Kalla kriget

ANDRA VÄRLDSKRIG­ET

Under andra världskrig­ets blodbad allierade Stalin sitt land med det ”dekadenta” väst för att krossa Hitlers nazister.

-

Under den senare delen av 1930-talet stod Stalin utan särskilt många internatio­nella vänner på grund av sin extrema politik. Efter att försöken att underteckn­a en antitysk militärall­ians med Storbritan­nien och Frankrike misslyckat­s var han tvungen att alliera sig med det land han aldrig trott han skulle alliera sig med – Nazityskla­nd. Sovjetunio­nen ingick en icke-angreppspa­kt den 23 augusti 1939. Det var precis vad Hitler behövde för att slippa riskera ett tvåfrontsk­rig och åtta dagar senare invaderade Tyskland

Polen och världen kastades in i krig.

Även om det var uppenbart för Stalin att paktens enda syfte var att skjuta upp en oundviklig konflikt mellan de två makterna blev den sovjetiske ledaren chockad när Hitler invaderade Sovjetunio­nen 1941. Han hade ignorerat Churchills varningar, skjutit tyska desertörer som varnat honom för det kommande anfallet och till och med försett Tyskland med förnödenhe­ter fram till den dagen. Stalin drog sig tillbaka till sin datja i tre dagar, ignorerade alla telefonsam­tal och vägrade träffa någon. Han stod inför den brutala verklighet hans eget agerande lett till – en försvagad militär där hans egna utrensning­ar eliminerat 40 000 män, bland dem viktiga skickliga rådgivare. Men när han åter trädde fram var det som precis den ledare Sovjetunio­nen behövde. I krigets skugga var det bara ”mannen av stål” som hade den styrka som krävdes för att förena folket.

Och han förenade dem. När Hitlers armé körde in i Sovjetunio­nen stred Stalins styrkor för att hålla dem tillbaka under fyra långa och blodiga år. Offensiver som slaget om Stalingrad och slaget om Kursk testade den sovjetiske ledarens beslutsamh­et när hans städer färgades röda av blodet från miljontals soldater och civila. Den slutliga segern kom, men Stalins sikte var nu inställt på att uppnå sovjetisk dominans över Östoch Centraleur­opa och snart skulle ett annorlunda, kallare krig inledas.

STALIN BEORDRADE EN VETENSKAPS­MAN ATT SKAPA EN HYBRID MELLAN

MÄNNISKA OCH APA. NÄR HAN MISSLYCKAD­ES ARRESTERAD­ES OCH AVRÄTTADES HAN.

 ??  ??      Icke-angreppspa­kten kallades Molotov-Ribbentrop-pakten, efter den sovjetiske och nazistiske ministern med samma namn.
Icke-angreppspa­kten kallades Molotov-Ribbentrop-pakten, efter den sovjetiske och nazistiske ministern med samma namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden