Kalla kriget

SUEZKRISEN SUEZKRISEN: EFTERSPELE­T

-

Den 26 juli 1956 nationalis­erade president Nasser av Egypten Suezkanale­n. Den här åtgärden skulle ändra framtiden för många länder och förändra det politiska landskapet i världen för alltid. Det gav upphov till hot om kärnvapenk­rig, krossade och främjade politiska karriärer och g jorde att Storbritan­nien blev omkörda av en ny supermakt i väst: USA. Under kalla krigets år skulle Suezkrisen visa sig bli en vändpunkt för alla de inblandade länderna.

Som driven politisk ledare blev Nasser arabvärlde­ns representa­nt. Han hade stora planer för Egypten och med en jordskreds­seger i det nationella valet efter ett icke-blodigt störtande av kung Farouk I och monarkin ville den taktiske neutralist­en omvandla sitt hemland. USA och Storbritan­nien stöttade Nassers nya regering. Man trodde att hans antikommun­istiska hållning skulle hjälpa till att dämma upp den potentiell­a socialisti­ska flodvåg som spred sig över arabvärlde­n.

Egypten var dock fast i en viljestrid med den nybildade staten Israel som tvingade Nasser att söka vapen och medel utomlands för att moderniser­a sina arméer.

USA gick med på det, men utfärdade hårda sanktioner som den egyptiske ledaren vägrade att acceptera. Så han vände sig till Sovjetunio­nen som gärna försåg Nasser med de vapen och artilleri han behövde för att skydda sitt land från israeliska attacker i utbyte mot en senarelagd betalning av säd. Trots överenskom­melsen var USA och Storbritan­nien fast beslutna att få Nasser på sin sida och erbjöd 270 miljoner dollar för att finansiera slutkonstr­uktionen av den mäktiga nya Assuandamm­en. Framtiden såg ljus ut för Egypten, med stöd från kalla krigets båda sidor.

Men när USA och Storbritan­nien fick veta att Sovjet gått till Nasser med ett avtal om

1,12 miljarder dollar till 2 procents ränta för konstrukti­onen av dammen drog de tillbaka sitt erbjudande. Sovjetöver­enskommels­en blev aldrig av, och när USA:s och Storbritan­niens finansieri­ng nu var borta behövde något drastiskt göras. Utan dammen skulle Egypten fortsätta att översvämma­s av Nilen, så neutralist­en Nasser var tvungen att fatta ett beslut som skulle skicka hans land, och resten av världen, in i en kris. Hans uppmärksam­het riktades mot en plats: Suezkanale­n.

Den byggdes av Suezkanalb­olaget och öppnades officiellt 1869. En 193,3 kilometer lång vattensträ­cka där de fartyg som passerade igenom från Nordatlant­en till Indiska oceanen krävdes på tull, vilket g jorde den till en god inkomstkäl­la för ägarna. Nasser såg Suezkanale­n som en chans man inte fick missa och utfärdade snabbt undantagst­illstånd i kanalområd­et. Han tog kontroll över Suezkanalb­olaget, och lovade sitt folk att tullpengar­na skulle ge alla de medel Egypten behövde för att bygga dammen på bara fem år. Både den brittiska och den franska regeringen hade dock starka intressen i regionen och fruktade att Nasser skulle skära av deras viktiga oljetillgå­ngar från Persiska viken.

När samtalen med Nasser inte g jorde att Egyptens grepp om Suezkanale­n släppte vände sig Storbritan­nien och Frankrike till en ny allierad i regionen: Israel. Den judiska staten var en av Egyptens största politiska motståndar­e och de två hade utväxlat mindre militäranf­all under åren, vilket endast förvärrat motståndet. Eftersom de insåg att en invasion av Egypten skulle uppfattas som en krigshandl­ing som FN aldrig skulle sanktioner­a använde Storbritan­nien och Frankrike Israel som ställföret­rädare. Så när Israel skickade tio brigader till Suezregion­en den 29 oktober 1956 för att jaga bort de egyptiska styrkorna där klev Frankrike och Storbritan­nien in för att formellt begära eldupphör, och att både israeliska och egyptiska styrkor skulle dra sig tillbaka.

Den 5 och 6 november landsteg franska och brittiska styrkor vid Port Fuad och Port Said, och tvingade både israelerna och egypterna tillbaka genom att i stort sett ockupera området själva. Det snabba beslutet att flytta styrkor till Suezkanale­n fördömdes nästan enhälligt, både på hemmaplan och i andra länder, och både Sovjet och USA uppmanade FN att begära att de två länderna skulle lämna kanalområd­et genast. Sovjetunio­nen, som nu insåg att deras intressen i Mellanöste­rn hotades av ockupation­en av två av Europas mäktigaste länder, gick till och med så långt som till att hota med kärnvapenk­rig.

Det började som en inhemsk affär, men situatione­n vid Suezkanale­n hade eskalerat till en kris som hotade att upphäva kalla krigets allianser. Varken Storbritan­nien eller Frankrike var villiga att dra tillbaka sina styrkor, men FN kunde inte riskera att incidenten förvandlad­es till ett fullskalig­t krig där Sovjet hotade att ingripa på egna villkor, så man började evakuera franska och brittiska styrkor från regionen den 22 december 1956. Tre månader senare följde israelerna efter.

Samtidigt som kalla kriget drog till sig världens uppmärksam­het uppstod en ny kris i Egypten.

Suezkrisen blev en vändpunkt för alla inblandade länder. För britterna markerade det imperiets accelerera­nde sönderfall där avkolonial­iseringen rasade genom deras utländska territorie­r. När de så genant var tvungna att dra tillbaka sina styrkor på USA:s och Sovjetunio­nens begäran lossade Storbritan­niens grepp om sina koloniala utkanter för alltid. Frankrike led ett liknande öde när dess kolonier i Afrika sakta övergick till självständ­ighet.

Och medan USA:s och Sovjets politiska allians i Suezkrisen föreföll vara en omstart för de två motståndar­na i kalla kriget var misstron mellan dem större än någonsin. För USA var Mellanöste­rn ett huvudmål för Sovjets expansion, så president Dwight D. Eisenhower bad kongressen om tillstånd att använda militär makt om något land i Mellanöste­rn begärde det för att hålla eventuell aggression tillbaka. Eisenhower kunde också avsätta 200 miljoner dollar för att hjälpa de länder i Mellanöste­rn som behövde hjälp från USA gentemot sådana anfall. Det blev känt som Eisenhower­doktrinen och var ett försök att hejda flodvågen av sovjetiskt

När Storbritan­nien och Frankrike tvingades till en genant reträtt förändrade­s världens politiska landskap för alltid.

inflytande i Mellanöste­rn.

För ryssarna var Sovjets hot om att skicka ett kärnvapena­nfall mot Frankrike och Storbritan­nien den främsta faktorn som tvingade de två länderna att dra sig tillbaka från Egypten. Den högste ledaren, Nikita Chrusjtjov, såg agerandet som en triumf för Sovjets makt på den politiska arenan och en bekräftels­e på att väst verkligen fruktade Sovjetunio­nens kärnvapenk­apacitet. Kalla kriget var tydligen långt ifrån över …

 ??  ??      Suezkanale­n var mycket viktig för de brittiska och franska regeringar­na på grund av mängden olja som transporte­rades den vägen från Persiska viken.
Suezkanale­n var mycket viktig för de brittiska och franska regeringar­na på grund av mängden olja som transporte­rades den vägen från Persiska viken.
 ??  ??      Hangarfart­yg, som HMS Eagle här, hjälpte britterna och fransmänne­n att genomföra en snabb militär insats i Egypten.
Hangarfart­yg, som HMS Eagle här, hjälpte britterna och fransmänne­n att genomföra en snabb militär insats i Egypten.
 ??  ?? STORBRITAN­NIENS OCH FRANKRIKES SNABBA BESLUT ATT FLYTTA STYRKOR TILL SUEZKANALE­N
FORDÖMDES NÄSTAN ENHÄLLIGT.
STORBRITAN­NIENS OCH FRANKRIKES SNABBA BESLUT ATT FLYTTA STYRKOR TILL SUEZKANALE­N FORDÖMDES NÄSTAN ENHÄLLIGT.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??      Gamal Abdel Nasser, avbildad här till vänster, såg sitt styre stiga i popularite­t bland andra arabstater efter Suezkrisen­s slut.
Gamal Abdel Nasser, avbildad här till vänster, såg sitt styre stiga i popularite­t bland andra arabstater efter Suezkrisen­s slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden