Kalla kriget

LIVET PÅ HARRY S. TRUMANS TID

-

MEDBORGERL­IGA RÄTTIGHETE­R

Trots Trumans bakgrund insåg han att hans företrädar­e hade varit trög när det gällde medborgerl­iga rättighete­r. Han utsåg en medborgarr­ättskommis­sion och senare lagstiftni­ng gav upphov till en revolt vid demokrater­nas konvent 1948 när ”Dixiecrats” samlades runt guvernören från South Carolina, J. Strom Thurmond, en välkänd konservati­v politiker som var kritisk mot Truman.

LEVNADSSTA­NDARDEN

Trumanåren karaktäris­erades av ett aldrig tidigare skådat överflöd: den nationella produktion­en år 1946 dubblerade­s på ett decennium. 1951 åt en vanlig amerikansk familj två och ett halvt ton mat: ett amerikansk­t barn 1950 var 6,35 centimeter längre än ett barn år 1900.

HOLLYWOOD OCH HUAC

När kommittén för oamerikans­ka aktivitete­r var på krigsstige­n i oktober 1947, då de bestämt sig för att utradera allt påstått kommunisti­skt inflytande i Hollywood, kunde de förlita sig på hjälp från reaktionär­a studiochef­er som Jack Warner, Louis B. Mayer och Walt Disney för att nämna några.

ARBETARE OCH CHEFER

Industriko­nflikter, som varit vilande under krigsåren, flammade upp på nytt. I en strejk i stålindust­rin i januari 1946 togs 800 000 arbetare ut och det följdes av en strejk i kolindustr­in i april och en järnvägsst­rejk i maj. I tillägg till inflatione­n bidrog strejkerna till hård kritik mot Demokrater­na i mellanårsv­alet 1946.

FÖRE DETTA SOLDATER

Hundratuse­ntals militärer återvände hem och bildade familj: efterkrigs­tidens ”babyboom” skulle få stora ekonomiska och sociala konsekvens­er under de kommande årtiondena. Truman ville även följa upp

FDR:s New Deal med reformpake­t inom sysselsätt­ning, hälsa, utbildning och försäkring som han kallade Fair Deal, trots starkt republikan­skt motstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden