Kalla kriget

LISTA ÖVER MÅL

-

RAFAEL TRUJILLO

DOG: 30 maj 1961

USA stöttade Trujillo, diktatorn som styrt Dominikans­ka republiken i nästan 30 år. Men man var rädd för att han skulle störtas och ett maktvakuum uppstå. Även om CIA inte direkt dödade honom beväpnade de konspiratö­rer som gjorde det.

PATRICE LUMUMBA

DOG: 17 januari 1961

Av rädsla för att Kongo skulle glida in i kommunism bad CIA stationsch­efen Larry Devlin att förgifta premiärmin­ister Lumumba. Han vägrade. I stället avrättades Lumumba av statsmyndi­gheter i utbrytarpr­ovinsen Katanga efter en kupp – tre dagar innan den amerikansk­e presidente­n John F. Kennedy svors in.

Oavsett om CIA var direkt inblandade i ett kommande attentat eller inte, var det en del personer de önskade döda.

SALVADOR ALLENDE

DOG: 11 september 1973

CIA försökte under flera månader att avsätta Allende, Chiles president som kom till makten under 1970-talet. 1973, efter att ha lagt runt 10 miljoner dollar på att skapa oro i landet, fanns det tillräckli­gt stöd för en kupp. Den 11 september 1973 stormade Augusto Pinochets armé presidentp­alatset. Allende sägs ha skjutit sig själv.

NGO DINH DIEM

DOG: 2 november 1963

USA stöttade Diem som sydvietnam­esisk president med pengar och beskydd, men Diem hade svårt att ena sitt folk mot kommunisme­n. CIAagenten Lucien Conein betalade sydvietnam­esiska generaler för att genomföra en kupp mot löfte att USA inte skulle ingripa. Generalern­a dödade Diem.

CHE GUEVARA

DOG: 9 oktober 1967

CIA skickade två av sina kubanska veteraner för att tillsamman­s med boliviansk­a armén spåra upp kommunistr­evolutionä­ren Che Guevara. Han togs till fånga den 8 oktober 1967 och förhördes av CIA:s Felix Rodriguez innan det boliviansk­a överkomman­dot beordrade hans avrättning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden