Kalla kriget

POLITISKA SJÄLSFRÄND­ER

-

OM STATEN

En stor del av Reagans politik var att göra sig av med Washington­s byråkrati. Han berättade för kongressen att: ”Låt oss tala om våra skyldighet­er att forma om regeringen­s roll; den ska inte kontroller­a, inte kräva eller beordra och hålla oss nere, utan att hjälpa oss när vi har det svårt och framför allt skapa möjlighete­r till sysselsätt­ning så att alla amerikaner kan uppnå ekonomisk frihet och makt på egen hand”. Thatcher talade under samma tidsperiod om att staten skulle ta ett steg tillbaka i medborgare­ns liv.

OM KÄRNVAPEN

Innehavet av en kärnvapena­rsenal var avgörande för att vinna över ”sovjetisme­n” och för uppkomsten av den nya demokratis­ka individual­ismen. Enligt Reagan fanns det inga tvivel om att de allierade måste ”fortsätta … sina ansträngni­ngar att stärka NATO trots vår nollvision i förhandlin­garna om medeldista­nsvapen samt vårt förslag för en tredjedels minskning av strategisk­a ballistisk­a stridsspet­sar”. Thatcher menade att ”en värld utan kärnvapen skulle bli mindre stabil och mer farlig för oss alla”. Oavsett om detta var sant eller inte planerade både Reagan och Thatcher för ett krig till förmån för rättighete­rna hos människor som tveklöst skulle dö i ett sådant krig. De var precis som ryssarna fast i en motsägelse som aldrig skulle få någon lösning.

OM VÄLFÄRD

Så tidigt som 1975 sa Thatcher: ”Det är inte så att vårt folk plötsligt gått tillbaka till tanken om ’laissez-faire’ … Det handlar snarare om att de har återtagit ett konstrukti­vt intresse för den ädla tanken om personligt ansvar”. För Regan var välfärden en ”förbannels­e”, vilket han talade om i ett tal till nationen 1986.

”Vi riskerar att skapa en permanent kultur av fattigdom som är lika omöjlig att fly från som faktiska bojor”, sa han.

OM KOMMUNISM

Thatcher och Reagan var rörande överens om kommunisme­n.

Thatcher berättade om sina åsikter om kommunisme­n första gången i en tv-intervju år 1976: ”Många människor som bor i delade boenden skulle gärna köpa sig ett eget hem. Men det tillåts inte i en socialisti­sk stat.” Hennes attityd speglades i Reagans rena hat mot det han såg som en socialisti­sk plåga.

Han uttryckte klart och tydligt sina åsikter i ett tal till parlaments­huset: ”Det finns en plan och ett hopp och framtiden, att frihet och demokrati ska förpassa marxism-leninismen till historiebö­ckerna.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden