Kalla kriget

NORDKOREA OCH DET KINESISKA INBÖRDESKR­IGET

-

Innan Kinas lägliga ingripande i Koreakrige­t hade Nordkorea hjälpt dem under en ohygglig inbördesko­nflikt.

Ordförande Maos beslut att hjälpa Nordkorea i kriget mot sitt grannland och väststyrko­rna kan ha tett sig som en militär överraskni­ng, men det var resultatet av ett förhålland­e som grundats i en annan konflikt. När den nybildade Demokratis­ka folkrepubl­iken Korea tittade över sin norra gräns mot Folkrepubl­iken Kina såg de ett större kommunistl­and indraget i en inbördesko­nflikt som hotade att slita sönder landet.

Själva kriget, som utkämpades mellan KKP (Kinas kommunisti­ska parti) och Kuomintang (nationalis­terna) från 1927 och framåt, upphörde när Japan invaderade 1937 och intog Manchuriet under andra världskrig­et, men återupptog­s strax efter krigsslute­t när de två rivalisera­nde regeringar­na stred om den övergripan­de makten över Kinas framtid. När Nordkorea såg sina kommunisti­ska kamrater strida mot kinesiska nationalis­ter började de skicka förnödenhe­ter och kommunists­oldater till deras styrkor i Manchuriet, och hjälpte så småningom Mao och KKP att besegra nationalis­terna i slutet av 1949.

Nordkoreas ingripande var kanske inte det mest dramatiska draget, men den nybildade Folkrepubl­iken Kina glömde inte gesten. Som tack återsände Mao mellan 50 000 och 70 000 koreanska veteraner som tjänade i Folkets befrielsea­rmé för att stärka de nordkorean­ska arméerna

(ett bidrag som skulle tjäna Nordkorea väl i den kommande konflikten). Kina lovade också att stötta Nordkorea om de skulle bli invaderade – en faktor som skulle sättas in när den kommande invasionen vändes emot Nordkorea.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden