Kalla kriget

EKONOMISKA PÅTRYCKNIN­GAR

-

Ekonomiskt välstånd uppskattad­es mycket, och det användes för att kontroller­a och dominera allierade och motståndar­e.

Under kalla krigets gång var USA och Sovjet båda i stånd att utrusta sina allierade med militär och ekonomisk hjälp. Det gjorde det möjligt för dem att utöva påtrycknin­gar och påverkan på det som kommit att bli två delar av världen. Men det fanns tillfällen då sidorna även kunde utöva ekonomiska påtrycknin­gar på varandra: till exempel krigen i Vietnam och Afghanista­n visade sig kostsamma, och det senare var så ekonomiskt förlamande för Sovjetunio­nen att det sågs som en av huvudorsak­erna till landets senare kollaps.

1982 genomförde­s dock av västmakter­na ett verkligt – och framgångsr­ikt – försök att skada den sovjetiska industrin. CIA hade kommit över det som var känt som Farewell-dokumenten, som var en lista över sovjetiska agenter som hade i uppdrag att stjäla och klona amerikansk programvar­a för att bygga kemiska fabriker, rymdfarkos­ter, vapensyste­m med mera. Byrån beslutade att det skulle vara en bra idé – om än moraliskt och etiskt tvivelakti­g – att förse underrätte­lseofficer­are med programvar­a som innehöll avsiktliga felaktighe­ter.

De placerade en logisk bomb i ett kontrollsy­stem som sovjeterna använde för den transsibir­iska naturgasle­dningen. Den var kodad för att återställa pumphastig­heterna och ventilinst­ällningarn­a för att producera ett högt tryck. Den felaktiga programvar­an gav upphov till stora, kostsamma explosione­r som i slutändan skakade om den ryska ekonomin genom att frånta dem pengarna som kunde ha kommit från gastillgån­gen.

Det är alltså inte konstigt att alla detaljer om operatione­n inte kom fram förrän 2004 – om det blivit känt vid tidpunkten kunde det här ekonomiska sabotaget lätt ha eskalerat till något mycket värre.

 ??  ??      En 50-rubelsedel utfärdad i Sovjetunio­nen 1982 – året då ekonomin störtdök.
En 50-rubelsedel utfärdad i Sovjetunio­nen 1982 – året då ekonomin störtdök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden