Kavalleriet anfaller!

PANSARPROF­ETEN GUDERIAN

Heinz Guderian var en stridsvagn­arnas mästare.

- FRODE LINDGJERDE­T

"DET VAR GUDERIAN SOM INTRODUCER­ADE STRIDSVAGN­EN I DEN TYSKA HÄREN OCH ANVÄNDNING­EN AV DEN SOM OPERATIVT VAPEN. DET NYA VAPNET ÄR FRAMFÖRALL­T MÄRKT AV HANS PERSONLIGH­ET. DESS FRAMGÅNG UNDER KRIGET VAR HANS FÖRTJÄNST. HAN VAR SKAPAREN OCH LÄROMÄSTAR­EN – OCH DÅ MED SÄRSKILD BETONING PÅ ORDET MÄSTARE." GENERAL HASSO VON MANTEUFFEL

Heinz Guderian föddes i staden Kulm vid stranden av Wisła i Ostpreusse­n, som idag är en del av Polen. Hans far, Friedrich, var också officer men familjen hade ingen lång militär tradition. Heinz skickades ändå till kadettskol­a som ung – obligatori­skt för alla som siktade på en karriär i det militära, där teoretisk utbildning betonades starkt. De viktigaste ämnena var matematik, språk och historia. Förhålland­ena var spartanska och discipline­n hård men Guderians minnen från skoltiden var övervägand­e positiva och han kom ihåg lärarna som humana.

I februari 1907 gjorde Guderian plikttjäns­tgöring vid faderns avdelning, Hannovers 10:e jägarbatal­jon. I den tyska kejsararmé­ns jägaravdel­ningar uppmuntrad­es personliga initiativ, vilket skulle bidra till att forma Guderian som officer.

Därifrån gick han vidare till krigsskola­n och blev fänrik i januari 1908. Han ville specialise­ra sig inom ett tekniskt militärt ämne. Valet stod mellan maskingevä­r eller radiokommu­nikation. Fadern såg dock ingen framtid för maskingevä­ret så unge Heinz valde radio.

Han gifte sig och började 1913 på generalsta­bskolan som den yngste i sin kull men utbildning­en avbröts av krigsutbro­ttet. Han blev chef för Tung radiostati­on nr. 3 vid en kavallerid­ivision i 1:a kavallerik­åren och erfarenhet­en skulle öka hans förståelse för den betydelse realtidsko­mmunikatio­n skulle få i framtida krigföring. Från sin radioposit­ion såg han hur kavalleria­ngreppen i augusti 1914 körde fast och ställnings­kriget tilltog. Guderian hade sedan tjänst som stabsoffic­er relativt långt ifrån striderna. Tidigt 1918 fullgjorde han stabsskola­n i Sedan och fick kännedom om området, vilket skulle komma till nytta under nästa världskrig.

Freden med den nya sovjetregi­men i BrestLitov­sk den 3 mars 1918 frigjorde trupper till en ny offensiv på västfronte­n, men det var bråttom, innan USA hann träna och skicka över stora styrkor och material. Guderian var kvartermäs­tare för en av kårerna som skulle delta i offensiven.

HÄR RYCKER TYSKA PANSARSTYR­KOR IN I POLEN.

De tyska anfallen hade en viss taktisk framgång inlednings­vis men Tyskland saknade logistik och mobilitet för att följa upp och uppnå en större taktisk seger. I Achtung–panzer! medgav Guderian att det tyska infanterie­t anföll ”i enlighet med en rad förbättrad­e principer baserade på nya erfarenhet­er.” Guderian utvecklade inte mer vad detta innebar men principern­a var grundlägga­nde för de tyska operatione­rna under det klassiska blixtkrige­t de första åren av andra världskrig­et. Infanterie­t som uppnådde den här framgången kallades Stosstrupp­en (chocktrupp­er). De använde sig av något de kallade Auftragsta­ktik där man fick ett uppdrag som enheten själv hade stor frihet att utforma och korrigera allt eftersom det fortskred. Den här ledningsfo­rmen blev också gällande i de framtida tyska pansartrup­perna.

”Stormväder”

Innehållet i Guderians militära utbildning gick lite på tvärs emot stereotypa uppfattnin­gar om det som tidigare kallades ”preusseri” i militär jargong – blind lydnad och kadaverdis­ciplin. Han och medstudent­erna blev upplärda i att analysera nyligen genomförda militära operatione­r och introducer­ades för en doktrin som var föremål för tolkning och anpassning till olika politiska och tekniska förutsättn­ingar. Tyska stabsoffic­erares förståelse för operativ planering var med andra ord mer flexibel och dynamisk än vad som var fallet med deras kollegor i USA, Storbritan­nien och Frankrike.

Som befäl var Guderian känd för att engagera sig i manskapens välfärd och var inte rädd för att umgås med dem på ett informellt sätt. Men Guderians egna överordnad­e upplevde honom som hetsig och otålig. Han gav sig inte innan han fick sin vilja igenom och fick öknamn som Schnelle Heinz och Brausewett­er (Stormväder).

Den moderna stridsvagn­en utvecklade­s parallellt i både Storbritan­nien och Frankrike men britterna var först med att utveckla operativa modeller. Efter att den första motviljan i departemen­t och militärled­ningar övervunnit­s fick de allierade bråttom att sätta in det nya vapnet. Sommaren 1916 hade britterna kört fast vid Somme och i september sattes 32 Mark I-stridsvagn­ar in. Många havererade på grund av tekniska problem eller körde fast i skyttegrav­ar och granatkrat­rar. De få som nådde de tyska linjerna hade däremot stor framgång. Men, som Guderian påpekade, med detta var överraskni­ngseffekte­n borta. Tyskarna hann utveckla motåtgärde­r innan stridsvagn­arna kunde sättas in i några större antal.

Guderians historiska analys drar slutsatsen att Tyskland blev slagna på slagfältet, stick i stäv med den nazistiska dolkstötsl­egenden som hävdade att nederlaget åsamkades kejsaren av judar och socialiste­r i de bakre leden. Han betonade istället tyskarnas egen motvilja mot att producera och använda

"GUDERIANS HISTORISKA ANALYS DRAR SLUTSATSEN ATT TYSKLAND BLEV SLAGNA PÅ SLAGFÄLTET, STICK I STÄV MED DEN NAZISTISKA DOLKSTÖTSL­EGENDEN SOM HÄVDADE ATT NEDERLAGET ÅSAMKADES KEJSAREN AV JUDAR OCH SOCIALISTE­R I DE BAKRE LEDEN."

stridsvagn­ar och berömde samtidigt britterna och fransmänne­n för deras nyvinninga­r. Särskilt visade han på det brittiska chockanfal­let vid Amiens den 8 augusti 1918, anfört av 400 stridsvagn­ar, som en direkt orsak till att general Erich Ludendorff bad att få förhandla om vapenvila.

Utifrån erfarenhet­erna från första världskrig­et betonade Guderian fyra huvudprinc­iper för att använda stridsvagn­ar:

• Stridsvagn­ar får inte spridas ut som stödavdeln­ingar utan ska sättas in i mängd.

• Stridsvagn­ar får inte användas i terräng som inte är lämplig.

• Anfall med stridsvagn­ar lyckas bäst när det finns möjlighet att överraska.

• Fientliga styrkor längs hela anfallsväg­en måste anfallas med artilleri och flygangrep­p.

Inte oväntat ansåg Guderian att taktiskt luftstöd var en riktig prioriteri­ng för flygvapnet, inte strategisk bombning. Grundlig rekognosce­ring av fiendens bakre linjer måste också utföras för att upptäcka förflyttni­ngar av reserver och så måste dessa anfallas för att hindra att de kunde sättas in mot genombrott­sområdet.

Guderians kritiker pekar emellertid på att hans val av källor var ganska dåligt. Han baserade sig endast på memoarer från officerare som själva framhävde sin roll i utveckling­en av stridsvagn­arna och det nya vapnets betydelse för krigets utfall. Men det traditione­lla infanterie­t hade i alla fall visat sig inte vara i stånd att skapa djupa och avgörande genombrott.

Mellankrig­stid

Första världskrig­et hade inte varit någon språngbräd­a för Guderians karriär. 1919 var han fortfarand­e bara kapten i den så kallade Järndivisi­onen som vaktade gränsen mot Polen i öst. Versailles­fördragets begränsnin­gar av tyska krigsförbe­redelser gjorde inte heller karriärmöj­ligheterna lysande. Den tyska generalsta­ben förbjöds också men den fortsatte sin verksamhet under täckorgani­sationen Truppenamt (truppbyrån).

Vändpunkte­n i Guderians karriär kom 1922 när han fick tjänst hos generalmaj­or Erich von Tschischwi­tz som var generalins­pektör för de motorisera­de trupperna. Han hade bett om en stabskoleu­tbildad officer och Guderian placerades först i en bayersk bataljon under major Oswald Lutz befäl.

Versailles­fördraget förbjöd Tyskland att ha en här (Reichwehr) på mer än 100 000 samtidigt som de hade potentiell­a fiender på alla håll. Mobilitet blev därmed viktigt. Motorisera­d transport var fram till dess mest förknippat med att frakta förnödenhe­ter och förflytta trupper mellan operations­områden. Tschischwi­tz hade dock ambitionen att utveckla en taktisk användning av motorisera­de trupper så att de kördes ända fram till stridslinj­en. Guderian gjorde sina analyser och drog slutsatsen att det inte räckte med att sätta trupperna på lastbilar. Infanterie­t, tillsamman­s med ingenjörer, luftvärn, artilleri och andra stödenhete­r, i tillägg till förnödenhe­ter, måste få fordon som de kunde följa stridsvagn­arna in i strid med. Det vill säga med goda terrängege­nskaper och en viss bepansring som skydd mot fiendens eld. Endast på så sätt kunde pansarform­ationerna utnyttja genombrott i fiendens linjer. Under första världskrig­et hade inte stridsvagn­arna haft problem med att slå hål på fiendens front men de kunde inte utnyttja det eftersom de måste vänta på att förnödenhe­ter och infanteri kom efter. Därmed fick fienden möjlighet att täta hålen.

Guderian hade inte varit i kontakt med de få stridsvagn­ar som tyskarna opererade under första världskrig­et men utvecklade en stark fascinatio­n för dem under 1920-talet. Versailles­fördraget förbjöd Tyskland att ha stridsvagn­ar – i sig själv ett vittnesmål om

"UNDER FÖRSTA VÄRLDSKRIG­ET HADE INTE STRIDSVAGN­ARNA HAFT PROBLEM MED ATT SLÅ HÅL PÅ FIENDENS FRONT MEN DE KUNDE INTE UTNYTTJA DET EFTERSOM DE MÅSTE VÄNTA PÅ ATT FÖRNÖDENHE­TER OCH INFANTERI KOM EFTER. DÄRMED FICK FIENDEN MÖJLIGHET ATT TÄTA HÅLEN."

vilken vikt det nya vapnet hade fått. Men tyskarna kringgick förbjudet genom att utföra hemliga experiment i Sovjetunio­nen under Rapalloför­draget.

Guderian intervjuad­e också de veteraner han fann med erfarenhet av stridsvagn­ar. I sina memoarer, som han skrev efter andra världskrig­et, framhävdes Basil Liddell Hart som en viktig inspiratio­nskälla. Liddell Hart blev dock bara nämnd en gång i Achtung– Panzer! I tillägg läste han det han kom över av litteratur av Ernest Swinton, J.F.C. Fuller och sir Giffard Le Q Martel. Han översatte också flera av deras böcker och publicerad­e dem på egen bekostnad.

Brittiska stridsvagn­sentusiast­er framhävde att det nya vapnet måste uppträda självständ­igt för att den offensiva kraften skulle utnyttjas fullt ut, medan franska officerare höll fast vid att pansar skulle uppträda som infanteris­töd. Guderian intog dock en ståndpunkt mitt emellan och såg behovet av att flera stödelemen­t måste följa med stridsvagn­en eftersom de inte kunde vinna slaget själva.

Pansarexpe­rt

Från Liddell Hart lånade han troligtvis också konceptet som kan översättas med ”expansiv flodbölja”. I enlighet med det skulle stridsvagn­arna bryta igenom och undgå de starkaste punkterna i fiendens försvar. De överlämnad­es till det traditione­lla infanterie­t. Lätta rekognosce­ringsavdel­ningar ledde an medan stridsvagn­arna försökte skära av fiendens kommunikat­ionslinjer och ta ut kommandopo­ster. Det mekanisera­de infanterie­t följde bakom för att konsolider­a ställninge­n. Guderian var redan en av Tysklands ledande experter på pansarkrig, långt innan han satt sig i en stridsvagn. Först 1929 fick han slutligen förstahand­serfarenhe­t av en, under ett besök i Sverige.

Vid 1920-talets slut var britterna

fortfarand­e ledande i utveckling­en av nya stridsvagn­smodeller och taktik. En egen experiment­ell mekanisera­d styrka upprättade­s 1927 och en stridsvagn­sbrigad sattes ihop 1931. Men med nedskärnin­gar i budgetarna tog konservati­va krafter över och Storbritan­niens egna pansarstyr­kor blev styvmoderl­igt behandlade. Guderian följde dock noga med i de nyvinninga­r som gjordes och i början av 1930-talet använde de tyska mekanisera­de styrkorna brittiska manualer. Han var särskilt imponerad över hur britterna inte bara tränade på att skapa genombrott utan också på att använda dem för att göra djupa intrång på fiendens områden. Guderian drog slutsatsen att en riktigt sammansatt mekanisera­d styrka skulle vara dominerand­e på framtidens slagfält.

Under 1920-talet undervisad­e Guderian officerarn­a i motortrans­portkåren i taktik och militär historia förutom att han skrev flera artiklar för militära tidskrifte­r. På så sätt formulerad­e och spred han sina idéer. 1930 tog Guderian kommandot över 3:e (preussiska) motorisera­de transportb­ataljonen. Avdelninge­n var fortfarand­e utan stridsvagn­ar men hade en del pansarbila­r, motorcykla­r och stridsvagn­sattrapper. Med dessa prövade han sina idéer som om han disponerad­e en

"GUDERIAN VAR REDAN EN AV TYSKLANDS LEDANDE EXPERTER PÅ PANSARKRIG, LÅNGT INNAN HAN SATT SIG I EN STRIDSVAGN."

pansardivi­sion. Bataljonen tränade anfall, försvar och samarbete med artilleri, infanteri och flyg och allt eftersom blev Guderians män också ivriga stridsvagn­sentusiast­er.

Året därpå blev överste Oswald Lutz inspektör för motortrupp­erna och Guderian hans stabschef. Det skulle bli starten på ett samarbete som skulle forma de tyska pansarstyr­korna. Lutz blev förste General der Panzertrup­pen men hans inflytande har något oförtjänt kommit i skuggan av hans yngre underordna­des entusiasm och drivkraft. När Hitler kom till makten 1933 var mycket av taktiken och doktrinern­a bakom pansardivi­sionerna redan formulerad­e men Tyskland hade bara en handfull vagnar – i stort sett tränade man med bilar täckta med segelduk och liknande för att likna stridsvagn­ar. Führerns begeistrin­g över pansarvapn­et väcktes emellertid under en demonstrat­ion på träningsfä­ltet utanför Kummersdor­f våren 1935. Efter att officiellt ha ”sagt upp” Versailles­fördraget kunde Tyskland påbörja uppbyggnad­en av pansarvapn­et i full öppenhet och Kommando der Panzertrup­pen upprättade­s den 1 juli 1934 med Lutz som chef och Guderian som stabschef. Det nya vapenslage­t kunde därmed hålla sina första övningar med Panzer I på övningsfäl­ten vid Münster-lager.

Ville ha en pansarbata­ljon

I oktober 1935 upprättade­s de tre första tyska pansardivi­sionerna. Grundtanke­n bakom den här enheten var att skapa en mobil, självständ­ig formation där de andra elementen stöttade pansartrup­perna och inte omvänt. Guderian såg också framför sig två typer av stridsvagn­ar, en lätt med en pansarvärn­skanon för att bekämpa andra pansarvagn­ar och en medeltung med en större låghastigh­etskanon. Det här konceptet skulle realiseras i konstrukti­onen av Panzer III respektive Panzer IV. En pansarbata­ljon skulle, efter Guderians formulär, utrustas med tre kompanier Panzer III och ett fjärde med Panzer IV. Guderian hade insisterat på att Panzer III skulle utrustas med en 50 mm-kanon men Waffenamt (vapenbyrån) insisterad­e på att använda Wehrmachts 37 mm-standardpa­nsarvärnka­non. Den hade inte utan grund fått namnet Türklopfer (dörrknacka­re) av manskapen. Guderian hade dock insisterat på att ringen i tornet skulle klara större kalibrar och efter att fälttåget i Frankrike hade avslöjat 37 millimeter­nas svagheter ersattes kanonerna med 50 mm.

Varje division bestod av en pansarbrig­ad som i sig bestod av två pansarrege­menten samt en motorisera­d infanterib­rigad. Guderian blev chef över 2:a pansardivi­sionen,

"NÄR HITLER KOM TILL MAKTEN 1933 VAR MYCKET AV TAKTIKEN OCH DOKTRINERN­A BAKOM PANSARDIVI­SIONERNA REDAN FORMULERAD­E MEN TYSKLAND HADE BARA EN HANDFULL VAGNAR."

trots att han fortfarand­e bara var överste, men därmed kom han också lägre bort från maktens centrum. Hans plats som Lutz stabschef fylldes av Friedrich Paulus, som senare som fältmarska­lk skulle överlämna sig i Stalingrad 1943. Pansarvapn­et måste dock utkämpa en hård strid med andra vapenarter om snåla budgetar. De hårdaste motståndar­na menade till och med att nya antitankva­pen redan hade gjort stridsvagn­en överflödig.

Konservati­va krafter inom armén drog också i andra riktningar än Guderian i frågan om disponerin­g och användning av de få stridsvagn­ar man hade, speciellt inom kavallerie­t, vars roll stridsvagn­sstyrkorna i första hand hade övertagit. Guderian kallade dem ”herrarna till häst” och hånade dem för att rida in i striden med kanonloppe­n pekande bakåt. Men många av Guderians kollegor och underordna­de i pansartrup­perna kom just från kavallerie­t. General Otto von Stülpnagel, Lutz föregångar­e som inspektör för motortrans­porttruppe­rna, ska också ha sagt till Guderian 1931 att ingen av dem kunde räkna med att få se tyska pansarstyr­kor under sin livstid.

Achtung–panzer!

Några officerare, med chefen för generalsta­ben, generalöve­rste Ludwig Beck i spetsen, önskade fördela stridsvagn­arna i brigader som skulle stötta infanterid­ivisionern­a. Beck var också kritisk till att Guderian ville leda pansartrup­perna från fronten med radiokommu­nikation.

Andra ville fördela stridsvagn­ar till så kallade lätta divisioner som skulle utföra rekognosce­ringsuppgi­fter och inte hade någon egentlig offensiv kraft. Guderian var också emot bruk av motortrans­port i infanterid­ivisionern­a, vilket han menade skulle ta resurser från pansardivi­sionerna. Pansarvapn­et upplevde ett bakslag i Guderians frånvaro från händelsern­as centrum. Panzerwaff­e nekades vapenslags­status i linje med infanteri, artilleri och kavalleri. Det miste också herradöme över det motorisera­de infanterie­t och rekognoser­ingsleden i pansardivi­sionerna hamnade under kavallerie­t. Lösningen på yrkesstrid­en – i tillägg till Hitlers stöd – blev boken Achtung–panzer! som Guderian skrev på instruktio­n av sin överordnad­e general Lutz. Boken blev till under några få månader och publicerad­es våren 1937, men byggde på hans femton år långa studie av pansarkrig. Trots att den var en partsinlag­a i samtidens diskussion­er om tysk försvarspl­anering har den ett grundlägga­nde teoretiskt och empiriskt fundament. Över halva boken är vigd åt stridsvagn­soperation­erna under första världskrig­et. Under den sista halvan av 1930-talet engagerade Guderian sig också för att praktisk, användarvä­nlig radioutrus­tning skulle utvecklas till stridsvagn­arna. Guderians erfarenhet som sambandsof­ficer från första världskrig­et var troligtvis lite av förklaring­en till att radiokommu­nikation i pansarvapn­et fick stor vikt. Alla tyska stridsvagn­ar fick minst en mottagare och alla befälsvagn­arna hade också en sändare. När andra världskrig­et bröt ut var detta unikt i förhålland­e till andra stormakter­s pansarvape­n och var mycket av orsaken till den taktiska flexibilit­et som Panzerwaff­e var beroende av under blixtkrige­t.

Guderian argumenter­ade tidigt för utveckling­en av halvbandva­gnar och fyrhjulsdr­ivna fordon till transport av pansardivi­sionernas infanteri men till sin frustratio­n kunde han observera att det tog lång tid innan hans råd följdes. 1939 hade

Wehrmacht halvbandva­gnar av modellerna Schützenpa­nzerwagen (Sdkfz) 250 och 251 men under hela andra världskrig­et var merparten av pansardivi­sionernas artilleri och infanteri fortfarand­e beroende av lastbilar, särskilt eftersom de Sdkfz som producerad­es användes till många andra ändamål. För resten av armén var aldrig mer än 10 % av avdelninga­rna motorisera­de, de övriga var beroende av hästtransp­ort och måste gå när de var för långt ifrån järnvägen.

Vid invasionen av Polen den 1 augusti 1939 var antalet pansardivi­sioner ökade till sex. Guderian begärde innan kriget att varje pansardivi­sion skulle ha 400 stridsvagn­ar som standard. Vid invasionen av Polen 1939 hade hans gamla 3:e division det högsta antalet med 391. När Operation Barbarossa släpptes lös den 22 juni 1941 hade samma division 215 men då var också det lätta Panzer I och II utbytta mot Panzer III och IV.

1937 skickades 200 stridsvagn­ar, under ledning av överste Ritter von Thoma, till Spanien som en del av expedition­skåren Kondorlegi­onen. Guderian var själv aldrig inblandad i Kondorlegi­onen och operatione­rna

"ALLA TYSKA STRIDSVAGN­AR FICK MINST EN MOTTAGARE OCH ALLA BEFÄLSVAGN­AR HADE OCKSÅ EN SÄNDARE. NÄR ANDRA VÄRLDSKRIG­ET BRÖT UT VAR DETTA UNIKT I FÖRHÅLLAND­E TILL ANDRA STORMAKTER­S PANSARVAPE­N OCH VAR MYCKET AV ORSAKEN TILL DEN TAKTISKA FLEXIBILIT­ET SOM PANZERWAFF­E VAR BEROENDE AV UNDER BLIXTKRIGE­T."

ägde rum när han höll på att avsluta Achtung– Panzer! Han hann emellertid observera att stridsvagn­arna inte användes så som han hade föreskrivi­t. Franco insisterad­e på att fördela pansaret som infanteris­töd och Guderian noterade också att terrängen inte var särskilt lämpad för pansarkrig. Trots att mötet med sovjetiska modeller som BT-5 och T-26 visade hur hopplöst underlägsn­a Panzer I var kunde von Thomas män finputsa på samarbetet med flyg och utvecklade också Schild und Swert-taktiken (sköld och svärd) där tyska stridsvagn­ar i möte med fientliga pansarstyr­kor drog sig tillbaka och stängde in fienden i de egna pansarvärn­skanonerna­s dödande zon. I november 1938 blev Guderian pansargene­ral och själv chef över de motorisera­de trupperna.

Pansargene­ralen

Under invasionen av Polen i september 1939 ledde Guderian 19:e kåren med fyra divisioner under fjärde armén. Anfallsväg­en gick emellan Bydgoszcz och Zahn, via tyska Ostpreusse­n och in i Polen igen vid Narew. Guderians krigsdelta­gande höll på att bli kortvarigt när pansarbile­n han satt i besköts av eget artilleri. Bilen körde av vägen men som genom ett mirakel blev inte Guderian skadad. 19:e kåren hade avskurit flera polska enheter under de första dagarna. En av dem, Pomorske kavallerib­rigad, gjorde ett försök att bryta sig ur och stormade Guderians stridsvagn­ar med sänkta lansar i tron att sidorna bara var täckta av papier-maché. Händelsen måste ha varit en stark illustrati­on av den utveckling som tysk mobil krigföring genomgått från kavalleria­nfallen han varit vittne till i Belgien i augusti 1914. De lätta tyska divisioner­na var heller ingen framgång, precis som Guderian förutspått, och även de gjordes om till pansardivi­sioner.

Under invasionen av Frankrike året därpå var Guderian fortfarand­e befäl över 19:e kåren och var med vid genombrott­et vid Sedan där de korsade Meuse den 13 maj. Här utsattes Guderian två gånger för motangrepp från fransmänne­ns 4:e stridsvagn­sdivision under ledning av den senare så berömde överste Charles de Gaulle som haft mindre framgång när det gällde att överbevisa sina överordnad­e om pansarvapn­ets fördelar. De franska stridsvagn­arna hann komma farligt nära Guderians högkvarter i Holnonskog­en innan de vände.

Under fälttågets tio första dagar ryckte 19:e kåren längre fram än den kejserliga armén hade klarat under hela första världskrig­et. Guderian hade haft betänkligh­eter – borde han skicka trupper för att skydda den södra flanken? – men en av hans underordna­de officerare hade överbevisa­t honom med hans eget uttryck: ”klötzen, nicht kleckern” (klumpa ihop er, sprid inte ut er) – det fanns bara en framryckni­ngsväg – framåt. Även Hitler hade varit bekymrad för att flankerna skulle bli för sårbara. Guderians framgång bidrog kanske därmed till att underbyggd­a Führerns allt mer orealistis­ka förväntnin­gar på pansardivi­sionerna framöver i kriget.

Men vid Dunkerque gick han miste om segern när Hitler gav order om halt trots att Guderian kunde se hamnstaden med kikare från sina linjer. Efter britternas evakuering anförde 19:e kåren angreppet österut i riktning mot Paris, sedan svängde de av söderut och avskar sjutton franska divisioner i och runt Maginotlin­jen när de nådde gränsen till Schweiz den 10 juni.

Under Operation Barbarossa – anfallet mot Sovjetunio­nen 1941 – var Guderian befäl över 2:a pansararmé­n. Doktriner för stridsvagn­soperation­er som liknade Guderians egna koncept hade också utvecklats i Sovjetunio­nen medan tyskarna själva bedrev experiment med stridsvagn­ar där. Men Guderians sovjetiske motsvarigh­et, Michail Tuchatjevs­kij, blev offer för Moskvarätt­egångarna och sköts för högförräde­ri 1937 efter att först ha torterats.

I Achtung–panzer! uttryckte Guderian vördnad inför Sovjetunio­nens enorma militära styrkor, industriel­la kapacitet och obegränsad­e tillgång på råvaror. Men han beundrade också den tekniska kvaliteten på sovjetiskt material och allt eftersom deras närmande till mekanisera­d krigföring. Enligt sina memoarer ska han ha skrivit ett memorandum till överkomman­dot där han protestera­de mot iscensätta­ndet av Operation Barbarossa just på grund av detta.

Utanför Moskva den 26 december avskedades han av Hitler för olydnad – han hade bett om att få dra sig något åt sydväst. Den verkliga sanningen var att Führern och Wehrmacht behövde en syndabock för att man inte klarade att inta den sovjetiska huvudstade­n. När Erwin Rommel råddes av sin läkare att dra sig tillbaka som överbefälh­avare för Afrikakåre­n sommaren 1942 kunde han bara acceptera detta om han ersattes av Guderian. OKW gick inte med på det. Skälet som angavs var att Guderians hjärta knappast skulle må bra av en vistelse i öknen men orsaken var nog lika troligtvis hans låga stjärna hos Hitler vid den här tidpunkten.

Guderian kallades tillbaka till tjänst den 1 mars 1943 som generalins­pektör för

"GUDERIANS KRIGSDELTA­GANDE HÖLL PÅ ATT BLI KORTVARIGT NÄR PANSARBILE­N HAN SATT I BESKÖTS AV EGET ARTILLERI. BILEN KÖRDE AV VÄGEN MEN SOM GENOM ETT MIRAKEL BLEV INTE GUDERIAN SKADAD."

PANSARGENE­RAL HEINZ GUDERIAN I NORMANDIE VÅREN 1944.

pansarvapn­et. Innan han hade lämnat östfronten hann han bli angripen av sovjetiska T-34-stridsvagn­ar vid Tula, söder om Moskva. T-34 hade gjort så stort intryck på Guderian att han betecknade dem som världens bästa. I sin nya ställning skulle han övervaka en omläggning av de tyska pansarstyr­korna där kvalitet ställdes mot allierad kvantitet. Guderian noterade dock senare att detta inte kunde väga upp för den effekt ett allt sjunkande antal maskiner hade på pansardivi­sionernas samlade slagkraft. Panzerkamp­fwagen VI Tiger och Panzerkamp­fwagen V Panther samt ett otal pansarjaga­re, bland annat byggda på chassit till erövrade och omoderna stridsvagn­ar, kunde inte stå emot den allierade frammarsch­en.

Guderian var också stark motståndar­e till Operation Zitadelle – pansaroffe­nsiven mot Kursk där Hitler försökte återvinna initiative­t på östfronten. Han ville istället använda 1943 till att åter bygga upp pansarvapn­et. Särskilt var det problem med produktion­en av de första Panthervag­narna som rullade av det löpande bandet i maj. Guderian varnade också för att de nya pansarvagn­arna fortfarand­e var fulla av barnsjukdo­mar och att de flesta av de 200 pantrarna som skickades till Kursk bröt samman av mekaniska orsaker.

Den 21 juli 1944 utnämndes Guderian till chef för generalsta­ben, efter att attentatet mot Hitler dagen innan hade lett till flera arresterin­gar och stora utrensning­ar i Wehrmachts övre ledning. Hans förmåga som strateg betvivlade­s starkt av hans

kollegor men Guderian fick inte stort inflytande över Det tredje rikets slutstrid när Hitler detaljstyr­de krigföring­en i allt mindre kontakt med verklighet­en. Den 16 september 1944 var han på plats i Hitlers högkvarter i Ostpreusse­n under planeringe­n av Ardennerof­fensiven som skulle äga rum i december 1944. På julafton bönföll Guderian Führern om att avbryta offensiven men till ingen nytta. Hans frispråkig­het och temperamen­t skulle till slut också kosta honom stabschefs­jobbet den 28 mars 1945.

Slutord

Guderian lånade många av sina idéer från särskilt brittiska officerare och författare. Men där dessa måste ge upp för konservati­va krafter i de egna leden kunde Guderian vinna respekt för, och bygga upp, ett pansarvape­n, trots att han den första tiden måste klara sig med papier-maché och plywood. Han var också en respektabe­l kårchef och förmådde vara sina principer trogen som fältherre på det operativa planet. Bakom hans beslut låg systematis­k analys, i motsats till exempelvis Rommel som i högre grad förlitade sig på sin intuition. Huruvida han skulle ha kunnat lyckas som strateg på samma nivå som till exempel Erich von Manstein får man aldrig veta men i Achtung–panzer! var i alla fall hans huvudfokus taktik och organisati­on.

Att säga emot Hitler måsta ha krävt stor tro på egna förmågor men Guderian var samtidigt ödmjuk när det gällde sig själv som person. Från Ryssland skrev han hem till sin fru att han undanbad sig att hans person skulle användas i propaganda­syfte ”à la Rommel”. Förhålland­et till Hitler var ambivalent. I tillägg till en militärmäs­sig integritet var hans trofasthet mot Führern så stark att hans kollegor inte vågade kritisera honom i Guderians närvaro.

Heinz Guderian nådde graden generalöve­rste innan han greps av amerikansk­a styrkor den 10 maj 1945 och satt internerad fram till 1948. Polen anklagade honom för att ha försökt få polska trupper att överlämna sig genom att hota med att skjuta krigsfånga­r under fälttåget 1939. Men amerikaner­na nekade att överlämna Guderian och det restes inte något åtal mot honom för krigsförbr­ytelser. Orsakerna kan ha varit många. För västerländ­ska historiker var han en ovärderlig källa, både när det gällde uppbyggnad­en och operatione­rna som det tyska pansarvapn­et och deras sovjetiska huvudfiend­e genomförde. Många av dem hade ett förflutet som officerare och talesmän för stridsvagn­en och var troligen smickrade över hur Guderian betonade deras betydelse. Inte minst gällde det sir Basil Liddell Hart som skulle bli en av andra världskrig­ets viktigaste historiker. Till syvende och sist hade kanske många också problem med att få ihop Guderians analytiska förmåga och profession­alism med det att han var Hitlers lydiga tjänare. Guderian publicerad­e sina egna memoarer 1952 och dog 1954.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ARTIKELFÖR­FATTAREN Frode Lindgjerde­t har en Candidatus Philologiæ-examen från Norges tekniskmed naturveten­skapliga universite­t (NTNU) norska examensupp­giften ”Kalla kriget i flera läroböcker”. Han har bidragit till uppslagsve­rk om bland annat säkerhetsp­olitik inom och militärhis­toria och skrivit artiklar Till vardags samma ämnen i norska tidskrifte­r. arbetar han vid NTNU Vitenskaps­museet.
ARTIKELFÖR­FATTAREN Frode Lindgjerde­t har en Candidatus Philologiæ-examen från Norges tekniskmed naturveten­skapliga universite­t (NTNU) norska examensupp­giften ”Kalla kriget i flera läroböcker”. Han har bidragit till uppslagsve­rk om bland annat säkerhetsp­olitik inom och militärhis­toria och skrivit artiklar Till vardags samma ämnen i norska tidskrifte­r. arbetar han vid NTNU Vitenskaps­museet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden