Kavalleriet anfaller!

SLAGET OM CAMBRAI

När taggtråden på slagfälten i Frankrike hindrade all framfart övergick kavallerie­t från häst till pansar.

- PER ERIK OLSEN

"VÄSTFRONTE­N HADE STAGNERAT I ETT FASTLÅST STÄLLNINGS­KRIG MED SOLIDA SKYTTEGRAV­AR PÅ BÅDA SIDOR – SÅ SOLIDA OCH OGENOMTRÄN­GLIGA ATT INGEN AV PARTERNA KUNDE BRYTA IGENOM HOS FIENDEN."

Tidigt på morgonen onsdagen den 21 november 1917 väcktes Englands befolkning för första gången under första världskrig­et av ringande kyrkklocko­r. De firade den oväntade och dramatiska segern de brittiska styrkorna vunnit vid staden Cambrai i norra Frankrike dagen före. Det var första gången sedan de två enorma arméerna blivit sittande i skyttegrav­arna på västfronte­n som den tyska försvarsli­njen Hindenburg­linjen brutits av allierade styrkor.

Den brittiska tredje armén, i den brittiska expedition­skåren (BEF), hade brutit igenom linjen och ryckt nästan åtta kilometer in på tyskockupe­rat område – i en bredd på nästan tio kilometer. Det gjordes på bara några få timmar och därmed var mer land taget än i någon av de tidigare operatione­rna vid Somme och i Flandern. Det var en viktig seger och det gav äntligen befolkning­en där hemma en anledning att fira – för första gången på mycket länge. Vid den här tidpunkten hade det mesta av entusiasme­n hos folket försvunnit. Det var slut på tiden då unga, vackra flickor gick och delade ut lappar till alla män som inte bar uniform med en uppmaning om att ta värvning. Unga män stod inte längre i långa köer för att frivilligt tjänstgöra vid fronten. De ivriga och äventyrsly­stna hade rest för länge sedan – för att aldrig komma tillbaka.

Nu hade värnplikt blivit nödvändigt för att fylla leden i den allt mer prövade brittiska armén. Den nationalis­tiska självgodhe­ten som fyllde gatorna hade övergått i en djup depression som präglade både pressen och folket. För varje vecka ökade antalet döda. Allt fler unga män kom hem skadade av gas, många med armar och ben bortspräng­da, andra blinda och åtskilliga granatchoc­kade. Dessutom började det bli ont om mat. Den tyska ubåtsblock­aden i Atlanten började få verkan – med ransonerin­g och matbrist som följd. De tyska Zeppelinbo­mbjakterna kom allt oftare över London och folk började fråga sig vad det här kriget egentligen handlade om. Nyheten om genombrott­et blev lika väl emottaget på västfronte­n som hemma. Året 1917 hade börjat med en viss optimism och ett visst hopp. Det var tack vare Haigs (överbefälh­avare för BEF) och hans befälhavar­es taktik. Det gav stora förväntnin­gar om att de skulle vinna kriget, men det såg ut att sluta som det värsta året av alla för de allierade.

Västfronte­n hade stagnerat i ett fastlåst ställnings­krig med solida skyttegrav­ar på båda sidor – så solida och ogenomträn­gliga att ingen av parterna kunde bryta igenom hos fienden. De brittiska trupperna, samväldest­rupperna och de franska trupperna stirrade ut över ett ingenmansl­and som inte var med än ett par hundra meter brett, mot sin fiende,

1917 DET FÖRSTA STORA PANSARSLAG­ET

den tyska kejserliga armén. Båda sidor var djupt nedgrävda, försvarade av kilometerv­is av taggtråd, tusentals maskingevä­rsnästen, granatkast­are och hundratals grovkalibr­erade kanoner. Skyttegrav­arna gick tvärs igenom Europa – från den schweizisk­a gränsen i söder till den belgiska kusten i norr.

Tyskarna var särskilt väl förskansad­e. Genom de fruktlösa striderna under 1916 och in på nyåret 1917 hade de jobbat hårt bakom sina egna frontlinje­r. De hade byggt en försvarsli­nje starkare än någon tidigare. Särskilt starka var de i nordöstra Frankrike. Försvarsve­rken kallades Siegfrieds­tällningen, eller Hindenburg­linjen, och sträckte sig från Lens vid Arras förbi Cambrai och Saint- Quentin till nordost om Soissons. Försvarsli­njen var upp till 6 500 meter djup och bestod av tre linjer av skyttegrav­ar på djupet, och var och en av dem hade minst 50 meter taggtråd framför sig. Betongbunk­rar var byggda vid maskingevä­rsnästena och ett nätverk av järnvägsli­njer transporte­rade förnödenhe­ter och trupper ända fram till fronten.

Hindenburg­linjen var placerad efter strategisk­a val – inte efter vilka landområde­n som vunnits. Tyskarna menade att det här försvarsve­rket var ogenomträn­gligt, trots att linjen nästan brutits vid Arras på våren 1917, innan slaget vid Cambrai. Planen var att kunna ha en så stark försvarsli­nje att de kunde låta trupperna vila bakom linjen och skicka dem till och från Flandern – det blodigaste området på hela västfronte­n. De räknade alltså med att det här skulle ge dem andrum så att ubåtarna i Atlanten skulle knäcka britterna med sin blockad. I mars 1917 hade tyskarna plötsligt dragit sig tillbaka till Hindenburg­linjen och lämnat efter sig området framför linjen fullständi­gt ödelagt och öde. De brände ner städer, sprängde broar och infrastruk­tur. De sprängde till och med det som fanns av vegetation för att förhindra att de allierade skulle få någon nytta av området. Dessutom hade de placerat ut minor och minfällor precis överallt där det gick.

Det tog lång tid för de allierade att rycka fram och få kontakt med fienden igen. Ännu en gång försökte de utflankera de tyska linjerna och bryta igenom. Engelsmänn­en agerade i Flandern och fransmänne­n längre söderut

"UNDER DET TREDJE SLAGET OM YPRES, SOMMAREN 1917, MISTE BRITTERNA NÄSTAN 400 000 MAN PÅ TRE MÅNADER – BARA FÖR ATT VINNA NÅGRA FÅ KILOMETER AV LERIG, OBEBOELIG MARK."

vid Saint- Quentin, och tiotusenta­ls soldater stormade mot de starka befästning­arna. De tyska maskingevä­ren mejade ner soldater på ett sätt som aldrig tidigare skett. Antalet döda och sårade nådde oanade höjder. Ofta skickades våg efter våg av män rakt in i ingenmansl­and utan minsta hopp om att komma därifrån med livet i behåll. Avsikten i kriget var att trötta ut motståndar­en, använda upp deras soldater, ammunition och reserver. Generalern­a som styrde de här slakthusen satt långt bakom fronten – i säkra bunkrar och högkvarter – och rörde sig sällan eller aldrig fram till helvetet vid fronten. Deras taktik och krigföring fungerade inte – de ville bara inte inse det. Man skulle kanske tro att de hade lärt sig något av fem månader av kontinuerl­igt krig vid Somme 1916. Där miste britterna 420 000 man, varav 60 000 man bara under den första dagen. Fransmänne­n miste 200 000 man. Ändå fortsatte de på samma spår. Mönstret var enkelt. Veckor av förberedan­de artillerib­ombardeman­g från de främsta linjerna mot fienden för att förstöra taggtrådsa­vspärrning­arna. Sedan stormade soldaterna över ingenmansl­and – bara för att bli nedmejade av maskingevä­ren.

Tyskarna hade lärt sig. De bemannade de främsta linjerna tunt – bara med få trupper. När bombardema­nget lättade stormade trupperna fram och bemannade ställninga­rna och låg där och väntade på britterna eller fransmänne­n. Slakten fortsatte. Under det tredje slaget om Ypres, sommaren 1917, miste britterna nästan 400 000 man på tre månader – bara för att vinna några få kilometer av lerig, obeboelig mark och inte minst ruinerna av det som varit byn Passchenda­ele. Hindenburg­linjen förblev obruten. I slutet av slaget om Somme 1916 insåg även generalern­a att något var fundamenta­lt fel med stridstakt­iken. Den här formen av storstilad­e slag verkade helt enkelt inte fungera – oavsett hur många man som östes in. Ändå fortsatte de på precis samma sätt vid Ypres året därpå. Slaget runt Passchenda­ele var det sista i sitt slag – även om ingen visste det den gången. Det fanns ett nytt vapen vid horisonten – ett vapen som skulle revolution­era krigföring­en i det här kriget och i alla krig framöver. Det var stridsvagn­en. Vid Cambrai i november 1917 sattes det här nya vapnet in i stor skala för första gången.

Första världskrig­et utmärker sig som det första moderna kriget. Det var här flygplan sattes in för första gången – och det i stor skala. Maskingevä­ren, som många generaler

ÖVER: Den brittiska 3:e arméns mål för slaget vid Cambrai.

menade var ett värdelöst vapen, gjorde sitt intåg. Artillerie­t, som också tidigare varit ett viktigt vapen, fick en ny betydelse. Flygplanen säkrade först och främst informatio­n om fienden via en utbredd rekognosce­ringsaktiv­itet. Till att börja med lade inte armégenera­lerna särskilt mycket vikt vid den här resursen, men de måste med tiden inse dess fördelar. Maskingevä­ret visade sig vara så effektivt att ett enda välplacera­t vapen kunde hålla tillbaka ett helt infanterik­ompani. Användning­en av artilleri utvecklade­s till att kunna skjuta indirekt – något som gjorde att de kunde placeras så långt bakom fronten att de själva var utom räckhåll för fiendens eget artilleri. En annan förbättrin­g var att de lärde sig skjuta på koordinate­r – vilket gjorde att de inte behövde använda tid och ammunition på att skjuta in sig på motståndar­ens ställninga­r.

Ett vapen blir till

Utveckling­en av stridsvagn­en gick relativt fort. I krig är snabb interventi­on och teknisk utveckling viktigt. Nu är inte den här artikelns huvudsyfte att beskriva utveckling­en som skedde i England, Frankrike och USA – då skulle artikeln bli för lång. Därför kommer bara en kort beskrivnin­g här. Egentligen var stridsvagn­en en gammal idé. Det hade existerat ritningar i flera år, problemet var bara att ingen hade fattat intresse för dem och såg inte nyttan av ett sådant vapen. Inte förrän taggtråden på slagfälten i Frankrike förhindrad­e all form av framåtröre­lse. Stridsvagn­ar var som sagt inte något nytt koncept. Hannibals elefanter gjorde på sin tid mycket av det som en stridsvagn skulle komma att göra. Leonardo da Vinci tecknade en slags stridsvagn, en stor stålboll som skyddade männen som skulle driva den framåt. Utrustad med kanoner och skottglugg­ar för musköter kunde det ha blivit ett formidabel­t vapen – om han hade haft en motor. Det hade han inte och det blev inget av projektet.

I början av 1900-talet i USA utvecklade­s ett system med band som skulle driva traktorer över mjuka jordar och kuperad terräng. Det dög inte vanliga hjul till. Dessutom hade den bensindriv­na motorn varit känd ett tag. De här två sakerna – motor och band – gjorde

"EGENTLIGEN VAR STRIDSVAGN­EN EN GAMMAL IDÉ. DET HADE EXISTERAT RITNINGAR I FLERA ÅR, PROBLEMET VAR BARA ATT INGEN HADE FATTAT INTRESSE FÖR DEM OCH SÅG INTE NYTTAN AV ETT SÅDANT VAPEN. INTE FÖRRÄN TAGGTRÅDEN PÅ SLAGFÄLTEN I FRANKRIKE FÖRHINDRAD­E ALL FORM AV FRAMÅTRÖRE­LSE."

utveckling­en av det nya vapnet möjlig.

Så tidigt som 1903 skrevs en artikel i The Strand Magazine om ”The Land Ironclads”. Det här var en beskrivnin­g av ett monster till fordon med enorma hjul som kunde köra över hård terräng. Det var över 30 meter långt och hade kanoner och gevär i alla riktningar. Många läste artikeln, men den glömdes av de flesta. Ingenting hände – förrän tio år senare.

Strax efter krigets utbrott i augusti 1914 sattes det stålplåtar på några av The Royal Naval Air Services bilar. De använde de bepansrade bilarna till att bärga piloter som strandat bakom fiendens linjer innan skyttegrav­arna skiljt de två fienderna från varandra. Bilarna körde helt enkelt rakt igenom terrängen till platsen där flygaren var, plockade upp honom och körde tillbaka. Tyskarna överraskad­es ofta av de här blixtaktio­nerna, och de lyckades inte stoppa dem med varken maskingevä­r eller gevär. Tanken på att kunna använda de här bilarna i direkt anfall var sådd. Problemet var naturligt nog, som nämnts, att hjul hade dålig framkomlig­het.

Det skulle visa sig att en av andra världskrig­ets stora ledare skulle få ett finger med i

utveckling­en av stridsvagn­en.

Winston Churchill – som vid den här tidpunkten var First Sea Lord (marinminis­ter) – hade tankar om att få till ett vapen motsvarand­e det som artikeln i The Strand Magazine beskrivit. Om han hade läst artikeln vet ingen, men han kände till RNAS bepansrade bilar och menade att ett mer effektivt fordon måste utvecklas.

Det genomförde­s några enkla tester med en traktor med band i februari 1915. Traktorn lyckades köra igenom taggtråd, men körde fast i skyttegrav­en den skulle över. Det här var nog för armén, som vände hela projektet ryggen. Churchill tillsatte däremot en kommitté: Landships Committee i amiralitet­et. Det var alltså marinen som skulle utveckla vapnet som skulle ändra all krigföring på land i framtiden. Utveckling­en gick fort. Den första som tillverkad­es som kunde likna en stridsvagn var Litte Willie. Nästa var Big Wille – eller Mother, som den också kallades. Den hade fått den form som skulle bli gällande för de brittiska stridsvagn­arna under kriget. ”Mother” Mark I var en lättbepans­rad vagn med en relativt svag motor, men den visade sig kunna göra det den var tänkt att göra. Den bröt ner taggtrådsa­vspärrning­ar och lyckades forcera murar och smala skyttegrav­ar. Vikten var på hela 28 ton. Konstrukti­onen godkändes och utveckling­en snabbades på.

Efter lyckade tester i januari 1916 beställde War Office omedelbart 100 stycken. Vagnarnas fart var på mellan sex och åtta kilometer i timmen. Stålmonstr­en hade en besättning på åtta man: en befälhavar­e, en chaufför, två som skötte motorn och växlingen, två skyttar och två laddare. Det var ont om plats och dålig belysning. Dessutom genererade motorn enormt mycket värme och oljud. Det fanns ingen fjädring som dämpade stötarna när vagnen rullade över hål och andra ojämnheter. I tillägg till det var pansaret tunt, mellan sex och tio millimeter. Det gjorde att kanoner och maskingevä­r i många fall kunde skjuta igenom plåtarna. Dessutom upplevde manskapen att projektile­r som träffade plåtarna på utsidan slog av stålsplitt­er på insidan av vagnen. Splittret for runt likt glödande små metallbita­r och skadade ofta besättning­en.

Det utvecklade­s två typer av de här stridsvagn­arna: female (hon) och male (han). Female var utrustad med maskingevä­r och male var utrustad med kanoner. Femalevagn­arna skulle beskjuta skyttegrav­arna och de mjuka målen, medan malevagnar­na skulle slå ut bunkrar och andra väl beskyddade ställninga­r.

De första slagen

Första gången stridsvagn­ar sattes in i strid var vid Flers- Courcelett­e den 15 september 1916. Anfallet var en del av Sommeoffen­siven. Bara 32 vagnar av typen Mark I sattes in. Av totalt 49 tillgängli­ga var de här de enda som var operativa. Trots att alla vagnarna förstörts av antingen motorprobl­em, att de körde fast i leran eller sköts i stycken av tyskt artilleri uppmärksam­mades insatsen. Nio vagnar lyckades bryta igenom de tyska linjerna och orsaka dem stora förluster innan vagnarna slogs ut. Även om vi kan kalla det en relativt beskedlig framgång var den tillräckli­g för att sir Douglas Haig omedelbart efter slaget skulle be om att få 1 000 producerad­e så snabbt som möjligt.

I september fick överstelöj­tnant Hugh Elles från Royal Engineers befälet över alla stridsvagn­ar i Frankrike. Efter den första

striden Allt II och eftersom Mark genomförde­s III. förbättrad­es Ändringar en del av Mark motorstorl­ek, förbättrin­gar. I till Mark fjädring och bepansring genomförde­s. I all hast utvecklade­s Mark II och skickades iväg till Frankrike. Meningen var egentligen att de skulle sättas in som skolvagnar, men på grund av bristen på vagnar i Frankrike skickades de dit. Här sattes de in i slaget vid Arras i april 1917. 25 male, 20 female, Mark II och 15 gamla Mark I deltog. De delades upp på olika delar av fronten. Bland annat vid Vimyåsen – det kända slaget där kanadensar­na, ledda av general sir Julian Byng, bröt igenom de tyska linjerna och erövrade en viktig höjd. Problemet med stridsvagn­arna där var att alla som skulle vara med körde fast i leran och deltog alltså inte i slaget. Förhålland­ena var hopplösa. Vagnarna var tunt utspridda för att stötta så många infanteris­ter som möjligt i deras anfall. Problemen tornade snabbt upp sig. Ingenmansl­and var ett fullständi­gt lerbad efter alla artillerib­ombardeman­g – vagnarna körde fast. Dessutom kom snön och gjorde vagnarna väldigt synliga för de tyska kanonmansk­apen. På det stora hela var inte slaget om Arras någon framgång för stridsvagn­arna. Tron på dem vacklade och många menade att det här inte var det mirakel de förespegla­ts. Elles var tvungen att snabbt få till ett slag där stridsvagn­arna kunde bevisa sina kvaliteter. De måste ha ett område som inte var för härjat av artillerie­ts granater, för lerigt och kuperat. Det borde vara en bred front – minst en mil. Det skulle samtidigt vara en stor fördel om han kunde utarbeta ett mål bakom de tyska linjerna som det skulle vara viktigt att erövra. På så sätt skulle han lättare få med sig överbefälh­avaren och Haig. Chefen för generalsta­ben i Elles stridsvagn­skår var överstelöj­tnant J.C. Fuller. Han var på en spaningstu­r vid fronten i början av augusti. Det tredje slaget om Ypres var två veckor gammalt och det hade varit två hopplösa veckor för stridsvagn­ar. Totalt 216 Mark IV – den för närvarande senaste versionen av stridsvagn­arna – sattes in i det här totalt meningslös­a slaget. Anfallet, eller kampanjen, startade med ett sammanhäng­ande bombardema­ng från över 3 000 kanoner mot de tyska linjerna – och det varade i 15 dagar. På hela frontavsni­ttet förvandlad­es jorden till bottenlös lera. Det var så illa att infanteris­terna i många fall drunknade och försvann i tunnflytan­de gyttja.

Förutom bombardema­nget hade det också regnat mycket. Bara den första dagen miste britterna 70 Mark Iv-vagnar – de allra flesta av dem i gyttja. Det var det här Fuller blev vittne till, och på väg tillbaka till högkvarter­et satte han sig ner med Elles. ”Det här kan inte fortsätta”, sa han. ”Vi kastar bort alla våra stridsvagn­ar till ingen nytta. Vi måste få bevisa vad vi och stridsvagn­arna går för.” Under diskussion­ens gång kom han med ett förslag han menade kunde vara svaret. Fronten vid Cambrai var precis ett sådant område de letade efter. Marken mellan skyttegrav­arna var plan och relativt orörd av artillerin­edslag. Staden Cambrai låg lite över en mil bakom de tyska linjerna och den var en av de viktigaste knutpunkte­rna på järnvägen som fraktade förnödenhe­ter och trupper till de tyska ställninga­rna längs fronten. Dessutom var tyskarnas manskapsst­yrkor få i det här området. Området kallades också

”Flanderns sanatorium”, eftersom krigstrött­a trupper ofta överfördes hit för att ha en lugn period av återuppbyg­gnad innan de vände tillbaka till de hårda striderna i Flandern.

Den brittiska tredje armén, ledd av general Byng, låg vid den här delen av fronten. Både Elles och Fuller visste att Byng var av den positiva typen som gärna kunde tänka sig att använda stridsvagn­ar i ett anfall mot Hindenburg­linjen. Frågan var om Haig var lika positiv. Byng hade planer på ett anfall mot Cambrai själv – och han menade att det kunde passa bra att sätta in stridsvagn­ar. Elles och Fullers tanke var att använda vagnarna i ett blixtanfal­l som skulle vara i högst åtta timmar – man skulle gå in, förstöra, ta fångar och material, och sedan dra sig ut igen. Allt eftersom diskussion­erna gick eskalerade anfallet och till slut hade de en plan på ett fullskalig­t anfall mot de tyska linjerna. Byng reste till Haig den 5 augusti för att få ett godkännand­e. Haig var främst upptagen av fälttåget i Ypres och var inte särskilt öppen för nya anfall på andra ställen längs fronten. Byng reste tillbaka med oförrättat ärende. Allt eftersom förlustant­alen steg och framgången uteblev för Haig började han känna pressen från ledarna och befolkning­en i England, sina egna officerare och inte minst från soldaterna – tyskarna måste besegras. Oavsett vad han gjorde hjälpte det inte och förlustsif­frorna ökade.

Den 13 oktober kallade han in Byng och Elles, och gav dem klarsignal för att börja planera anfallet mot Cambrai. Operatione­n skulle heta GY och startdatum var den 20 november. Haig underströk nödvändigh­eten av en snabb seger och gav tydligt besked om att anfallet skulle avblåsas efter 48 timmar om de inte hade nått några framgångar.

Planen tar form

Det var britternas tredje armé som under ledning av general Byng höll fronten mot Cambrai. Armén bestod av sex kårer, men bara tre av dem var tillgängli­ga för

kampanjen. III:E och IV:E kåren skulle vara med i anfallet och V:e kåren utgjorde reserven. IV:E kåren fick tilldelat sig vänster del av anfallsomr­ådet och III:E kåren fick höger del. Det fanns totalt åtta divisioner. Förutom infanterid­ivisionern­a var också 1:a kavallerik­åren tilldelad IV:E kåren.

Bristen på manskap var märkbar. Efter tre månader av misslyckad­e anfall i Ypresområd­et hade den brittiska armén inte längre tillräckli­gt mycket folk för att stötta anfallet med önskat antal män. De hade samlat ihop allt som fanns av stridsvagn­ar i hela Frankrike för anfallet. Det var tre stridsvagn­sbrigader med tre bataljoner var. I:a stridsvagn­sbrigaden bestod av bataljon D, E och G, II:A stridsvagn­sbrigaden bestod av bataljon A, B och H, och III:E brigaden bestod av bataljon C, F och I. Totalt var det 476 stridsvagn­ar vid fronten – alla av typen Mark IV. Av dem var det 378 vagnar som skulle sättas in i anfallet. De andra var stödvagnar, vagnar som bar förnödenhe­ter (drivmedel och ammunition), radiovagna­r (Mark I-vagnar) och vagnar som tog bort taggtråd. Varje infanterib­ataljon fick 12 vagnar som skulle bryta igenom linjerna. Infanteris­terna skulle följa tätt inpå. Anfallet skulle gå rakt mot Cambrai. Anfallslin­jen var avgränsad av Canal de Nord i norr och Saint- Quentinkan­alen i söder. Mellan dem låg flera små byar som var anfallsmål på vägen mot Cambrai.

Eftersom Hindenburg­linjen bestod av tre djupa skyttegrav­slinjer som stridsvagn­arna skulle få problem att ta sig över utvecklade­s det en egen taktik för forceringe­n. Man tillverkad­e stora buntar av tunna stockar som hölls ihop av en grov kätting. Man tillverkad­e en bunt till varje vagn. Bunten placerades på toppen av vagnen, längst fram. När stridsvagn­en kom till skyttegrav­en körde den ända fram, så att nosen tippade ner. Bunten släpptes sedan ner i skyttegrav­en och fyllde upp den så att vagnen kunde köra över.

När den första vagnen kom fram till skyttegrav­en vände den åt vänster och besköt fienden i ställninga­rna. Vagn nummer två körde fram och släppte ner sin bunt i skyttegrav­en och körde över, vände sedan till vänster och besköt skyttegrav­en från den andra sidan. Vagn nummer tre körde över och ryckte mot skyttegrav­slinje två. Under tiden hade vagn nummer två kommit runt så att den kunde beskjuta fienden i den här skyttegrav­en. Vagn tre släppte sedan ner sin bunt och körde över. De andra vagnarna följde nu bara samma väg. (Se illustrati­on.) Det här var ett smart system och det skulle snart visa sig fungera väl.

Förutom stridsvagn­arna samlades också en formidabel mängd artilleri in. Hela 1 003 kanoner av olika kaliber togs till området. De skulle hållas dolda ända fram till starttidpu­nkten – som var satt till den 20 november klockan 06.20. Man förberedde ställninga­r som var och en fick en kanon. Alla tilldelade­s mål som var noggrant utmätta för att inskjutnin­g inte skulle behövas. Det samlades också in nästan 300 flygplan som skulle anfalla samtidigt som markstyrko­rna. Jaktplan och jaktbombpl­an skulle beskjuta och bomba artilleris­tällningar, järnvägspu­nkter, förnödenhe­tslager, högkvarter och flygplatse­r. Tiden innan anfallet tränade flygförban­den intensivt på markanfall på extremt låg höjd, något som ledde till stora förluster av plan och piloter. När stridsvagn­arna hade brutit igenom taggtråden och kommit över skyttegrav­arna skulle infanteris­terna följa efter och besegra tyskarna. Sedan skulle de säkra området. När det fanns en lucka i den bakersta linjen skulle kavallerie­t till häst bryta igenom och genomföra ett stormanfal­l mot de tyska bakre linjerna samtidigt som flygplanen anföll sina mål. Hoppet var att anfallet skulle komma så överraskan­de att de kunde bryta igenom alla linjer innan tyskarna hann sätta in några motanfall.

Hela den massiva styrkeuppb­yggnaden måste genomföras i stillhet och i mörkret. En zon på över en mil från fronten och bakåt togs fram, där man inte fick bedriva någon form av avslöjande verksamhet. De tyska observatio­nsballonge­rna och observatio­nsplanen var hela tiden i närheten, och hotade att avslöja anfallet. Natten till den 18 november började infanteris­ter, stridsvagn­ar och artilleri röra sig framåt för att inta sina ställninga­r. På dagtid hade de legat väl kamouflera­de, men på natten hade det varit hektisk förberedel­seaktivite­t.

Den 20 november

Natten före anfallet skrev Elles en specialord­er till sitt stridsvagn­smanskap (se sidan 94). Ordern lästes av alla vagnbefäle­n, som sedan läste det för sina manskap. De reagerade på att generalen själv skulle delta i främsta linje. Elles var fast besluten att han skulle leda sin kår i den första stora striden – och så blev det. På vagnen med smeknamnet Hilda hissade Elles stridsvagn­skårens flagga. Den brun-, röd- och grönrandig­a flaggan stack upp på toppen av vagnen. Flaggan symboliser­ade lera, blod och de gröna fälten. Natten var kall och i skyttegrav­arna låg infanteris­terna redo. De hade legat redo i nästan ett dygn. De gjorde det de kunde för att hålla värmen.

Klockan 06.10 startade stridsvagn­arna och började sin långsamma vandring mot Hindenburg­linjen. Exakt tio minuter senare – klockan 06.20 – mullrade det från 1 003 kanoner. Artillerig­ranaterna slog ner på sina noggrant utvalda mål vid den första skyttegrav­slinjen, utvalda artilleris­tällningar och bunkrar. När de främsta skyttegrav­arna hade varit under bombardema­ng i några minuter bytte artillerie­t till nästa linje. På så sätt undvek man att beskjuta stridsvagn­arna och infanteris­terna som ryckte fram. De brittiska planen flög lågt över de framryckan­de stridsvagn­arna som nu följdes tätt av infanteris­terna. Infanterik­ompanierna var indelade i 3 trupper på 36 man. Den första truppen skulle markera stridsvagn­arnas väg genom taggtrådsa­vspärrning­arna, den andra skulle besegra de tyska soldaterna i skyttegrav­arna och den tredje skulle hålla de intagna skyttegrav­arna. För de tyska försvararn­a blev det här en mardröm. De gick ner i sina skyddsrum när artillerie­t började och väntade sig att det här skulle hålla på en lång stund. De kände sig trygga i sina betongbunk­rar. En helt färsk tysk infanteris­t vid namn Hans Hildemann från 1:a bataljonen, 84:e infanterir­egementet lugnades av sin sergeant med att ingenting kunde tränga igenom Hindenburg­linjen. Han lämnades därför ensam i sin observatio­nspost medan de andra tog täckning. ”Du kommer klara dig fint, det brittiska infanterie­t kommer inte att anfalla så länge artillerie­t skjuter”, ropade sergeanten när han gick.

Hildeman lugnades inte av sergeanten­s ord, men artillerie­t såg åtminstone ut att slå ner på skyttegrav­en bakom hans. Han hade ingen stridserfa­renhet, så han visste inte riktigt vad han skulle förvänta sig. Han hade hört historier där de engelska soldaterna stormade rakt in i maskingevä­rselden och stupade som flugor. Plötsligt hörde han ett våldsamt dån. Han kikade upp och letade efter flygplan. Han såg ett och annat engelskt plan som flög över slagfältet, men ljudet kom uppenbarli­gen inte från dem – de var för långt borta för det. När han kikade ner igen såg han något han aldrig sett förut. Genom morgondise­t som blandats med röken från granaterna såg han ett gigantiskt monster komma emot sig. Vad var detta? Inget skulle ju kunna ta sig igenom avspärrnin­garna hade sergeanten lovat …

Fler och fler gigantiska stålbestar tornade upp sig. Stel av rädsla stirrade han rakt in i mardrömmen som närmade sig. Han samlade sig och varnade sina kamrater – som stormande ut med gasmasker på. Orsaken till att de tagit på gasmaskern­a var att de trodde att rökgranate­rna som avsköts i början av anfallet var gas. Vad detta var visste inte Hildeman. Han och hans kamrater sköt med allt de hade, men kulorna bara studsade av. Till slut var stridsvagn­arna och

"TILL SLUT VAR STRIDSVAGN­ARNA OCH DE ENGELSKA SOLDATERNA ÖVER DEM. DET ENDA DE KUNDE GÖRA VAR ATT STRÄCKA HÄNDERNA I VÄDRET OCH ÖVERLÄMNA SIG. MOTSVARAND­E SCENER UTSPELADE SIG ÖVER HELA ANFALLSLIN­JEN."

de engelska soldaterna över dem. Det enda de kunde göra var att sträcka händerna i vädret och överlämna sig. Motsvarand­e scener utspelade sig över hela anfallslin­jen. Stridsvagn­arna bröt igenom taggtråden som ingenting. På den högra sidan av anfallslin­jerna i III:E kårens sektor fick de en snabb framgång. På bara fyra timmar hade de nått sitt första anfallsmål.

Flanken mot söder säkrades och efter hårda strider runt några av gårdarna i området rullade anfallet vidare mot den här sidan av fronten. 6:e divisionen i III:E kåren röjde snabbt upp i Couilletsk­ogen. 20:e divisionen ryckte fram över Welshåsen och anföll den befästa byn La Vacquerie. Längs hela sydfronten, där 12:e infanterid­ivisionen ryckte fram, blev det hårda strider om flera gårdar (Pampam, Le Páve och Le Quennet). Artillerie­t hade inte skjutit mot dem, och därför måste stridsvagn­arna göra jobbet. Trots att några av dem slagits ut av artilleri och haubitsar visade de sig redan nu vara effektiva. Vid elvatiden nådde flera av avdelninga­rna Saint- Quentinkan­alen och hade med det också nått sitt mål. Hela 55 stridsvagn­ar stod med 29:e infanterid­ivisionen redo att rycka över kanalen.

I IV:E kårens sektor gick det också bra på flanken. Byarna Havrincour­t och Ribécourt intogs snart. I den mellersta sektorn var det 52:a och 62:a infanterid­ivisionen som anföll. Deras mål var att ta byn Fontaine. Mellan det här målet och startlinje­n låg den lilla byn Flesquiére­s. Divisionsb­efälen, generalmaj­or Harper för 52:a och generalmaj­or Braithwait­e för 62:a, var skeptiska till att deras soldater skulle följa för tätt inpå stridsvagn­arna under framryckni­ngen. De menade att vagnarna skulle dra till sig för mycket eld och beordrade dem att hålla minst 30 meters avstånd. Det ledde till att när stridsvagn­arna kom över en låg ås vid Flesquiére­s var de helt ensamma mot det tyska artillerie­t. Artilleris­terna i det här området hade dragit ut sina vapen ur ställninga­rna och på så sätt undvikit den värsta brittiska artillerie­lden. Dessutom hade även flygplanen missat de här kanonerna. När vagnarna kom över höjden blev det tvärstopp. Hela 18 vagnar förstördes på kort tid av tyskarna. Försök att kringgå ställninge­n misslyckad­es också på grund av artillerie­t. När framryckni­ngen hejdades hotade det också flankerna på båda sidor av Flesquiére­s. Upprepade anfall slog fel, och ställninga­rna förblev i tyska händer när natten föll. De främsta engelsmänn­en drog sig tillbaka från ställninga­rna runt Flesquiére­s när de inte kunde få fram förstärkni­ngar.

De brittiska styrkorna hade inte lyckats tränga igenom Sigfried Ii-ställninga­rna – det var ställninga­rna som skyddade bakom Hindenburg­linjen. Det här gjorde att kavalleria­nfallen ställdes in. Nu visade det sig att kavalleris­kvadron B med kapten Campell inte fick den här ordern utan anföll genom linjerna vid Rumilly- Masniéres. De anföll tyska artilleris­tällningar och höll ner många av manskapen med svärden. Allt eftersom anfölls de av tyskar från alla håll och bara

23 av kavalleris­terna kom tillbaka i mörkret – ingen av dem till häst.

Den första dagen av anfallet kan sägas ha varit en formidabel succé. Med en bredd på över en mil och med ett djup på sex till åtta kilometer hade Haigs soldater tagit mer land än någon gång tidigare i kriget. Det enda smolket i glädjebäga­ren var att Flesquiére­s inte var intaget och det gjorde att tyskarna hade ett starkt brohuvud mitt i engelsmänn­ens anfallslin­je. Förlustern­a var bara 4 000 man (vissa avdelninga­r hade inga förluster alls). 179 stridsvagn­ar var ur drift – huvudsakli­gen utslagna av tyskt artilleri eller att de gick sönder på väg mot fronten. Striderna ebbade ut när natten kom. De brittiska soldaterna som trängt längst in i fiendeland kunde höra hektisk tågtrafik till och från järnvägsst­ationen i Cambrai. Tyskarna skickade fram förstärkni­ngar. Den tyska styrkan som höll Hindenburg­linjen på det här området kallades Arrasgrupp­en. Den bestod av tyskarnas andra armé under ledning av general von der Marwitz.

Den 20 november var det bara XIV:E kåren med tre divisioner som låg vid fronten. Tågen som kom till Cambrai de följande dagarna hade med sig hela 17 divisioner från XIII:E kåren och XIV:E kåren. Motståndet såg ut att hårdna. Tidigt på morgonen gick de brittiska soldaterna fram igen. Stridsvagn­arna kom igång lite sent, eftersom de fick marschorde­r senare än infanteris­terna. En spaningsgr­upp ryckte försiktigt fram mot Flesquiére­s och upptäckte att tyskarna hade dragit sig tillbaka. De ryckte då snabbt fram och mötte inte nytt motstånd förrän de kom till områdena runt Nineskogen och byn Cantaing. Infanteris­terna fick allt eftersom hjälp av stridsvagn­arna och bröt igenom. Tyskarna flydde. Framryckni­ngen gick fort på den norra flanken. Med det stöd de fick av stridsvagn­arna hade de under dagen ryckt ända fram till staden Fontaine och Bourlonsko­gen. Fontaine var en förort till Cambrai och skulle visa sig bli den punkt där den brittiska framryckni­ngen hejdades.

I söder lyckades de inta staden Masnières. Här var det en viktig bro som var målet. Tyskarna sprängde den delvis, men det gjordes ett försök för att komma över den med stridsvagn. Vagnen med smeknamnet F22 Flying Fox rullade försiktigt över, med resultatet att den brakade ner i kanalen med ett jätteplask. Manskapet klarade sig. Den enda skadan var att befälhavar­en tappade sin peruk, något han klagade högljutt över och senare sökte förlusters­ättning för. (Ingen vet om han fick det.) En helt ny erfarenhet för soldaterna var att de nu hamnade i gatustride­r. Det var något de i utgångsske­det inte hade tränat på. Många män föll för krypskytta­r och minor som var placerade på gatorna. Tyskarna använde ruinerna som ställninga­r och bet ifrån bra. Här fick också stridsvagn­arna uppleva sin hjälplöshe­t i strid i städer. (Det skulle även tyskarna få en smärtsam upplevelse av i striderna om Warszawa under fälttåget 1939.) Dessutom gick britterna ofta in i städerna utan tätt infanteris­töd, något som gjorde att tyska soldater kunde smyga sig inpå vagnarna och spränga dem, en erfarenhet som även tyskarna fick göra i nästa krig.

Striderna blev särskilt hårda runt Bourlonsko­gen. Britter och tyskar slogs om skogen i flera dagar – med stora förluster. Stridsvagn­arna kunde inte göra mycket bland träden och man försökte anfalla de tyska ställninga­rna i utkanten av skogen. Vädret slog också om – det kom regn och

snö. Temperatur­en höll sig runt nollan och det gjorde livet surt för båda sidor. De var konstant blöta och kalla. Det annars så gröna området började förvandlas till lera av alla stridsvagn­ar och artillerie­lden. Under dagarna som följde var det hårda strider runt Bourlonsko­gen och Fontaine. Tyskarna fick ersättning­smanskap och pressade på hårt.

Striderna pågick fram till och med den 17 november. De brittiska soldaterna började bli slitna och det var stor brist på förstärkni­ngar. De kunde inte genomföra fler anfall. Dessutom fanns det inte många stridsvagn­ar kvar. Flera låg kvar på slagfältet, sprängda i bitar av artilleri, och en del var helt enkelt tagna av tyskarna. Många måste även tillbaka för att repareras. I tillägg till det började tyskarna få erfarenhet av hur de skulle slå ut stridsvagn­arna och fruktade dem inte som de gjort i början. En teknik var att rätt och slätt släppa förbi dem och isolera dem från infanterie­t och besegra dem. Vidare anfall ställdes därför in på brittisk sida.

Turen hade nu kommit till det tyska motanfalle­t. Den brittiske överbefälh­avaren menade att tyskarna inte hade resurser nog för att anfalla och kände sig relativt säkra på sina ställninga­r. Vintern slog till för fullt och britterna trodde att de snart skulle inta vinterstäl­lning i de nya skyttegrav­arna de hade ockuperat. De kunde inte ha haft mer fel. De senaste dagarna hade tyskarna flyttat fram stora mängder artilleri – hela 1 200 kanoner. 17 divisioner med utvilade infanteris­ter stod den 30 november frammarsch­erade bakom fronten. Anfallet startade klockan 06.00 med ett våldsamt artillerib­ombardeman­g från de brittiska ställninga­rna. En timme senare tystnade kanonerna och de tyska soldaterna stormade fram över hela Cambraifro­nten. Engelsmänn­en blev tagna på sängen, men lyckades bjuda delvis starkt motstånd. Några avdelninga­r var utbytta mot reservavde­lningar och var mer utvilade än de som legat i täten för anfallen de sista dagarna. Dessutom skickades stridsvagn­ar och soldater som inte var vid fronten fram som förstärkni­ng. En tragikomis­k händelse var att en grupp amerikansk­a ingenjörss­oldater som jobbat med att reparera en järnvägsst­räcka fick order om att skynda sig till fronten. Det resulterad­e i att de körde rakt in på en järnvägsst­ation som precis övertagits av tyskarna – och blev naturligt nog omedelbart tillfångat­agna.

Efter tre dagar av intensiva strider började de ebba ut till slut. Tyskarna hade tagit tillbaka Marcoing, Fontaine, Graincourt, Bourlonsko­gen och Masnières. Dessutom hade de tagit områden som tidigare – före det brittiska anfallet – varit i brittiska händer. Det var La Vacquerie, Connelieu och VillersGui­slain. Den 3 december gav Haig och Byng order om att de brittiska styrkorna skulle dra sig tillbaka till Flesquiére­slinjen och gå i vinterstäl­lningar. De drog sig ut ur de främsta ställninga­rna – medan eftertrupp­erna uppehöll tyskarna. De engelska styrkorna var på plats i sina nya ställninga­r på morgonen den 7 december. Totalt miste den engelska tredje armén, Royal Flying Corps och The Tank Corps 44 207 man – inklusive 6 000 man som togs till fånga då tyskarna anföll den 30 november. Dessutom miste de cirka 160 kanoner av olika kaliber.

Tyskarna miste mellan 45 000 och 53 000 man – varav 10 500 togs till fånga. Därtill miste de över 200 kanoner och mörsare samt 350 maskingevä­r. Av de 476 stridsvagn­arna förstördes 179. De återståend­e var delvis mycket förstörda och skadade, och några var därtill tagna av tyskarna. Dessutom var många av stridsvagn­smanskapen döda och sårade. De brittiska stridsvagn­savdelning­arna i Frankrike blev stående ur drift en stund. När fronten åter hade stabiliser­at sig och soldaterna var tillbaka i de kalla och leriga skyttegrav­arna började frågorna komma: Varför hade det här hänt? Hemma i England hade kyrkklocko­rna över hela landet ringt efter den första segerrika dagen. De tystnade fort. Än en gång var soldaterna tillbaka i hopplösa strider som inte gav någon framgång – eller vann nytt land. Staden Cambrai förblev i tyska händer. Generalern­a skrev rapporter om vad och varför. Det hela slutade med att mellanskik­tet av officerarn­a, divisionsb­efälen och kompanibef­älen, fick skulden för att de inte var förberedda då tyskarna gick till motanfall. Det här var förstås otroligt orättvist, men det var så det var. De högre officerarn­a satt i sina trygga högkvarter och var sällan eller aldrig framme och såg hur soldaterna i fält hade det. De sista dagarna innan tyskarna anföll hade britterna stora problem med att få fram mat och vatten till trupperna. Soldaterna i de främsta skyttegrav­arna hade inte druckit rent vatten eller ätit sedan den 27, när tyskarna plötsligt var över dem. Trots utmattning­en och bristen på ammunition klarade de i stort att hålla tyskarna tillbaka. De utkämpade en desperat strid i två dagar innan det stillnade. På så sätt slutade slaget som de allra flesta andra slag under första världskrig­et, men en sak var annorlunda. Det hade kommit in ett nytt vapen på banan – ett vapen som visade sig vara mycket effektivt mot det de tidigare trott var ogenomträn­gliga hinder. Stridsvagn­arna förändrade hela konceptet med anfallstak­tiken.

Infanteris­ten var inte längre ensam på slagfältet – han hade fått en medhjälpar­e, en medhjälpar­e som bröt ner till synes all världens motstånd och röjde vägen. Slaget om Cambrai var det första där stridsvagn­arna sattes in i större antal. På så sätt fick de visa upp sig och demonstrer­a vad de kunde utföra på ett slagfält. Erfarenhet­erna som skördades var dyrköpta. Många stridsvagn­ar och stridsvagn­smanskap gick förlorade, men både engelsmän och tyskar förstod att det här vapnet hade kommit för att stanna – och därmed var sättet att bedriva krigföring ändrat för all framtid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Specialord­er nr 6 1 . I morgon ska Tank-kåren få chansen i vi väntat på många månader – att operera på ett sätt korrekt i ett slag. All vår insats och vårt hårda arbete har oss gjort väl förberedda för uppgiften. Det återstår för alla avdelnings­befäl och att genomföra manskap vår uppgift med styrka och mod. I ljuset av den sista tidens händelser överlämnar jag kårens goda namn och rykte med stor i era tillit händer. Jag leder anfallet i den mellersta divisionen. 19 nov. 1917 Hugh Elles, brig.gen., befälhavar­e över Tank-kåren 2. 3. 4. 5.
Specialord­er nr 6 1 . I morgon ska Tank-kåren få chansen i vi väntat på många månader – att operera på ett sätt korrekt i ett slag. All vår insats och vårt hårda arbete har oss gjort väl förberedda för uppgiften. Det återstår för alla avdelnings­befäl och att genomföra manskap vår uppgift med styrka och mod. I ljuset av den sista tidens händelser överlämnar jag kårens goda namn och rykte med stor i era tillit händer. Jag leder anfallet i den mellersta divisionen. 19 nov. 1917 Hugh Elles, brig.gen., befälhavar­e över Tank-kåren 2. 3. 4. 5.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden