Kalla kriget

STALINS DIPLOMATI

-

Så här kontroller­ade och hanterade den sovjetiske ledaren de få som kunde utmana honom om makten.

ADOLF HITLER

Fadern och Führern

Som fascist och kommunist kunde inte Hitler och Stalin vara mer politiskt olika. Hitlers ständiga fördömande av Sovjetunio­nen och påståenden om att slaver var underlägsn­a människor gjorde inte förhålland­et bättre. De hade dock båda intresse av en allians. Den här vänskaplig­a fasaden varade förstås inte länge, eftersom Hitler invaderade sovjetiskt territoriu­m och det förväntade kriget bröt ut. De två diktatorer­na hyste dock en viss ömsesidig respekt för den andre och Hitler lär ha sagt: ”Stalin är en av de största personerna i världshist­orien. Han började som en vanlig tjänsteman och han har aldrig slutat vara en tjänsteman. Stalin förlitar sig inte på retorik. Han styr från sitt kontor, tack vare en byråkrati som lyder hans minsta vink.”

WINSTON CHURCHILL Upprättade järnridån

Förhålland­et mellan de här två stora ledarna började skakigt – Churchills hat mot kommunisme­n var välkänt och Stalin var misstänksa­m mot västmakter­na som han ansåg hade övergivit

Röda armén. Men för att slå tillbaka den tyska invasionen måste de bilda enad front. Churchill var nöjd med att hans charm och personligh­et hade fått Stalin att välja hans sida, men Stalin hade i hemlighet installera­t ett spionnätve­rk i London och kunde planera sitt perfekta ”framträdan­de” när han pratade med den brittiske ledaren. Även om fotografie­r och filmer visar de två männen till synes helt överens skulle Stalin i själva verket alltid vara en svår nöt att knäcka för Churchill.

FRANKLIN D. ROOSEVELT Anpassade sig efter ”Uncle Joe”

Roosevelt hade ett nära förhålland­e till Churchill och det var något han trodde kunde omfatta även Stalin, trots Churchills varningar om att inte lita på den sovjetiske ledaren. Roosevelt ställde sig flera gånger på Stalins sida för att uppmuntra förhålland­et, vilket han trodde skulle förhindra en sovjetisk expansion efter kriget. I stället för att stå upp mot Stalin, vilket hans rådgivare förordade, gav Roosevelt honom allt han ville ha och kallade honom tillgivet för ”Uncle Joe”. Den här naiviteten var något den sovjetiske diktatorn kastade sig över och utnyttjade och resultatet under de kommande åren visade att Roosevelts attityd var katastrofa­l för det sovjetisk-amerikansk­a samarbete han önskade.

BENITO MUSSOLINI

De två tyrannerna

Trots att de trodde på två mycket olika politiska system och ideologier, kommunism och fascism, hade Stalin och Mussolini mycket gemensamt. De försökte båda etablera en stat med total kontroll över invånarna, de använde propaganda för att uppnå det och de förändrade sina länder radikalt. Mussolini hyste en viss beundran för Stalin, främst på grund av respekt för Lenin, men när han allierade sig med Hitler eliminerad­e han alla chanser till att de två männen skulle bli vänner eller bilda en allians. Den ryske diktatorn ansåg sin italienske motpart vara svag, han såg honom som endast en lakej som Hitler kunde använda sig av. Stalin avfärdade i stort sett Mussolini helt, och gav inte honom eller det han gjorde någon större uppmärksam­het.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden