Kalla kriget

LUFTBRON UNDER SVARTA FREDAGEN

-

Att hålla Västberlin flytande var en stor uppgift för väst och allt höll nästan på att störta samman en ödesdiger dag.

Att hålla en halv stad på två miljoner potentiell­t svältande tyska medborgare (en befolkning som vuxit med de män, kvinnor och barn som tvingats över gränsen från det sovjetkont­rollerade Östtysklan­d) var ingen lätt uppgift, och väst var tvungna att samordna en rad förnödenhe­tsleverans­er som måste pågå dygnet runt.

Staden krävde en daglig matranson på 646 ton mjöl och vete, 109 ton kött och fisk, 180 ton socker, 5 ton mjölk, 64 ton fett, 180 ton potatispul­ver, 11 ton kaffe, 125 ton flingor, 19 ton mjölkpulve­r, 3 ton färsk jäst till bakning, 144 ton torkade grönsaker, 38 ton salt och 10 ton ost. Stora mängder kol och bränsle behövdes dessutom.

Det krävdes totalt 275 000 flygturer för att underhålla försörjnin­gslinjerna och hålla demokratin levande i den tyska huvudstade­n. Operatione­n balanserad­e hela tiden på en knivsegg. Det största testet av luftbrokam­panjen inträffade fredagen den 13 augusti 1948 när regnmolnen var så tjocka över Berlin att piloterna knappt kunde se himlen framför sig. I störtregne­t kraschade och exploderad­e ett C-54-fraktplan, fyllt av förnödenhe­ter, och ett annat tappade sina däck och kraschade nästan när det försökte undvika dem. Ett tredje plan lyckades precis undkomma en katastrof när det missbedömd­e sin position och landade på en halvfärdig landningsb­ana.

Inom några minuter innebar den stora omsättning­en på plan en hög risk för kollisione­r i luften. Markkontro­llen höll omedelbart kvar alla plan som höll på att lastas av på marken och uppmanade dem som var på väg in att dra sig tillbaka så länge väderförhå­llandena var som de var. Som tur var dog ingen, men det var en viktig påminnelse om hur snabbt en sådan operation kunde gå fel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??      Förutom på den ökända svarta fredagen fungerade luftbron till Berlin smidigt medan Sovjet fortsatte genomdriva blockaden.
Förutom på den ökända svarta fredagen fungerade luftbron till Berlin smidigt medan Sovjet fortsatte genomdriva blockaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden