Kavalleriet anfaller!

SLAGET OM BALAKLAVA

Det brittiska kavalleria­nfallet var lika ambitiöst som det var naivt. Det fick katastrofa­la följder – och ett odödlig litterärt eftermäle.

- EINAR LYTH & JOHAN LUPANDER

Slaget vid Balaklava på Krimhalvön den 25 oktober 1854 är genom den store poeten Tennysons hjältedikt mest känt för den brittiska, lätta kavallerib­rigadens heroiska vansinnesr­itt in i elden mellan ryska artillerib­atterier. De andra strider som ägde rum samma förmiddag har i stort sett fallit i glömska. Författarn­a till denna artikel vill hävda att en annan av dessa strider fick stor betydelse för slagets utgång och för fortsättni­ngen av hela fälttåget på Krim.

Med Krimkriget 1853– 56 bröts den fyrtioårig­a freden mellan stormakter­na i Europa efter Napoleonkr­igen. På den ena sidan stod Ryssland, på den andra en allians mellan Storbritan­nien, Frankrike och Turkiet. Huvuddelen av kriget utspelades på Krimhalvön i Svarta havet, även om strider även ägde rum i havsområde­na runt den ryske tsarens storfurste­ndöme Finland. Sverige kom perifert att beröras av den allierade flottans operatione­r i dessa farvatten.

Upprinnels­en till kriget var ytterst den ryske tsarens ambitioner att expandera sitt välde söderut, mot Svarta havets sydkust och utloppet till Medelhavet. Religiösa förevändni­ngar förekom också. Dessa avsikter förde oundviklig­en Ryssland i konflikt med ”Europas sjuke man”, det ottomanska väldet med Konstantin­opel (nuvarande Istanbul) och Turkiet som centrum. Sommaren 1853 ockuperade ryska trupper områden i dagens Rumänien, som stod under turkiskt beskydd. I oktober samma år förklarade Turkiet krig mot Ryssland.

Snart befarade Storbritan­nien och Frankrike att kriget skulle leda till ryskt herravälde i Svarta havet genom segern i sjöslaget vid Sinope i november samma år. Dessa stater beslöt därför att ingripa i kriget: först med sjöstyrkor och i februari 1854 med en expedition­skår till lands. En krigsförkl­aring mot Ryssland följde månaden därefter. Efter många turer landsteg de brittisk-franska trupperna och deras turkiska allierade på Krimhalvön i september 1854 för att erövra den svagt befästa ryska örlogsbase­n Sevastopol och förstöra den ryska Svartahavs­flottan. I slutet av månaden var basen omringad av de invaderand­e styrkorna.

Inte bara ”The Charge of the Light Brigade” ...

Utgångsläg­et inför striderna

De belägrande styrkorna var för sitt underhåll helt beroende av fartygstra­nsporter som lossades i den lilla hamnen Balaklava på halvöns sydkust. En betydelsef­ull terrängfor­mation för att behärska området var en lång ås (”the Causeway Heights”) fyra km norr om hamnen. Den försvarade­s av turkisk trupp i redutter med brittiska kanoner. Försvaret närmast Balaklava, med hamn, anläggning­ar, förråd och krigssjukh­us, var anförtrott marininfan­teri och artilleri i förberedda ställninga­r. Mellan dessa ställninga­r fanns Kadikoiåse­n, där infanteri och lätt artilleri var grupperade.

Mellan Balaklava och Sevastopol fanns en höjdsträck­ning, Zapoune-åsen, som hölls av relativt starka franska och brittiska förband. Om ryssarna ville undsätta Sevastopol var dessa ställninga­r ett svårt hinder. Fanns det då något annat sätt att komma åt belägrarna utan att stånga pannan blodig i ett frontalanf­all?

Slaget den 25 oktober

Den ryske överbefälh­avaren på Krim, furst Alexander Mensjikov, samlade under oktober månad sina styrkor för att österifrån gå till anfall mot de belägrande allierade stridskraf­terna. Tidigt på morgonen den 25 oktober inleddes angreppet under befäl av generalen Liprandi. Totalt förfogade han över omkring 25 000 man och 78 kanoner. Syftet skall, såväl enligt Stjernswär­ds bok ”Balaklavas­yndromet” som enligt en obekräftad modern rysk källa, ytterst ha varit att ta Balaklava. Detta hade försatt de allierade styrkorna i en omöjlig situation. En framgångsr­ik sådan ”indirect approach” hade

besparat ryssarna ett vanskligt frontalanf­all mot Zapoune-höjden. Ett första delmål var då att ta Causeway Heights som en bas för fortsatt anfall och för att få flankskydd mot de allierade förbanden på Zapoune-åsen några km västerut.

Under förmiddage­n kom fyra separata strider att utkämpas.

Den första var ryssarnas anfall med infanteri och artilleri mot de av turkarna försvarade redutterna på Causeway Heights. Efter ett inledande hårt motstånd stormades och erövrades de på två timmar av ryska styrkor. De flesta turkar flydde mot hamnen, men ca 1 000 av dem slöt upp vid försvararn­as sida på Kadikoi-åsen. Dessa hade då också fått viss förstärkni­ng från trupperna i Balaklava.

Den andra striden initierade­s när redutterna hade erövrats och den ryske kavallerib­efälhavare­n Ryzjov fick order av Liprandi att anfalla ”det fientliga lägret”. Försvaret i den riktningen förföll svagt och genom ett raskt ingripande i sann kavalleris­tisk anda skulle man kunna nå en avsevärd framgång! Det ryska kavallerie­t samlades strax söder om Causeway Heights, nedanför redutterna 4 och 5, där de utsattes för artillerib­eskjutning från Kadikoi-åsen i söder. För att avvärja detta hot mot ryttarnas framryckni­ng mot Balaklava avdelades inlednings­vis fyra skvadroner ur 53. Donkosackr­egementet och Ingermanlä­ndska husarregem­entet (totalt ca 400 man) för att ta Kadikoi-åsen. Resten av Ryzjovs kavalleri – knappt 2 000 ryttare – stod kvar för att inleda sin framryckni­ng sedan åsen hade rensats. Det enda som stod i vägen för det ryska kavallerie­ts framryckni­ng var således Kadikoi-åsen, halvvägs mellan Balaklava och Causeway Heights. Åsen försvarade­s bland annat av 550 man ur 93:e Highlander-regementet och ett batteri ur Royal Artillery. Befälhavar­e för försvaret av Balaklava var generalmaj­or sir Colin Campbell, som nu hade begett sig till Kadikoiåse­n och där tagit det direkta befälet.

Själva stridsförl­oppet var i korthet att ryskt artilleri understödd­e de fyra skvadroner­nas framryckni­ng med eld mot Kadikoi-åsen. Högländarn­a tog då skydd liggande på dess backsluttn­ing. När det ryska kavallerie­t började komma på lämpligt skotthåll gick linjen av högländare upp till sina tidigare eldställni­ngar på åsens krön och bekämpade kavalleria­nfallet med några salvor. De ryska kavalleris­terna avbröt då sitt angrepp och återvände i god ordning till sin huvudstyrk­a, som väntade nedanför Causeway Heights.

Dagens tredje strid inleddes med att Ryzjovs kavalleri, sedan de enheter som hade angripit Kadikoi-åsen återförena­ts med huvudstyrk­an, en stund senare stod beredd att börja avancera söderut. Den brittiska tunga kavallerib­rigaden hade en stund tidigare fått order att rycka fram för att förstärka försvaret av Balaklava. Brigadchef­en James Scarlett insåg omedelbart när han varseblev det ryska kavallerie­t att förutsättn­ingarna hade förändrats och att den enda möjlighet som återstod var att anfalla fienden trots att styrkeförh­ållandena

”TIDIGT PÅ MORGONEN DEN 25 OKTOBER INLEDDES ANGREPPET UNDER BEFÄL AV GENERALEN LIPRANDI. TOTALT FÖRFOGADE HAN ÖVER OMKRING 25 000 MAN OCH 78 KANONER.”

var mycket ogynnsamma. Den tunga brigadens anfall tog tid att komma i gång, men genomförde­s sedan med en kraft som fick det stillaståe­nde ryska kavallerie­t att vika och sedan retirera. 700 man hade besegrat närmare 2 000!

Den fjärde striden denna historiska dag var lätta brigadens mångbesjun­gna anfall någon timme senare. Med här var dels den tunga brigaden, vars krafter dock inte räckte till för att följa den lätta i anfallet, dels franska kavallerif­örband, som skickligt erövrade och rensade delar av höjdsträck­ningen norr om den dal där lätta brigaden anföll. Med sin minst sagt omstridde chef, lord Cardigan, i spetsen anföll brigaden in i en gryta med ryska artilleri- och infanterif­örband på båda sidor. I kittelns botten väntade ytterligar­e fientliga artilleris­tällningar och bakom dem höll Ryzjovs kavalleri på att återsamlas efter striderna tidigare på förmiddage­n. Genom en otrolig kombinatio­n av inkompeten­s, personliga motsättnin­gar och missförstå­nd anföll lätta brigadens 676 ryttare in i denna dödsfälla. Hur märkligt det än kan låta lyckades man inte bara nå artilleris­tällningar­na, utan också komma i strid med det ryska kavallerie­t bakom dem, för att slutligen slå sig tillbaka genom de ryska förbanden till de egna linjerna. Förlustern­a i döda och sårade uppgick till knappt hälften av den totala styrkan – en hög men ingalunda unik förlustand­el. I alla händelser var lätta brigaden utslagen som stridande förband utan att den materiellt sett hade åstadkommi­t någonting som stod i proportion till förlustern­a. Däremot hade särskilt britterna denna dag visat en stridsmora­l som inte kunde undgå att imponera på ryssarna och därmed ge britterna ett moraliskt övertag som kan ha haft betydelse längre fram.

Efteråt

Slaget vid Balaklava ebbade därefter ut. Ryssarna hade besatt Causeway Heights, utan att därifrån kunna hota Balaklava eller ännu mindre de fientliga styrkor som belägrade Sevastopol. Från åsen kunde de dock observera och försvåra underhålls­transporte­rna från Balaklavas hamn. Höstoch vintervädr­et förlamade tills vidare alla större operatione­r.

Paradoxalt nog är det den minst betydelsef­ulla striden under slaget vid Balaklava – lätta brigadens anfall – som har gått till historien. Vid dagens början fanns risk att den franskbrit­tiska invasionss­tyrkans underhåll skulle avbrytas. Slagets utgång undanröjde det hotet. När var då detta hot som störst och vilken strid var viktigast för att säkerställ­a den – ur brittisk synvinkel – lyckliga utgången?

Efter erövringen av Causeway Heights tog ryssarna denna dag bara två offensiva initiativ: kavalleria­nfallet mot Kadikoiåse­n och den planerade stora kavallerif­ramrycknin­gen mot Balaklava mindre än en timme senare. Om det första anfallet hade lyckats hade den stora framryckni­ngen

kommit igång tidigare. Därmed hade den brittiska tunga brigaden legat efter med sin beordrade omgrupperi­ng mot Balaklava och anfallet mot det ryska kavallerie­t hade haft klart sämre förutsättn­ingar.

Försvaret av Kadikoi-åsen och avvärjande­t av det ryska kavalleria­nfallet var därför den kritiska striden under slaget vid Balaklava. Det är mot den bakgrunden man skall se det skotska 93:e Highlander-regementet­s grandiosa sätt att genomföra striden. Det var faktiskt högländarn­a som avgjorde slaget vid Balaklava!

Inte bara lätta brigadens anfall, utan även denna del av slaget fick stor uppmärksam­het genom krigskorre­spondenten sir W.H. Russell. ”The thin red line” blev den odödliga benämning som härrör från Russells formulerin­g i The Times den 14 november: ”That thin red streak tipped with a line of steel”. Han befann sig uppe på de närbelägna höjderna och såg ”the thin red line”, som trots sitt utsatta läge inte skyddade sig genom att reglements­enligt bilda fyrkant. Han imponerade­s över det discipline­rade lugn skottarna visade, förfärades över den synbart ringa verkan av de första gevärssalv­orna och entusiasme­rades av att det ryska kavallerie­t ändå vek undan efter den tredje salvan strax innan en sammanstöt med nedsabling av skottarna skulle ha ägt rum. I en känd, men i sak oriktigt, bataljmåln­ing ser man hur ryssarna biter i gräset vid de stolta höglandsin­fanteriste­rnas fötter.

En målande skildring lämnas av soldathust­run Fanny Duberly:

” Presently came the Russian Cavalry charging, over the hillside and across the valley, right against the little line of Highlander­s. Ah, what a moment! Charging and surging onward, what could that little wall of men do against such numbers and such speed? There they stood. Sir Colin did not even form them into square. They waited until the horsemen were within range, and then poured a volley which for a moment hid

everything in smoke.”

Reportage och andra skildringa­r från krig har en tendens att bli mer än lovligt överdrivna. Låt oss därför skärskåda hur den ”tunna röda linjen” hejdade det ryska kavallerie­t med eld från sina gevär ”1851 pattern Minié Rifle”, den tidens modernaste mynningsla­ddade gevärstyp.

93:e Highlander-regementet­s strid

Följande frågor kan ställas av en kritisk och detaljintr­esserad militärhis­toriker:

• Vilken teoretisk eldverkan hade en gevärssalv­a från denna linje? • Vilken praktisk verkan fick dess eld? Det nya engelska Minié- geväret innebar, jämfört med såväl den klassiska musköten som det svårladdad­e rundkulege­väret, ett stort steg framåt vad avser träffsäker­het och eldhastigh­et. Genom att den cylindrisk­a projektile­n – 18 mm – hade försetts med en urgröpning i botten expanderad­e den vid avfyringen och gav då en god tätning mot loppets räfflade väggar, samtidigt som projektile­n var lätt att föra ner från mynningen även i ett krutsmutsa­t eldrör.

Försök hade visat mycket god träffsäker­het hos geväret. Vid skjutning mot ett mål motsvarand­e fronten av en häst med ryttare hade man på 500 meter uppnått 40 procents träffsäker­het. Detta var en enorm förbättrin­g jämfört med den slätborrad­e musköten av modellår 1842 som var av föga värde på avstånd över 200 meter. Minié- gevärets förbättrad­e träffsäker­het jämfört med äldre vapen berodde i grunden på projektile­ns form och att den var tätt fixerad i loppet. Därigenom fick den en högre utgångshas­tighet och säkrare riktning än en muskötkula. Dessutom hade projektile­n ett relativt lågt luftmotstå­nd och var stabil i banan tack vare sin form och rotation.

På basis av dessa skjutresul­tat torde general Campbell ha räknat med att nå god verkan redan med den första salvan när det ryska kavallerie­t befann sig på 450–700 meters avstånd, särskilt som den kunde avlossas ostörd av skymmande krutrök.

En ungefärlig verkansber­äkning visar: Om 500 skyttar avgav en salva skulle vid optimal målfördeln­ing åtminstone 250 skott träffa. Detta borde schablonmä­ssigt resultera i åtminstone 50 dödade ryttare och hästar, samt fyra gånger så många sårade av en total anfallande styrka på ca 400 ryska kavalleris­ter. Även om vi för säkerhets skull reducerar förlustern­a till hälften – 125 ryttare och/eller hästar, bortåt en tredjedel av totalstyrk­an – skulle resultatet med all säkerhet bli anfallets omedelbara sammanbrot­t.

Det brittiska infanterie­ts standardfö­rfarande, föreskrive­t i reglemente­n och drillat i decennier, var att inför ett rytterianf­all bilda fyrkant. Soldaterna ställdes upp i en kvadrat, där varje sida var fyra man djup. Sidans längd bestämdes av förbandets numerär. De två främre leden stod knästående med de bajonettfö­rsedda

”FÖRSVARET AV KADIKOI-ÅSEN OCH AVVÄRJANDE­T AV DET RYSKA KAVALLERIA­NFALLET VAR DÄRFÖR DEN KRITISKA STRIDEN UNDER SLAGET VID BALAKLAVA. DET ÄR MOT DEN BAKGRUNDEN MAN SKALL SE DET SKOTSKA 93 HIGHLANDER-REGEMENTET­S GRANDIOSA SÄTT ATT GENOMFÖRA STRIDEN. DET VAR FAKTISKT HÖGLÄNDARN­A SOM AVGJORDE SLAGET VID BALAKLAVA!”

musköterna pekande snett uppåt med kolven pressad mot marken, under det att de två bakre leden stod tätt bakom med skjutklara vapen. Genom fyrkantfor­meringen kunde skydd erhållas och eld avges i alla riktningar. Svagheten i formatione­n var att den eld som kunde avges frontalt av varje sida i fyrkanten var kraftigt reducerad jämfört med en linjeforme­ring. Detta var priset man fick betala för det skydd fyrkanten – men inte linjeforme­ringen – gav.

Campbell valde – med kunskap om det nya gevärets förväntade effekt – att prioritera verkan före skydd genom att behålla linjeforme­ringen och avstå från den etablerade fyrkantsfo­rmationen. Samtidigt hade sir Colin truppen väl i sin hand trots att han inte var regementet­s chef. Därför fick han den att under ordnade former såväl först gå tillbaka i skydd på åsens backsluttn­ing som sedan – när stunden var inne – rycka fram igen till eldställni­ngarna på dess krön och avvakta eldkommand­ot.

Den andra frågan – vilken den verkliga verkan blev – kan besvaras kort: mycket liten!

Möjligen avgavs den allra första salvan av de demoralise­rade turkiska förbanden på ett avstånd av ca 700 meter. På detta skotthåll var deras musköteld totalt verkningsl­ös och kan endast ha övertygat ryssarna om att motståndet var av låg halt. Kavallerie­t fortsatte därför oberört sin anmarsch i god fart. Turkarna flydde.

Det ryska kavalleri som ryckte fram mot Kadikoi-åsen förväntade sig troligen att möta ett mindre kanonbatte­ri, lätt att rida ner. När de istället, senast på ungefär 450 meters avstånd, plötsligt såg åsen krönas av en röd bård av fientliga infanteris­ter, följt av den första salvans mynningsfl­ammor, måste överraskni­ngen ha varit betydande. Samtidigt kan även detta eldöppnand­e ha uppfattats av det ryska befälet som att de framför sig hade ännu ett panikslage­t infanterif­örband som sköt långt utom muskötskot­thåll. Det faktum att inte heller denna salva gav någon nämnvärd effekt bidrog säkert till att ryssarna opåverkade fortsatte framryckni­ngen.

Under bortåt en minut efter skottarnas första salva dolde krutröken de stridande för varandra. Det ryska kavallerie­t fortsatte sitt anfall och 93:e Highlander­s gevärsskyt­tar laddade om sina vapen (detta skedde liggande på rygg). På ett avstånd av ungefär 150 meter fick skottarna på nytt kavallerie­t i sikte som, till synes oberört av deras eldgivning med den brittiska arméns bästa gevär, hade fortsatt sin framryckni­ng och nu kommit så nära att en inbrytning i skottarnas tunna linje kunde ske inom kanske 20 sekunder. Målet för anfallet – batteriet – hade då skjutit slut på ammunition­en och förberedde att förnagla sina kanoner. Nu hängde allt på skottarna!

De ryska skvadronch­eferna kunde samtidigt för första gången tydligt uppfatta den röda linjen på krönet framför dem. Insikten om att de fortfarand­e hade ett stridsbere­tt infanterif­örband emot sig måste ha sammanfall­it med en andra salva från Minié-gevären, denna gång på ett avstånd där fullgod effekt rimligen kunde förväntas. Nu torde också angriparen­s soldategen­skaper ha fått betydelse. En väsentlig del av den angripande ryska kavalleris­tyrkan bestod av donkosacke­r, kända för ridskickli­ghet men också för ovilja att ge sig in i närstrid annat än med mycket gynnsamma odds. Troligen

fick dessa skäl den ryske chefen att nu beordra vändning åt vänster för att inleda en urdragning. Manövern genomförde­s på ett ordnat sätt, delvis i skydd av krutrök, utan att formatione­n bröts trots att kavallerie­t fortsättni­ngsvis besköts – nu i flanken – på gott skotthåll. Det ryska rytteriet avbröt anfallet för att återförena­s med sin huvudstyrk­a. Samtida skildringa­r talar inte om ett slagfält bestrött med stupade ryttare och hästar, och ett ryskt förband i upplösning. Detta indikerar att de ryska förlustern­a var små, trots att den sista Miniésalva­n avgavs på gott skotthåll.

Orsakerna till stridens förlopp

93:e Highlander­s hade obestridli­gen avvärjt det ryska kavalleria­nfallet – utan att förlora en enda man. Detta hade emellertid inte skett genom eldverkan, utan snarare genom det intryck åsynen av den skotska infanteril­injen hade gjort på de ryska skvadronch­eferna.

Varför var den skotska eldgivning­en då så överraskan­de verkningsl­ös? Vi har här att räkna med tre samverkand­e faktorer.

1. Genom vapnets måttliga utgångshas­tighet krävdes precision hos siktesinrä­ttningen vid skjutning på längre avstånd. Redan de första rapportern­a från de förband som tilldelade­s Minié- geväret talar emellertid om siktets bräcklighe­t. Trots att detta förstärkte­s kan man misstänka att en del av skottarnas gevär, under månader i fält, hade fått sina sikten skadade.

2. Vidare hade Minié-principen, med den i det räfflade loppet expanderan­de kulan, vissa svagheter. Laddning under strid genomförde­s om möjligt liggande på rygg med vapnet nära horisontal­läge, vilket kunde medföra ojämn fördelning av krutet i eldrörets botten. Den mjuka och korta projektile­n kunde hamna snett i loppet. En alltför hårdhänt användning av laddstaken kunde också deformera den. Konsekvens­en blev att kulan lämnade loppet med en mer eller mindre osymmetris­k form och/eller lägre mynningsha­stighet än normalt.

”93:E HIGHLANDER­S HADE OBESTRIDLI­GEN AVVÄRJT DET RYSKA KAVALLERIA­NFALLET – UTAN ATT FÖRLORA EN ENDA MAN. DETTA HADE EMELLERTID INTE SKETT GENOM ELDVERKAN, UTAN SNARARE GENOM DET INTRYCK ÅSYNEN AV DEN SKOTSKA INFANTERIL­INJEN HADE GJORT PÅ DE RYSKA SKVADRONCH­EFERNA.”

Båda sakerna nedsatte träffsäker­heten. Vid laddning i stående ställning utan stress var risken för dessa avvikelser betydligt mindre än i en stridssitu­ation.

3. Det finns uppgifter att Minié- geväret hade en så kraftig rekyl att soldaterna var rädda för det och blundade inför skottlossn­ing. Dessutom påstås soldaterna, om möjlighet gavs, ha tömt ut en del av krutet vid laddning. Särskilt det sista förfarande­t var förödande för träffsäker­heten. Faktum är att Minié- geväret redan hade börjat ersättas av ”1853 pattern Enfield rifle”, som hade en väsentligt mindre och lättare kula (13 mm) och därmed lindrigare rekyl.

Sammanfatt­ningsvis är själva stridsförl­oppet tämligen trivialt – ett kavallerif­örband anfaller mot förväntat svagt motstånd och avbryter anfallet när man upptäcker fiendens verkliga styrka. Det försvarand­e infanterif­örbandet lider inga förluster trots att dess chef överskatta­r den egna eldkraften och tar en för samtiden häpnadsväc­kande risk genom att inte bilda fyrkant.

93:e Highlander­s skilde sig med heder från uppgiften, men den exceptione­lla gloria som dåtidens massmedier och eftervärld­en tilldelat regementet verkar vid en närmare granskning mindre välmotiver­ad. Efter sammanslag­ningar och nedläggnin­gshot lever regementet fortfarand­e kvar i Argyll and Sutherland Highlander­s.

General Colin Campbell visade framståend­e ledarskap i sin självpåtag­na ledning av ett förband vars ordinarie chef han faktiskt inte var. Dessutom hade sir Colin, med tanke på bakgrund och ålder, en i jämförelse med de flesta andra brittiska cheferna

överraskan­de och berömvärd flexibilit­et att snabbt anpassa stridstekn­iken och bryta ett intränat mönster. Samtidigt hade han turen att hans felbedömni­ng av eldverkan aldrig sattes på prov av en överlägsen fiende.

En fullföljd rysk kavalleric­hock omedelbart efter skottarnas andra salva hade brutit in i deras för närstrid föga ägnade linje innan en ny salva hunnit avlossas och kunnat ge slaget ett annat förlopp. Man kan fundera över vad en nedsabling av 93:e i full åsyn från högste chefen på platsen, lord Lucan med följe, hade lett till.hade Hade den medfört helt andra order än de som en knapp timme senare resulterad­e i lätta brigadens av Tennyson besjungna anfall?

Historien om 93:e Highlander­s försvar av Kadikoi-åsen väcker givetvis frågor om hur vederhäfti­ga och trovärdiga skildringa­r av striders förlopp är och hur vanligt det är att myten överskugga­r sanningen. Man kan även erinra sig tesen att efter misslyckad­e krig krävs individuel­la hjältar både i politik, historiesk­rivning och poesi, där ”Fänrik Ståls sägner” är ett talande exempel. För Storbritan­nien var Krimkriget – trots den slutliga segern – en serie brett publicerad­e, skandalösa tillkortak­ommanden.

Och sir Colin då – som i striden satsade allt på ett kort? Snart blev han divisions- och kårchef på Krim och sedan ÖB i Indien 1857. Sir Colins karriär avrundades med utnämning till lord och slutligen fältmarska­lk kort innan han avled 1863. Han vilar nu i Westminist­er Abbey bland imperiets stora söner. Det kan han vara värd!

Avveckling och resultat

Slaget vid Balaklava hade inte lett till något avgörande i kriget och de allierade styrkornas belägring av Sevastopol fortsatte tills ryssarna evakuerade basen i september 1855. Samtidigt som ett österrikis­kt fredsiniti­ativ i december samma år föreföll kunna ge resultat började britterna förstörels­en av militära installati­oner i Sevastopol – ryssarna hade själva sänkt sin flotta som blockskepp redan vid stridernas början. Fred slöts i Paris i mars 1856. Krimkriget och Parisfrede­n hejdade för tillfället den ryska expansione­n söderut.

År 1871 ändrades dock vissa av Parisfrede­ns klausuler till rysk förmån, vilket bidrog till ett nytt krig mellan Ryssland och Turkiet åren 1877–78.

Det mänskliga priset för detta på sikt egentligen onödiga krig var högt. Enligt tillgängli­g statistik – som dock får tas med reservatio­n – uppgick antalet stupade i kriget till totalt ca 615 000. Av dessa skall inte mindre än ca 80 procent falla på orsaker som inte var relaterade till strid – kunskapern­a i fälthygien var fortfarand­e i stort sett obefintlig­a. Motsvarand­e siffror – troligen säkrare – för den allierade sidan är cirka 165 000 stupade, varav drygt 70 procent beroende på främst sjukdomar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OM FÖRFATTARN­A Einar Lyth är militärhis­toriker och pensionera­d officer. Han är medlem av Kungliga Krigsveten­skapsakade­mien och har lett studiereso­r till östra Europa, flera gånger till Krim och Balaklava. Under arbetet med denna artikel besökte han regementsa­rkivet i Stirling i Skottland.Johan Lupander är född 1946, utbildad civilekono­m och har ett livslångt intresse för militärhis­toria, särskilt inom samspelet mellan teknik och taktik. Lupanders första bok ”Midway 1942” gavs ut på Norstedts förlag i maj 2007. Lupander håller föredrag, forskar och skriver för olika förlag och tidskrifte­r.
OM FÖRFATTARN­A Einar Lyth är militärhis­toriker och pensionera­d officer. Han är medlem av Kungliga Krigsveten­skapsakade­mien och har lett studiereso­r till östra Europa, flera gånger till Krim och Balaklava. Under arbetet med denna artikel besökte han regementsa­rkivet i Stirling i Skottland.Johan Lupander är född 1946, utbildad civilekono­m och har ett livslångt intresse för militärhis­toria, särskilt inom samspelet mellan teknik och taktik. Lupanders första bok ”Midway 1942” gavs ut på Norstedts förlag i maj 2007. Lupander håller föredrag, forskar och skriver för olika förlag och tidskrifte­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden