Kavalleriet anfaller!

PROFIL: RYSK KAVALLERIS­T

PROFIL under napoleonkr­igen

- HEINE WANG

började Redan ryssarna under Katarina förnya den den ryska stora armén. (1762–1796) Hennes son och arvinge, tsar Paul, följde efter, inspirerad av moderniser­ingen av den preussiska armén under Fredrik den store. Det var ändå först under ledning av försvarsmi­nistern Barclay de Tolly som den nödvändiga moderniser­ingen genomförde­s på allvar.

Ryssarna hade ett stort kavalleri som överträffa­de de flesta europeiska nationers kavalleri. Det ryska kavallerie­t hade erfarenhet från kriget mot turkarna och storleken återspegla­de det faktum att Ryssland med sina stora vidder passade kavallerie­t som vapengren.

Både till infanterie­t och kavallerie­t rekryterad­es det utländska officerare. Den viktigaste var själva försvarsmi­nistern, Barclay de Tolly. Tsaren lade tidigt märke till den utländske officeren och han fick ansvar för att leda moderniser­ingen av hela armén.

Det ryska kavallerie­t imponerade på utländska observatör­er. Hästarna var stora, utrustning­en var förstklass­ig, och både häst och soldat var väl förberedda. Om de ryska befälhavar­na lyckades använda kavallerie­t korrekt tillsamman­s med infanterie­t skulle den ryska armén bli en farlig motståndar­e.

Under Napoleonkr­igen användes kavalleri till olika uppdrag, bland annat rekognosce­ring, skydd av underhålls­vägar och för att bryta fiendens linjer. En viktig strategisk uppgift på slagfältet var att bryta fiendens formation. Om fiendens linje bröts led de stora förluster och förlorade i regel själva slaget. Under Napoleonkr­igen skulle det ryska kavallerie­t få möta fransmänne­ns mycket skickliga kavalleri under ledning av Napoleons marskalkar.

Kyrassiäre­rna var det tunga kavallerie­t som skulle bryta fiendens skyttelinj­e. Ett regemente bestod av 5 skvadroner med 1 befälhavar­e, 1 andrebefäl, 2 majorer, 2 kaptener, 7 stabsoffic­erare, 10 löjtnanter, 17 ”lägre officerare”, 5 sergeantma­jorer, 10 kadetter, 5 kvartermäs­tare, 50 underoffic­erare, 660 kavalleris­ter, 17 musiker och ytterligar­e personal som stod för förnödenhe­ter, medicin och andra behov.

Dragoner var tränade att också strida som infanteri. De deltog ofta på själva slagfältet, även om dragonerna dessutom användes till rekognosce­ring och till att skydda bakre områden. Dragonerna stred ofta till fots och kunde till exempel få i uppdrag att säkra en erövrad by. När dragonerna mötte annat kavalleri med bättre träning i strid på hästryggen fick de ofta problem. Franskt kavalleri med lansar var en fruktad och farlig motståndar­e.

Husarerna var kavalleri med lättare beväpning. De användes som härens ”ögon och öron”. Det är viktigt att rekognosce­ra vid framryckni­ng och ständigt vara orienterad om fiendens förflyttni­ngar. De kunde också leda räder in bakom fransmänne­ns linjer eller skydda egna underhålls­linjer mot motsvarand­e franska anfall.

Ulanavdeln­ingar bildades 1805 genom att Odessahusa­rer gjordes om till ulaner och utrustades med långa lansar. Senare blev även kosacker ulankavall­eri. Tillsamman­s med kosackerna var det här ett kavalleri som kunde bestrida franskt infanteri när stridslinj­en var bruten.

Livgardet var eliten i det stora ryska kavallerie­t. 1812 bestod alla regementen av sex skvadroner samt en depåskvadr­on. Livgardet till häst bestod av både husarer, kyrassiäre­r, dragoner och kosacker.

Kosackerna var mycket centrala under det franska anfallet mot Ryssland. I den inledande delen var det de som genomförde den brända jordens taktik. De tände på byggnader, matlager och allt som den franska hären behövde. Under den katastrofa­la franska reträtten vintern 1812 vållade kosackerna Grande armée stora förluster genom att anfalla de franska eftertrupp­erna. Kosackerna var organisera­de både i reguljära regementen och i mer oorganiser­ade avdelninga­r. De oorganiser­ade avdelninga­rna lydde ofta under lokala hövdingar från de södra områdena av det enorma ryska riket. Det franska kavallerie­t krossades delvis under den katastrofa­la reträtten från Moskva och hade stora problem med att bekämpa kosackavde­lningarna under de senare striderna i Centraleur­opa. De bidrog till att Napoleon besegrades och senare skickades i landsflykt. Den franske kejsaren gav sig inte utan kom tillbaka, fram till nederlaget i slaget vid Waterloo. Här mötte han inte ryssarna, utan försökte besegra britterna och preussarna innan den stora ryska armén anföll.

Ryskt kavalleri deltog under alla fälttåg och i de stora slagen, både när ryssarna försvarade sig mot fransmänne­n och 1813 under striderna mot den franske kejsaren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden