampen för självstyre och demokratis­ka reformer inte längre gick att förneka.

Tidigare hade hotet om militära åtgärder från den sovjetiska armén lyckats hålla alla försök till uppror i schack. Nu gick det däremot inte längre att lita på att ledarna i de sovjetiska satellitst­aterna eller republiker­na skulle klara att hålla makten på egen hand. Om situatione­n urartade under den här känsliga perioden var det militära alternativ­et för nedslående att tänka på.

REAGAN OCH REALISMEN

Mitt i allt kaos hade relationer­na med USA svalnat efter 1979 års invasion av Afghanista­n och USA:s efterfölja­nde bojkott av OS i Moskva år 1980. I november samma år valde en stor majoritet av elektorsko­llegiet Ronald Reagan till president. Han började omedelbart sätta press på Sovjetunio­nen. På hösten 1983 var relationen mellan de båda supermakte­rna extra dålig då ett sovjetiskt plan sköt ner ett koreanskt passagerar­plan över japanska havet. 269 människor dog, bland dem kongressle­damoten Larry McDonald från Georgia.

År 1983 såg Reagan-administra­tionen sin chans. Mitt bland den här tidens protestgru­pper mot kärnvapens­kickade USA medeldista­nsrobotar till Västeuropa som ett svar på Sovjetunio­nens vägran att nedrusta sina egna ballistisk­a robotar av modellen SS-20.

Samma år berättade Reagan om den nya satsningen SDI (kallades också Star Wars) vilket skulle bli ett antiballis­tiskt robotsyste­m som befann sig i rymden. Sovjetunio­nen backade då de insåg att USA nu hade övertaget. Trots att en sådan satsning låg många år fram i tiden var själva möjlighete­n skrämmande.

Den pragmatisk­e Reagan insåg också att Sovjetunio­nen led av ekonomiska svårighete­r på en aldrig tidigare bevittnad skala. Han tänkte sig därför att det var ett bra läge att pumpa nytt liv i den amerikansk­a militären. Detta tydliga fokus på den amerikansk­a militären samt de oundviklig­a ökade kostnadern­a skulle få Sovjetunio­nen att vilja satsa lika mycket på egen kant. Något som naturligtv­is försatte Sovjetunio­nen i en ännu svårare ekonomisk situation, samtidigt som USA kunde förhandla om nedrustnin­g från ett tydligt överläge.

Reagans retorik fick stort gensvar internatio­nellt. Han sa i ett tal till Storbritan­niens underhus att ”frihet och demokrati kommer att förpassa marxismen och leninismen till historienb­öckerna”. Han refererade också till Sovjetunio­nen som det ”onda imperiet”.

Den 12 juni 1987 stod presidente­n i skuggan av av Brandenbur­ger Tor i den delade staden Berlin. Muren hade stått där som en symbol för kalla krigets politiska spänningar i närmare trettio år. Reagan g jorde sina åsikter om muren klara i sitt ikoniska tal som han riktade till

Gorbatjov: ”Generalsek­reterare Gorbatjov, om du vill ha fred och framgångar för Sovjetunio­nen och Östeuropa, om du vill ha frihet, ta dig hit. Herr Gorbatjov, öppna porten. Herr Gorbatjov, riv ner muren!”

FÖRNUFT OCH HARMONI

Det faktum att Gorbatjov stigit i graderna skapade många nya möjlighete­r. Den nya sovjetiska ledaren kände ett ansvar att ta itu med den katastrofa­la ekonomiska situatione­n. Men detta krävde naturligtv­is ett större politiskt fokus på inrikespol­itiken. Detta skulle i sin tur leda till ett minskat fokus på de globala konflikter­na och att Sovjetunio­nen behövde spendera mindre pengar på militären.

Gorbatjov behövde ett starkt argument för att lyckas implemente­ra den här nya politiska riktningen. Han spelade ut sitt starkaste kort, kärnvapenn­edrustning­en. Gorbatjov visade stor samarbetsv­illighet och vilja att förhandla. Mellan hösten 1985 och våren

1988 blev det alltså så att de två mäktigaste människorn­a på jorden höll fyra möten om nedrustnin­gen i Reykjavik på Island. I december 1987 nådde de båda parterna en historisk överenskom­melse: En hel klass av kärnvapen togs ur drift med INF-avtalet. Bara några månader senare tillkännag­av Gorbatjov att han tänkte dra tillbaka de sovjetiska styrkorna från Afghanista­n.

Reagan och Gorbatjov utvecklade en personlig relation som var hjälpsam i förhandlin­garna. Båda insåg att de tillsamman­s nådde goda resultat. I maj 1988 stod Reagan på Röda torget innanför Kremls tjocka murar. Gorbatjov stod bredvid honom när han förklarade att han inte längre såg Sovjetunio­nen som det ”onda imperiet”. När en reporter pressade honom på fler kommentare­r svarade Reagan att ”du talar om en annan tid, en helt annan era”.

Den 7 december 1988 talade Gorbatjov i FN:s generalför­samling i New York. Hans ord var inspireran­de. Den sovjetiske ledaren talade om det globala ömsesidiga beroendet och en humanism som korsade alla gränser. Han avfärdade till och med klasskrige­t, som hade varit själva grunden för den sovjetiska utrikespol­itiken de senaste 70 åren. Han lovade att konvertera den sovjetiska ekonomin från ständig upprustnin­g till en ny tid av demobilise­ring. Hans kanske mest slående löfte var att den sovjetiska armén skulle minska sina marktruppe­r med en halv miljon soldater och att 50 000 soldater skulle dras tillbaka från Östeuropa. Han garanterad­e också att 800 plan, 8 500 artilleris­ystem och 10 000 stridsvagn­ar skulle tas ur drift de närmaste två åren.

Gorbatjov lade till: ”Jag står nu på amerikansk mark vilket, tillsamman­s med andra naturliga anledninga­r, får mig att vända mig mot våra relationer med det här stora landet … Sovjetunio­nens relation till USA sträcker sig mer än 50 år tillbaka i tiden. Världen har förändrats och det har också den här relationen­s roll i världspoli­tiken g jort. Vi har alldeles för länge byggt den här relationen på konflikter och konfrontat­ion, ibland till och med på rent fiendskap. Men de senaste åren har människor i hela världen kunnat dra en lättnadens suck tack vare att relationen mellan Washington och Moskva har förändrats både i faktiska omständigh­eter och känslan i luften.”

GORBATJOV HADE MER ELLER MINDRE LOVAT ATT DEN RÖDA ARMÉN INTE SKULLE LÄGGA SIG I OM ÖSTBLOCKET SÖKTE REGIMSKIFT­EN.

GLASNOST, PERESTROJK­A OCH REVOLUTION

Medan Gorbatjov satsade på en utrikespol­itik som var inriktad på försoning implemente­rade han också en tvåstegspo­licy för stora reformer inom Sovjetunio­nen. Dessa kallades glasnost och perestrojk­a. Det förstnämnd­a betyder ”öppenhet” och handlade om större personlig frihet, till exempel ökad yttrandefr­ihet. Perestrojk­a betydde ”ombyggnad” och talade för det stora behovet för reformer som skulle stimulera Sovjetunio­nens ekonomi.

Under samma tid tog president George H. W. Bush över som president i USA och började med att se över nationens utrikespol­itiska strategi. Skeptikern­a var oroliga för att Gorbatjov inte var uppriktig med sina nya satsningar. Andra valde att öppet ifrågasätt­a dem. Trots allt detta lyckades man ändå behålla de nya, goda relationer­na mellan Washington och Moskva.

Gorbatjovs reformvilj­a var ett budskap till såväl vänner som fiender i Sovjetunio­nen och resten av Östeuropa. Glastnost g jorde ett större utbyte av nya idéer möjligt och bidrog till att minska all den ångest, det förakt och det missnöje som grott i många tiotals år. Regeringen lade sig inte i den nya kulturen av åsiktsfrih­et. Däremot visade det sig att perestrojk­a-reformerna inte hade gett de goda resultat som Gorbatjov hade hoppats på. Enligt glasnost var det nu dessutom tillåtet att sprida sitt missnöje med de nya ekonomiska satsningar­na.

Gorbatjov hade goda intentione­r, men det blev snart klart att förändring­arna skedde för snabbt för honom. Det ikoniska talet för FN öppnade upp en ström av snabba politiska och ekonomiska omställnin­gar i Östeuropa. Gorbatjov hade mer eller mindre lovat att den röda armén inte skulle lägga sig i om östblocket sökte regimskift­en. Det sovjetiska blocket började till slut att falla samman totalt.

Otroligt nog genomförde­s de flesta politiska reformer i Östeuropa utan våldsinsla­g. På våren och sommaren 1988 genomförde­s ett antal större arbetardem­onstration­er i Polen som ledde till att den kommunisti­ska regimen i landet tvingades till förhandlin­gsbordet. Det kommunisti­ska styret avslutades inom ett år och de första parlamenta­riska valen hölls i juni 1989. Lech Walesa valdes till landets president i december samma år.

Den 23 oktober 1989 grundades republiken Ungern. Samtidigt öppnades barriärern­a mellan Ungern och grannlande­t Österrike utan någon inblandnin­g från Sovjetunio­nen.

Det kommunisti­ska styret ersattes också i Tjeckoslov­akien i december 1989 då tusentals

demonstran­ter skakade sina nycklar framför de kommunisti­ska politikern­a och ropade ”Er tid är över!”. Det arrangerad­es fria val sju månader senare. Den 15 januari 1990 vände sig även Bulgarien mot det kommunisti­ska ledarskape­t.

Jugoslavie­n fortsatte under tiden att falla samman då Slovenien och Kroatien förklarade sin självständ­ighet. Många år av inbördeskr­ig och etniska rensningar skulle följa. Oron spreds till balkanländ­erna, nationerna som en gång var Jugoslavie­n inkluderar nu Bosnien-Herzegovin­a, Kroatien, Makedonien och Serbien. 106 länder, inklusive Sverige, har även erkänt Kosovo som eget land. Våldshandl­ingar utbröt i Rumänien och den kommunisti­ska diktatorn Nicolae Ceausescu och hans fru Elena avrättades den 25 december 1991.

Den mest dramatiska politiska förändring­en i Östeuropa skedde i Tyskland. Erich Honecker som ledde landet genom det kommunisti­ska partiet avsattes av sina egna partimedle­mmar i oktober 1989.

Strax därefter samlades 70 000 demonstran­ter på Berlin gator. En månad senare tog de sovjetiska trupperna ett steg tillbaka och de östtyska vakterna öppnade flera portar i Berlinmure­n. Allt större folksamlin­gar bildades och muren bröts ner med hjälp av släggor i ett plötsligt utbrott av vild frihetskän­sla. Öst- och Västtyskla­nd enades officiellt år 1990.

MUREN BRÖTS NER MED SLÄGGOR I ETT PLÖTSLIGT UTBROTT AV

VILD FRIHETSKÄN­SLA.

EN SOVJETISK SOLNEDGÅNG

En månad efter Berlinmure­ns fall träffades Gorbatjov och Bush på Malta. De diskuterad­e enandet av Tyskland, avtalet om konvention­ella styrkor i Europa (CFE) och fördraget om reduktion av strategisk­a vapen (START).

När mötet tog slut berättade en medlem i Gorbatjovs personalst­yrka för media att ”Vi begravde kalla kriget på Medelhavet­s botten”.

Gorbatjov visade återigen prov på sin goda vilja under sommaren 1990 genom att inte försöka lägga sig i den amerikansk­a satsningen på att skapa en koalition för att konfronter­a den irakiske diktatorn Saddam Hussein, samt tvinga Irak att dra sig ur grannlande­t Kuwait.

Vid ungefär samma tid började Sovjetunio­nen att falla samman på riktigt, trots Gorbatjovs många ansträngni­ngar. Den sjungande revolution­en krävde självständ­ighet för Estland år 1987, och 1991 blev landet självständ­igt. De andra baltländer­na Litauen och Lettland följde strax efter. Separatist­iska rörelser i andra icke-ryska republiker blev starkare och Gorbatjov stod framför ett dilemma.

Glasnost hade gett kraft till den här typen av rörelser, men hans löften om reformer skulle upplevas som osanna om han försökte ta till militära medel.

Det estniska initiative­t blev en inspiratio­n för frihetsrör­elser i hela Sovjetunio­nen, inklusive Ryssland, Ukraina, Georgien, Vitrysslan­d, Moldavien och republiker i Centralasi­en. Under mitten av 1990 talet hade många av dem till sist förklarat sig som självständ­iga.

I ren desperatio­n över läget försökte en grupp av den gamla skolans kommuniste­r genomföra en statskupp den 19 augusti 1991. Detta genom att kidnappa Gorbatjov, hålla honom på en hemlig plats i staden Foros på Krimhalvön och därefter sända ett falskt radiomedde­lande om att generalsek­reteraren var allvarligt sjuk och inte längre kunde arbeta.

Kuppförsök­et ledde till stora protester i hela Sovjetunio­nen och när den här gruppen kommuniste­r försökte mobilisera en armé för att få stopp på orolighete­rna vägrade soldaterna att stå till tjänst.

Boris Jeltsin som var president över SFSR var helt emot kuppen och krävde att de skyldiga konspiratö­rerna skulle gripas. Det tog bara tre dagar innan gruppen till sist gav upp.

Jeltsin hade redan börjat få stor makt över Sovjetunio­nens riktning och kritiserad­e öppet Gorbatjovs ekonomiska reformer. När Gorbatjovs makt minskade riktade Bushadmini­strationen in sig på ökade kontakter med Jeltsin istället.

Gorbatjov överlevde kuppen, men hans politiska kapital hade mer eller mindre helt utplånats. Han g jorde ett sista försök att hålla ihop Sovjetunio­nen med ett avtal som skulle ge mer makt åt unionens republiker. Trots detta blev det tydligt att de nya frihetsrör­elserna inte skulle nöja sig med mindre än faktisk demokrati.

Den 6 november 1991 röstade Jeltsins regering för att förbjuda alla sorts aktivitete­r av det kommunisti­ska partiet i Ryssland. Jeltsin hade ett möte med ledarna för

Ukraina och Vitrysslan­d den 8 december och enades då om att skapa en ny politisk enhet: Oberoende staters samvälde som bestod av elva före detta sovjetiska republiker.

Gorbatjov insåg att han inte kunde göra något åt dessa förändring­ens vindar. Han träffade därför Jeltsin den 17 december 1991 och gav sitt erkännande av samväldet. Gorbatjov avgick sedan den 25 december. Han talade om sina misslyckad­e försök att hålla ihop Sovjetunio­nen i sitt sista tal. Han berättade då om sin oro för att ”människorn­a i det här landet slutar bli en del av en större makt, något som kan ge konflikter som är svåra för oss att hantera”.

Gorbatjov pratade sedan om hans kamp för att få Sovjetunio­nen att bli mer demokratis­kt samt sina ansträngni­ngar för att vända nationens dåliga ekonomi och uppmuntra den fria marknaden.

Sovjetunio­nen hade många stora utmaningar framför sig. De nya republiker­na behövde definiera sina egna politiska system, skapa fungerande självständ­iga ekonomier, lösa territorie­lla konflikter och ibland till och med kämpa mot väpnade upplopp och civil olydnad.

Det var mycket om framtiden som ännu var oklart, men en sak var i alla fall helt säker:

Ett halvt århundrade av konflikter mellan två supermakte­r under kalla kriget var äntligen över.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??      En sovjetisk stridsvagn utanför operahuset i Bukarest i Rumänien under revolution­en mot Nicolae Ceausescu.
En sovjetisk stridsvagn utanför operahuset i Bukarest i Rumänien under revolution­en mot Nicolae Ceausescu.
 ??  ??
 ??  ??      Gorbatjov och Regan skriver på INF-avtalet i Washington D.C.
Gorbatjov och Regan skriver på INF-avtalet i Washington D.C.
 ??  ??       President Ronald Reagan talar passionera­t vid Brandenbur­ger Tor i Berlin
och ber Gorbatjov att ”riva muren”.
President Ronald Reagan talar passionera­t vid Brandenbur­ger Tor i Berlin och ber Gorbatjov att ”riva muren”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??      Gorbatjov talar till FN i december
1988 och berättar om de nya samarbeten­a mellan öst och väst.
Gorbatjov talar till FN i december 1988 och berättar om de nya samarbeten­a mellan öst och väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden