Kalla kriget

KASPISKA HAVSMONSTR­ET

DET HÄR RYSKA MONSTRET OROADE DEN AMERIKANSK­A MILITÄREN I FLERA DECENNIER.

-

ÅR: 1966 LAND: SOVJETUNIO­NEN

På 1960-talet var det ryska ekranoplan­et en så väl bevarad hemlighet att själva ordet blev förbjudet till och med bland de insatta. Det var först när en amerikansk fotosatell­it flög över Kaspiska havet år 1966 som väst fick en första bild på detta stora och ovanliga plan.

Enbart storleken var nog för att de amerikansk­a underrätte­lsetjänste­rna skulle vilja ta en närmare titt på bilderna. Planet var närmare 100 meter långt, större än andra sjöflygpla­n och mycket större än de amerikansk­a flygplanen. Detta g jorde att amerikaner­na gav planet smeknamnet det kaspiska havsmonstr­et.

Planet såg också annorlunda ut än andra plan. Det hade en underlig form med kantiga vingar och motorer som satt alldeles för långt fram på flygkroppe­n. Erfarna flygteknik­er ansåg att den här farkosten antagligen inte skulle kunna flyga särskilt väl. De trodde till och med att det måste vara något annat än ett plan.

Havsmonstr­et var i själva verket ett mycket stort markeffekt­plan, även kallat ekranoplan. Detta var en sorts sjöfartygh­ybrid som drog nytta av det aerodynami­ska fenomenet som kallas för markeffekt.

När ekranoplan­et flyger nära vatten eller mark bildas det en luftficka som ger planet ett 40-procentigt lyft. Något som gjorde ekranoplan­et betydligt mer effektivt än något annat vanligt flygplan. Det var den här effekten som gjorde att sovjeterna kunde transporte­ra armerade farkoster och hundratals trupper på hög hastighet över vatten. Eftersom det bara flög några meter ovanför vattenytan skulle ekranoplan­et också ha varit osynlig för fiendens radar på den här tiden.

Havsmonstr­et var en forsknings­framgång och var större än de största jumbojetar­na. Planet sjönk 1980, efter att piloten g jort ett tekniskt fel.

Sovjetunio­nen skulle senare försöka på nytt med en mer effektiv version som var ungefär hälften så stort som originalet. Det fanns planer på att skapa ytterligar­e 120 ekranoplan på 90-talet. De hann dock bara producera ett fåtal innan järnridån äntligen föll.

MÅNGFACETT­ERAD

Havsmonstr­et var i första hand en obeväpnad forsknings­farkost. Ekranoplan­et användes dock till många andra uppgifter, till exempel transport och fältsjukhu­s. Den senare modellen Lun kunde även husera kanoner och missiler.

EN BÅT ELLER ETT PLAN??

Ett sjöflygpla­n är ett plan som kan använda sig av en vattenyta som startsträc­ka och till landning. Ett ekranoplan flyger istället alltid strax ovanför vattenytan. Det hela orsakade vissa problem då farkosten sågs som en del av flottan, men kördes av piloter från flygvapnet.

KASPISKA HAVSMONSTR­ET

LÄNGD: 92 METER

VINGSPANN: 37,6 METER

RÄCKVIDD: 1 500 KM

TRYCKRAFT: 544 TON

HÖGSTA FART: 500 KM/H

STATUS: FLERA BYGGDES, ANVÄNDES EJ

 ??  ?? UNDERLIG DESIGN
Detta gjorde den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n mycket förvånad vid första anblicken av ekranoplan­et. Eftersom motorerna satt framför vingarna skapades det en sammanpres­sad luftficka mellan vattnet och vingarna. Detta bildade en...
UNDERLIG DESIGN Detta gjorde den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n mycket förvånad vid första anblicken av ekranoplan­et. Eftersom motorerna satt framför vingarna skapades det en sammanpres­sad luftficka mellan vattnet och vingarna. Detta bildade en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden