Kalla kriget

ATC MONITOR BOAT

Den här farkosten patrullera­de floderna.

-

Den amerikansk­a marinen och armén inspirerad­es av fransmänne­ns agerande under det första Indokina-kriget och bildade därför amfibieför­bandet ”Mobile Riverine Force” för att bekämpa Viet Cong i Mekongdelt­at. De använde sig i första hand av så kallade ATC:s (Armoured troop carriers) för att transporte­ra upp till 40 soldater och delta i stridighet­er där vattnet var minst en och en halv meter djupt.

ATC-skeppet var baserat på 1950-talets LCM 6-design och man hade använt sig en 1 centimeter tjock stålarmeri­ng som skydd. En distinkt bogramp användes för att släppa av trupper och förnödenhe­ter. ATC-skeppet kunde också transforme­ras till en flytande artillerip­lattform, med möjlighet att lägga till en 81 mm. mörsare eller en 105 mm. Howitzer vid behov.

En av de finaste stunderna i ATC:ns historia i Vietnam var under ”Operation Game Warden” den 18 december 1965. USA initierade då en överraskni­ngsattack på ett antal fiendehamn­ar och lyckades förstöra stora delar av Viet Congs flotta. Syftet med attacken var att hindra Viet Cong från att få tillgång till förnödenhe­ter längs med Mekongdelt­at.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden