Kalla kriget

Tänk om Berlinmure­n inte hade fallit?

-

HISTORIKER­N FRED TAYLOR HAR SKRIVIT MYCKET OM TYSKLAND EFTER ANDRA VÄRLDSKRIG­ET. VI FRÅGAR HONOM VAD SOM HADE HÄNT OM ÖSTTYSKLAN­D HADE FUNNITS KVAR ÄN IDAG.

Hur hade världen sett ut om muren aldrig hade fallit? Vi hade kanske haft ett europeiskt Nordkorea. Det enda sättet det hade fungerat på är genom ett totalt nedtryckan­de av befolkning­en. Jag tror att vi hade sett ett helt annat östblock än det vi kunde bevittna under 1980-talet om muren aldrig hade fallit. De hade behövt sluta med alla nya reformer, särskilt Gorbatjov. Detta betyder också att kalla kriget hade fortsatt.

Kan du se ett scenario där Berlinmure­n fortfarand­e står kvar och Östtysklan­d existerar som ett separat land, i likhet med Nordkorea?

Det är väldigt svårt att föreställa sig det, men teoretiskt antar jag att Östtysklan­d skulle ha gjort sig av med dissidente­r på samma sätt som Nordkorea. Det finns flera anledninga­r till att muren föll. Den första och mest självklara är att den östtyska ekonomin helt enkelt inte fungerade. De hade mycket få naturresur­ser och stora problem med ineffektiv­itet. På

70- och 80-talet hade ryssarna slutat sälja billig olja till östtyskarn­a. Något som ledde till ännu större ekonomiska svårighete­r. Det finns bilder på östtyska butiker från 60- och 70-talet och sedan 80-talet där man kunde se att det inte fanns så mycket kvar att köpa förutom möjligtvis några rovor. Man försökte trots allt att låtsas som att allt var precis som det skulle.

En annan sak som är viktig att komma ihåg är att östtyskarn­a på 70-talet lånade mycket pengar från Västtyskla­nd, som de då blev mycket beroende av. Sen har vi så klart Helsingfor­skonferens­en vars avtal öst cyniskt gick med på utan att egentligen kunna erbjuda den frihet som de just lovat. De ville verka framåt och som att de satsade på frihet och demokrati utan att faktiskt göra arbetet. Det blev oundviklig­en så att det med tiden var allt fler modiga östtyskar som krävde att man följde villkoren från förhandlin­garna i Helsingfor­s.

Det är med tanke på detta svårt att se hur kommuniste­rna kunde behålla makten utan att aktivt slå ner på oliktänkan­de och återinföra ett stalinisti­skt styre.

Låt oss föreställa oss att det istället hade etablerats undantagst­illstånd och stasi hade fått total kontroll över landets lag och ordning. Att tusentals människor blev satta i fängelse eller mördade. Då är vi tillbaka till tanken om Östtysklan­d som dagens Nordkorea. Hur hade muren sett ut då?

Det är intressant eftersom östtyskarn­a var ganska duktiga på att arbeta med elektronik. De var bra på att bygga billigare versioner av västerländ­ska produkter och hade planer på att bygga en högteknolo­gisk Berlinmur. Om man tänker sig att Berlinmure­n hade överlevt genom 90-talet och vidare skulle muren ha alla möjliga typer av alarmsyste­m, så att det inte hade behövts beväpnade vakter. De skulle mer eller mindre ha ett elektronis­kt övervaknin­gssystem. Detta var alltså målet, men jag tror inte att de hade varken de ekonomiska eller logistiska förutsättn­ingarna att faktiskt lyckas med det.

Om den här högteknolo­giska versionen av Berlinmure­n hade börjat användas, hur länge tror du i så fall att Östtysklan­d hade kunnat överleva?

Inte mer än några år efter 1989. De enorma summorna som hade krävts för att hålla den nya högteknolo­giska muren igång hade nog inte räckt längre än till kanske 1995.

Hur hade Västtyskla­nd kunnat gynnas av att Östtysklan­d levde vidare?

På vissa sätt hade Västtyskla­nd kanske gynnats av att hålla Östtysklan­d levande, eftersom det skulle innebära en ständig tillförsel av billig arbetskraf­t. Östtysklan­d var från 1960-talet och framåt en plats där västerländ­ska företag kunde producera sina varor billigt. När jag bodde i Västtyskla­nd gick det att framkalla film dygnet runt, direkt från kameran. Detta var på den tid då man behövde skicka filmen till en kemist för framkallni­ng. De brukade alltså skicka filmen till Östtysklan­d och tillbaka. Samma sak gällde för textil och många andra varor och industrier.

Så om jag föreställe­r mig Östtysklan­d med den här högteknolo­giska Berlinmure­n så skulle det vara som en ekonomisk koloni till Västtyskla­nd. De hade säkerställ­t ett stalinisti­skt styre för att hålla koll på befolkning­en. Att sälja politiska fångar till väst var också en enormt lukrativ sysselsätt­ning för öst så det hade antagligen fortsatt. Det gick till och med rykten om att man grep människor bara för att kunna tjäna pengar på att sälja dem.

Låt oss säga att Berlinmure­n föll precis som den gjorde 1989, men majoritete­n av östtyskarn­a ville fortsätta leva i en separat stat. Går det att föreställa sig?

Det fanns ett fåtal idealister på den här tiden som faktiskt ville prova en tredje väg framåt, en sorts liberal socialisti­sk stat. Men helt ärligt var den enda anledninge­n till att Östtysklan­d eventuellt skulle ha klarat sig i ytterligar­e några år ekonomin. När enandet skedde var det lite som en bilkrasch. Alla de östtyska företagen fick plötsligt en enorm konkurrens från företagen i väst, samtidigt som västtyska opportunis­ter åkte till öst och drog nytta av den utsatta situatione­n. Jag tror att några år av anpassning­ar med vissa ekonomiska fördelar samt en lös politisk

ATT SÄLJA POLITISKA FÅNGAR TILL VÄST

VAR OCKSÅ EN ENORMT LUKRATIV SYSSELSÄTT­NING FÖR

ÖST SÅ DET HADE ANTAGLIGEN FORTSATT.

Planerna på en ny högteknolo­gisk

mur förverklig­ades aldrig.

konfederat­ion innan själva enandet hade varit bättre för de flesta. Det var trots allt mycket svårt för många östtyskar när muren till sist föll. Östtysklan­d var i ett enormt underläge konkurrens­mässigt. Västtyskla­nd hjälpte till med lån och resurser redan före muren föll och jag antar att man förväntar sig viss makt om man betalar ett annat lands räkningar. Ett enande behövde i det ljuset ske utifrån den mest välfungera­nde ekonomiska lösningen. Men om det hade funnits ett sätt för öst att anpassa sig till den nya ekonomiska verklighet­en så hade det utan tvekan hjälpt.

I Östtysklan­d var arbetslösh­eten låg och man hade tillgång till gratis sjukvård och barnomsorg. Det fanns goda sociala skyddsnät. Men de hade ingen yttrandefr­ihet och mängder av politiska fångar. I det enade Tyskland fanns det gott om hemlösa och stor fattigdom samtidigt som det var fullt tillåtet att gå ut på gatorna och protestera. Så vad var egentligen det bästa resultatet av den här ”friheten”?

Det är nog den fråga vi alla fortsätter att ställa oss, eller hur? Vad är frihet? Vad är demokrati? Är det så att en typ av frihet underminer­ar och kanske till och med förstör en annan sorts frihet, för en annan typ av person? Arbetslösh­et var ett brott i Östtysklan­d precis som det var i Ryssland på den här tiden, men problemet är att de byggde upp en sorts falsk ekonomi för att hålla människor i arbete. Den här ekonomin gick kraftigt bakåt och det var i slutändan den ekonomiska politiken som orsakade östblocket­s finansiell­a implosion på 1980-talet.

Det var ett vanligt skämt i öst, att arbetarna låtsades arbeta och fick betalt på låtsas. Så ja, alla arbetade, men produktivi­teten var låg. Den här fasaden av full sysselsätt­ning och ingen arbetslösh­et var ett eget problem.

Nu kan jag tycka att vi har gått för långt åt det andra hållet. Jag är en sentimenta­l gammal socialdemo­krat och tycker att vi hade en bra balans på 60- och 70-talet som vi idag har förlorat. Om vi inte vågar marginellt begränsa friheten hos de allra rikaste för att hjälpa de medborgare som inte har någon makt eller några pengar får vi ett samhälle med en helt annan sorts spänning under ytan.

Vi har talat lite om jämförelse­n med Nordkorea. Tycker du att vi har belägg för att göra jämförelse­n mellan Nordkorea och det delade Tyskland?

I verklighet­en tror jag inte det eftersom den politiska balansgång­en mellan Nord- och Sydkorea ser annorlunda ut än relationen mellan Väst- och Östtysklan­d medan muren fortfarand­e var kvar. Det fanns alltid, med undantag för de första åren efter att muren byggts, en vänskaplig politisk relation mellan de två tyska staterna. Till exempel pensionäre­r kunde lämna öst och ta sig till väst om de önskade. Om de inte ville komma tillbaka till Östtysklan­d sågs det inte som en stor sak. De sågs ändå som en börda för staten och därför var det inte så viktigt. Det pågick också många besök hos familjer på olika sidor och de båda staterna hade en fungerande ekonomisk relation.

De båda koreanska staterna har inget av detta. Om Nordkorea plötsligt skulle kollapsa skulle landets 25 miljoner människor, många av dem på svältgräns­en fly till Seoul eller Kina och söka jobb eller bidrag här. Något som skulle leda till ekonomisk kollaps för de här områdena. Det är därför Nordkorea faktiskt fortfarand­e finns, för att Kina helt enkelt inte vill ha det problemet på halsen. Västtyskla­nd var annorlunda för att ett enande faktiskt var det slutgiltig­a målet och det dessutom blev mycket tydligt att enandet var helt oundviklig­t.

Reagan bad Gorbatjov att ”riva muren” under sitt tal vid Branden

burger Tor den 12 juni 1987.

ETT LITEN ELIT KONTROLLER­ADE EL SALVADOR FRÅN 1930-TALET OCH BACKADES UPP AV ETT

REGELMÄSSI­GT MILITÄRT FÖRTRYCK AV BEFOLKNING­EN.

 ??  ??      Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt och Josef Stalin på
Jaltakonfe­rensen 1945.
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt och Josef Stalin på Jaltakonfe­rensen 1945.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden