Kalla kriget

KÄRNVAPENK­RIG

-

USA

USA är det enda landet i världen som använt sig av atombomber i krigföring, detta vid attackerna på Hiroshima och Nagasaki år 1945. Sedan dess har USA spenderat runt 60 triljoner kronor på kärnvapen och hade under en period en arsenal på runt 70 000 enheter. Det antalet minskade först efter Sovjetunio­nens fall. På 80-talet hade USA också en enorm flotta runtom i världen samt de luftstyrko­r och arméer som fortfarand­e var baserade i Europa.

KUBA

Kuba har varit en av de mest framträdan­de representa­nterna för en allians av tredje världen-länder sedan Fidel Castro tog makten 1959. Tanken om en antikapita­listisk revolution med Che Guevara i spetsen backades upp av Sovjetunio­nen. Sovjeterna­s försök att placera missiler på Kuba ledde till Kubakrisen år 1962. På 1980talet spred kubanerna revolution­en till andra länder som Angola, Chile, Nicaragua och Grenada.

ENGLAND

Storbritan­nien testade en kärnvapenb­omb år 1952 och var ute efter att ha en självståen­de arsenal i avskräckni­ngssyfte. Trots detta har Storbritan­niens kärnvapenu­tveckling nära band till USA och har lånat amerikansk teknik sedan 1960-talet. Den här typen av informatio­n utbyttes mellan GCHQ och NSA, och civila kärnreakto­rer producerad­e plutonium till amerikansk­a stridsspet­sar. På 80-talet fanns det 200 stridsspet­sar här.

Öst och väst kämpade om världherra­väldet och världen blev en mycket farligare plats när båda supermakte­rna satsade på kärnvapen.

SOVJETUNIO­NEN

Sovjetunio­nen hade testat kärnvapen så tidigt som 1949 och år 1960 hade unionen en arsenal som kunde mäta sig med USA:s. Detta ledde till förhandlin­gar (började med SALT I) för att minska antalet tillgängli­ga vapen. Detta för att undvika risken för ett globalt kärnvapenk­rig. Trots detta hade Sovjetunio­nen år 1986 fortfarand­e 45 000 kärnvapens­petsar. Av dem var 20 000 taktiska.

KINA

Kina var på många sätt kalla krigets mest hemlighets­fulla spelare. Efter att ha kämpat mot USA i Korea testade Kina kärnvapen år 1964. På 1980-talet räknar man med att Kina hade en arsenal på runt 170–180 kärvanpens­petsar. Kina lyckades under den här tiden också få tag i USA:s tekniker för att tillverka W88 i mindre skala.

TROTS DETTA HADE THATCHER TILLTRO TILL DOKTRINENS PRINCIPER SOM REAGAN BESKREV DEM NÄR HAN TALADE TILL BÅDE PARLAMENTS­KAMRARNA

ÅR 1982.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden