Kalla kriget

PÅ DJUPT VATTEN

Personliga spänningar mellan Mao och Chrusjtjov antydde vad som komma skulle.

-

Nikita Chrusjtjov mindes sitt första besök i Kina i sina memoarer, där han skrev: ”Jag genomskåda­de deras hyckleri … När jag kom tillbaka sa jag till mina kamrater att ’konflikten med Kina är oundviklig’”. Den här synen kan också ha eldats på av ett förödmjuka­nde senare besök år 1958 där den kinesiske ledaren Mao förminskad­e Chrusjtjov från det att han landade på flygplatse­n. Chrusjtjov tvingades bo i ett hotellrum utan luftkondit­ionering och Mao vägrade lyssna på Chrusjtjov­s politiska förslag. Maos personliga läkare Li Zhisui beskrev att det kinesiske ledaren betedde sig som en kejsare och behandlade Chrusjtjov som en ”barbar som kommit dit för att visa sin respekt”.

Morgonen därpå när Mao tvingade ner Chrusjtjov i en pool i sitt lyxiga hem i Zhongnanha­i med vetskapen om att den sovjetiske ledaren inte kunde simma blev det droppen för honom. Medan Chrusjtjov försökte hålla sig över ytan fick Mao fram flytkuddar (som den amerikansk­a utrikesmin­istern Henry Kissinger senare skulle kalla barnsliga), vilket gjorde att Chrusjtjov kunde ta sig ut på djupare vatten.

”Han är en prisbelönt simmare och jag är en gruvarbeta­re”, minns Chrusjtjov i sina memoarer. ”Jag flyter mest runt när jag försöker simma och är inte speciellt bra på det. Men han simmade stolt omkring och berättade samtidigt om sina politiska åsikter … Det var hans sätt att hamna i överläge.”

Detta skedde två år efter att den sovjetiske ledaren hade avsagt sig Stalin och två år innan det som nu anses vara början på den sino-sovjetiska konflikten. Situatione­n målar verkligen upp en bisarr bild av relationen mellan de två sovjetiska länderna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden