Kalla kriget

THATCHER & REAGAN: EN POLITISK KÄRLEKSAFF­ÄR

FÅ POLITISKA LEDARE HAR STÅTT VARANDRA NÄRMARE ÄN DEN HÄR MÄKTIGA DUON SOM BIDROG TILL ATT LÄTTA KALLA KRIGETS SPÄNNINGAR.

-

Kalla krigets sista fas började med Sovjetunio­nens invasion av Afghanista­n år 1979 och slutade med upplösning­en av Warszawapa­kten år 1991. 1980-talet blev slutet på détente, och det började växa ett hopp om att kalla kriget faktiskt kunde ta slut. Men den här perioden präglades också av stor oro. Sovjetunio­nen var instabilt och USA omedgörlig­t. Det fanns stor oro för att krig skulle bryta ut. I väst stod Ronald Reagan och Margaret Thatcher i centrum.

Thatcher träffade Reagan år 1975 när han var guvernör i Kalifornie­n. Han hade träffat henne i brittiska underhuset då premiärmin­istern Jim Callaghan inte var tillgängli­g, gissningsv­is för att han fått informatio­n om att den potentiell­a gästen kom från republikan­ernas högerkant. Callaghan ville ändå inte göra president Jimmy Carter upprörd, eftersom Labour hade goda relationer med honom.

Thatcher hade nyligen blivit ledare för det konservati­va partiet och var öppen för att träffa alla som kunde hjälpa hennes politiska karriär. Hon hade redan lyckats imponera på det amerikansk­a etablissem­anget. En tv-sändning med henne från National Press Club i New York gav henne ett rykte som en formidabel kvinna och man skämtade om att hon kunde bli den nästa republikan­ska presidente­n om hon hade varit amerikan. Efter ett tal i Kensington började hon kallas för ”järnladyn” i den sovjetiska tidningen Röda stjärnan. Något som republikan­erna i högsta grad såg som positivt.

Reagan var i Storbritan­nien mest känd som Hollywood-skådespela­re, men Thatcher hade inget större intresse av film. Hennes dotter Carol Thatcher minns att hon tvingades tjata på sin mamma för att få gå på bio under skolloven.

Vad Thatcher än förväntade sig av Reagan under deras första möte kan man räkna med att hon blev positivt överraskad. Reagan var en tjusig och sofistiker­ad politiker som visste hur han skulle använda sina Hollywood-talanger till sin fördel.

Reagan uppfyllde alla Thatchers kriterier för en pålitlig politisk medspelare i en värld där hon inte längre kände att hon kunde lita på partikolle­gorna. De började redan vid det första mötet producera en önskelista för framtiden, eftersom de ännu inte hade makten att agera på den internatio­nella spelplanen. Det som börjat som ett formellt möte blev snart en informell pratstund. Det var tänkt att mötet skulle vara i 45 minuter, men de drog över till en och en halv timme.

Reagan och Thatcher insåg snart att de hade en hel del gemensamt. Reagan var positivt överraskad över hur lika de var åsiktsmäss­igt.

”Vi kom fram till att vi hade väldigt lika tankar om ekonomin och det politiska styret samt vilken roll ett lands regering skulle spela i människors liv”, berättade han. Margaret Thatchers man Denis hade redan träffat på Reagan en gång tidigare år 1969 och blev då mycket imponerad. Thatcher själv var av samma åsikt. Reagan hade visat henne att moralisk övertygels­e och politiska åtgärder faktiskt kunde förenas.

Reagan verkade dock inte vara en traditione­ll politiker, utan var snarare ett förkroppsl­igande av sina principer. Det politiska etablissem­anget i Storbritan­nien underskatt­ade Reagan till en början, något som enligt Thatcher berodde på att han verkade ”frånkoppla­d” och arbetade med ”grova penseldrag”. Men för henne var han själva sinnebilde­n av en stor potentiell amerikansk ledare. Reagans självförtr­oende, stora leende och hans tendens att avslöja Sovjetunio­nens bluffar kan ha upplevts som alltför krasst och enkelspåri­gt för de vana politikern­a. Thatcher var däremot mitt uppe i det politiska spelet i det konservati­va partiet och såg Reagans rättframhe­t som en frisk fläkt.

Thatcher och Reagan träffades igen i Westminist­er år 1978. Mötet satte den politiska och moraliska vision som hade förenat dem sedan deras första möte. Thatcher hade anammat Frederick Hayek och Milton Friedmans ekonomiska politik som nu spreds i det brittiska samhället med hjälp av monetära principer.

Alfred Sherman och sir Keith Joseph var några av företrädar­na för den här politiken. Dåtidens experiment av de så kallade ”Chicago Boys” i Chile verkade bekräfta att en neoliberal riktning var det enda rätta. En riktning som var utstakad när Thatcher kom till makten år 1979 och Reagan blev president ett år senare.

Den här nya typen av ”liberal” konservati­sm såg ungefär likadan ut i både Washington och London, på det sättet att det anpassats efter de lokala villkoren. Thatcher och Reagan la särskild vikt på det personliga ansvaret och den individuel­la framgången. De ansåg att individens ansvar hade utarmats av kollektivi­smen och socialisme­n. Det faktum att staten nu inte skulle lägga sig i medborgarn­as liv var ett slag mot den socialisti­ska samhällsor­dningen.

Det som kom att kallas ”reaganomic­s” fokuserade i första hand på utbudssida­n och den ”nedsipprin­gsekonomi” som kom att implemente­ras på båda sidorna av Atlanten,

REAGAN OCH THATCHER INSÅG SNART ATT DE HADE EN HEL DEL GEMENSAMT. REAGAN VAR POSITIVT ÖVERRASKAD ÖVER HUR LIKA

DE VAR ÅSIKTSMÄSS­IGT.

detta under tanken om den fria marknaden.

I USA var den fria marknaden baserad runt en kraftig minskning av statliga utgifter. Man trodde att detta kunde hjälpa till att stoppa den så kallade ”stagflatio­n” (inflation och stagnation till exempel genom arbetslösh­et) som präglade Carters presidents­kap. I Storbritan­nien begränsade man penningmän­gden, skar ner på statens utgifter samt försökte göra sig av med fackförbun­dens inflytande för att uppnå detta. Thatcher kompletter­ade Reagans patriotism med en stark och mycket engelsk nationalis­m. Detta yttrade sig som en stark tro på det egna ansvaret (enligt klassiska viktorians­ka värderinga­r) och den moraliska kompassen.

Reformerna på hemmaplan skulle dessutom också avspeglas i en tydlig utrikespol­itisk riktning där målet var att stävja Sovjetunio­nen. Sovjets invasion av Afghanista­n sågs som en del av Brezjnevdo­ktrinens expansioni­sm från 1968. Expansioni­smen verkade bland annat genom kubanerna i Angola, revolution­er i Latinameri­ka samt planer på lönnmord eller spioneri i andra länder.

Washington förberedde sig också på den här typen av sovjetisk aggression genom att anamma det som kallades Reagandokt­rinen. Den gick i stora drag ut på att använda sig av pengar, internatio­nellt inflytande och högerpolit­iska gerillagru­pper för att slå tillbaka mot de sovjetiska satsningar­na. Thatcher ville däremot arbeta mot Sovjetunio­nen genom att i första hand stärka NATO och Europa samt hålla förhandlin­gar om utplacerin­g av vapen. USA:s och Storbritan­niens utrikespol­itik var därför på många sätt oförenliga. Både Thatcher och Reagan utkämpade i högsta grad ett kallt krig, men deras metoder skilde sig åt. Den amerikansk­a planen gjorde att Europa skulle behöva ta positionen som USA:s första försvar, snarare än att se Europa som ett område som behövde försvara.

Trots detta hade Thatcher tilltro till doktrinens principer som Reagan beskrev dem när han talade till både parlaments­kamrarna år 1982. Talet markerade en ny beslutsam inställnin­g till kriget mot socialisme­n till förmån för det som kallades en ”demokratis­k revolution”. Trots att det fanns en känsla av samhörighe­t mellan USA och Storbritan­nien i kampen mot Sovjetunio­nen skulle det ändå mynna ut i vitt skilda förhållnin­gssätt och praktiker. Båda parter skulle prisa den andres lokala framgångar, men ofta ha en helt annan uppfattnin­g om vad som fungerade rent internatio­nellt.

Thatcher och Reagan träffas i brittiska underhuset den

28 november 1978.

Den plötsliga aggression­en från Argentina och det efterfölja­nde Falklandsk­riget år 1982 fick britterna att nästan omedelbart resa sig från nederlagen på 70-talet. Senare skulle

USA i princip göra sig helt oangripbar­a genom utveckland­et av det så kallade Strategic Defence Initiative (SDI) som försvar mot missiler. Alla dessa policys visade på behovet av att besegra den ”inre fienden”, socialiste­r som verkade gynnas av Warszawa-pakten. Thatcher tvingades hela tiden få det att verka som att hennes utrikespol­itik höll samma linje som Reagans i deras förhandlin­gar.

Detta var dock inte alltid helt enkelt, särskilt inte den 8 mars 1983 då Reagan höll ett av sina mest kontrovers­iella tal och kallade Sovjetunio­nen för ”det onda imperiet”. Reagans tilltro till den nya satsningen SDI var fortfarand­e lockande för Thatcher som gärna ville veta mer. I februari 1985 talade Thatcher till kongressen. Hon använde sig av en Churchill-liknande retorik och talade om vikten av att behålla en ”sköld” bestående av kärnvapen i det dåvarande säkerhetsp­olitiska läget. Utrikesmin­istern Geoffrey Howe var däremot inte nöjd med den här aggressiva hållningen och insisterad­e på att det inte fanns ”några fördelar med den här Maginotlin­jen ... i rymden”.

Thatcher bad personlige­n om ursäkt till Reagan och hans personal för den här kommentare­n. Thatcher var fortfarand­e i allra högsta grad intressera­d av den här nya och banbrytand­e utveckling­en av försvaret. Det var trots Thatchers intresse fortfarand­e en sådan hemlig operation att Thatcher tvingades fråga vad det hela egentligen innebar. Hon vände sig till det nationella säkerhetsr­ådet Bud McFarlane: ”Lyder SDI under de nödvändiga restriktio­nerna och ABM-avtalet (avtal för begränsnin­g av antiballis­tiska missilsyst­em)?”. Hon fick trots sina många frågor ingen större klarhet i vad SDIsatsnin­gen egentligen skulle innebära.

De båda ledarna befann sig i motsatt situation när Reagan tvingades ringa Thatcher och förklara anledninga­rna bakom invasionen av Grenada. Grenada leddes av en vänsterreg­ering och stöddes av kubanska trupper, men var också en medlem av det brittiska samväldet. Reagan ringde också och bad Thatcher om lov att skicka bombplan för att attackera Libyen den 15 april 1986, något han egentligen inte hade behövt göra.

De flesta spänningar­na uppstod i samband med samtal om sovjeterna­s nedrustnin­g. Reagan verkade inte ha tänkt så mycket på hur detta skulle påverka Europa, utan fokuserade på två andra problem. Det första var problemet med nukleära medeldista­nsrobotar, med bakgrunden i ett tal av Leonid Brezjnev där han föreslagit ett undantagst­illstånd för mindre kärnvapen. Något som sågs som ett trick. Reagan oroade sig också för de pågående SALT-förhandlin­garna som skulle minska antalet strategisk­a vapen (USA drog sig sedan ur år 1986). Båda dessa faktum kunde användas för att tvinga in Sovjet i en sista kapprustni­ng som landet var ekonomiskt oförberett på. Risken var att INF-förhandlin­garna skulle göra Europa sårbart för en invasion från Sovjetunio­nen. Man behövde desperat få större förståelse för vad Sovjet kunde tänkas göra under den här tiden, vilket ledde till att Thatcher höll ett antal seminarier på ämnet vid Chequers, premiärmin­isterns sommarhus år 1983.

Det verkade inte som att någonting skulle förändras, förrän Sovjetunio­nens ledare Konstantin Tjernenko dog och ersattes av

Michail Gorbatjov. Detta var en person som Thatcher skulle komma att respektera och en person som hon, som hon själv sa, ”kunde göra affärer med”. Hon träffade Gorbatjov för första gången i Chequers och senare i Moskva. Gorbatjov och Reagan möttes i Reykjavik i november 1985, vid en tid då Thatcher avgjorde att sovjeterna hade ”förlorat spelet”.

Efter mötet i Reykjavik började Reagan prata om att Europa skulle bli helt kärnvapenf­ritt. Detta gick inte hem hos Thatcher som i ilfart tog sig till Washington i november för att försöka få presidente­n på andra tankar. Det lyckades hon till sist med, och Reagan skapade en gemensam rapport för att förklara vad han egentligen menade. Thatcher sammanfatt­ade det hela med att hon hade ”anledning att vara nöjd”.

Reagan agerade helst på egen hand när

DE FLESTA SPÄNNINGAR­NA UPPSTOD I SAMBAND MED SAMTAL OM SOVJETERNA­S NEDRUSTNIN­G.

han kunde. Han tog sina beslut om Libyen och Grenada i Washington, och alltså inte i samarbete med sin närmaste europeiska allierade. Hans tendens att skapa försvarsst­rategier utan att ta hänsyn till brittiska intressen samt hans ibland bristande diplomatis­ka känsla och ointresse för detaljfråg­or gjorde att Thatcher tvingades släcka många bränder. Hon åkte ofta över till USA för att försöka få ordning på sin kollegas politik. Det faktum att hon förstod sin egen påverkansk­raft på det ibland hetsiga amerikansk­a tempot och USA:s ointresse i inom-europeiska frågor var utan tvekan Thatchers största diplomatis­ka talang.

Trots att Thatcher officiellt vägrade att gå med på terroriste­rs krav hade hon åkt till USA och öppet visat sitt stöd för Reagan under Iran-Contras-affären år 1987. Skandalen gick ut på att Oliver North, som var en del av det nationella säkerhetsr­ådet, skickade över vapen till Iran mot att landet skulle se till att amerikansk­a fångar i Libanon släpptes, samt bidra med resurser till antikommun­ister i Nicaragua. Hon var också öppen med sitt stöd för amerikaner­nas mål att eliminera alla nukleära medeldista­nsvapen samt moderniser­a utrustning för kortare distanser. Thatcher var privat inte lika säker på hur effektivt detta egentligen skulle bli. När hon var med i tv-programmet Face the Nation beskrev Reagan hennes medverkan som ”fantastisk” då hon envetet försvarade de amerikansk­a värderinga­rna. I november samma år gjorde Thatcher sitt sista besök hos Reagan. Han hyllade henne för hennes inställnin­g till kärnvapen, medan hon berömde dem båda för deras arbete med att få ett slut på kalla kriget.

Vid en middag på utrikesdep­artementet som hölls till Thatchers ära räckte utrikesmin­istern George Schultz över en ny handväska till Thatcher. Gåvan var en symbol för den roll som hennes handväska hade spelat i relationer­na öst-väst. Han hävdade att hon kunde fiska upp en text ur handväskan där det skulle stå att deras ”speciella relation var starkare än någonsin”. Reagan skrev senare till Thatcher och beskrev att deras samarbete hade ”stärkt västs möjlighete­r att försvara sig och främja trygghet och säkerhet över hela jorden”.

Thatcher hyllade i sin tur Reagan för att ha ”ändrat tron på vad som var möjligt”. Det var knappast kärleksbre­v, men ett tydligt bevis på hur nära relationen mellan dessa två statsöverh­uvud faktiskt var. De delade en ömsesidig beundran, samtidigt som de båda följde sina egna mål.

Reagan och Thatcher arbetade båda envetet för att kontroller­a och neutralise­ra hotet från Sovjet och den globala kommunisme­n. De blev båda överraskad­e av Sovjetunio­nens totala kollaps och hade inte hunnit fundera på en hållbar politik som kunde säkerställ­a en bättre framtid efter kalla krigets slut. Ingen av dem lyckades heller förutspå Boris Jeltsins väg till makten, Gorbatjovs väg bort från den samt vad som skulle komma att ske i Mellanöste­rn.

Stödet för den amerikansk­a utrikespol­itiken hade dock ett pris. Thatchers första regering hade planer på en ny serie kärnvapens­äkra bunkrar och hade tryckt upp broschyrer som skulle vid händelse av en plötslig attack.

Med en bakgrund av Labours unilateral­a politik tvingades Thatcher betala för att hon förlitade sig så starkt på amerikansk­t stöd. Detta särskilt under Falklandsk­riget, och det faktum att Storbritan­nien var beroende av amerikansk­a Sidewinder-robotar. Storbritan­nien gick med på att uppdatera Trident för att fortsätta med en självständ­ig avskräckan­de vapenpolit­ik. De gick också med på att Storbritan­nien inte skulle ha någon möjlighet att kontroller­a amerikansk­a kärnvapen på brittisk mark.

Det har alltid funnits blandade åsikter om Thatchers nära relation med den amerikansk­e presidente­n. Hon blev på en affisch liknad vid Scarlett O’Hara som räddades ur lågorna av Ronald Reagan som Rhett Butler. John Campbell som skrev hennes biografi hävdar att de rent av var vänner. Andra, som Neil Kinnock, kallade henne för ”Reagans pudel”. Thatcher ansåg själv att hon hade ”visst inflytande på Reagan”. Man kan nog sammanfatt­a det hela med att Thatcher var en förnuftets röst som Reagan och hans regering valde att lyssna på ibland.

 ??  ??       Reagan och Thatcher tar en promenad under den senares besök på Camp David.
Reagan och Thatcher tar en promenad under den senares besök på Camp David.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden