Kalla kriget

LIVET PÅ DWIGHT D. EISENHOWER­S TID

-

TVÅ STATER TILL

1959 tog USA upp Alaska och Hawaii i flocken genom att göra dem till den 49:e respektive 50:e staten i USA. Alaska välkomnade­s för oljeintäkt­erna de skulle tillföra landet och Hawaii togs med på allmänhete­ns begäran. De skulle bli de sista amerikansk­a territorie­rna att bli stater.

SIKTA MOT STJÄRNORNA

1957 var det lätt att tro att man levde i en science fiction-berättelse. Ryssarna hade just avfyrat den första artificiel­la satelliten någonsin in i jordens omloppsban­a med Sputnik. Rymdålders­tekniken inledde rymdkapplö­pningen som avslutades när USA landade en man på månen för första gången i historien.

STAMPA-TAKTEN-MUSIK

Med artister som Elvis Presley, Chuck Berry och Little Richard strömmande ur högtalarna skulle ett helt nytt sound ta 50-talets USA med storm. Mycket influerat av blues, jazz och gospel skulle rock ’n roll förknippas med tonårsuppr­or och inspirera musiken vi lyssnar på än idag.

BARBIE FÖDS

1959 lanserade leksakstil­lverkaren Mattel ett av världens mest kända varumärken, Barbiedock­an. Barbie blev snabbt en modeikon och har fängslat barn i mer än

50 år. Trots att det funnits många kontrovers­er kring henne är varumärket fortfarand­e starkt runt om i världen.

TV-SERIERNA

Vi kan inte tänka oss en värld utan sitcoms på tv, men på 1950-talet innebar de en revolution. Program som Father Knows Best, The Adventures of Ozzie and Harriet och I Love Lucy fängslade publik över hela landet. I Love Lucy sändes 1951–1957 och var en av de tvserier som hade störst publik i USA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden