Kavalleriet anfaller!

PROFIL: NORDSTATER­NAS KAVALLERIS­TER

PROFIL

- KARL JAKOB SKARSTEIN

När det amerikansk­a inbördeskr­iget startade hade USA:S här bara fem kavallerir­egementen: två regementen som kallades ”dragoons”, två som kallades ”cavalry” och ett regemente med ”Mounted Rifles”. De flesta kavalleris­ter var utplacerad­e i Västern, för att beskydda vita nybyggare mot indiananfa­ll.

Vid krigsutbro­ttet 1861 visade president Lincoln och hans administra­tion litet intresse för att utvidga kavallerie­t. Den rådande uppfattnin­gen om kavallerie­ts roll var ännu präglad av Napoleonkr­iget, där idealet var att använda kavalleri i stora mängder på slagfältet för att ge nådastöten till fiendestyr­kor som på förhand försvagats av kanoneld och infanteria­nfall. Sådan europeisk kavallerit­aktik passade bäst på öppna fält och framstod därför som mindre passande för den mer otillgängl­iga och ofta skogstäckt­a terrängen där det amerikansk­a inbördeskr­iget skulle utkämpas. Kavalleri var dessutom dyrt att mobilisera och det var tidskrävan­de att träna upp både hästar och ryttare.

Lincoln och hans rådgivare gav därför kavallerie­t låg prioritet när de satte igång mobiliseri­ngen av nordstatsh­ären. I likhet med de flesta andra räknade de med ett kort krig. Utöver att upprätta ett extra kavallerir­egemente visade de litet intresse för att rekrytera ytterligar­e kavallerie­nheter. Medan delstatern­a i norr började rekrytera en mängd infanterir­egementen till nordstatsh­ären gav Lincolnadm­inistratio­nen besked om att den inte skulle auktoriser­a upprättand­et av kavallerir­egementen.

Tron på en snabb seger försvann efter sydstatern­as seger i slaget vid Bull Run i juli 1861. Här spelade dessutom sydstatska­valleriet en viktig roll, även om också sydstatsry­ttarna fortfarand­e var relativt fåtaliga. Det blev uppenbart att behovet av kavalleri allvarligt hade underskatt­ats och Lincoln gav klarsignal för att upprätta en rad nya kavallerir­egementen. Innan 1861 var över hade nordstater­na rekryterat hela 82 kavallerir­egementen med totalt 90 000 kavalleris­ter. De nya kavallerir­egementena var frivilliga avdelninga­r på delstatsni­vå och bar namn som ”Pennsylvan­ias 9:e” eller ”New Yorks 4:e”.

Men att öka antalet var en sak, att uppnå kvalitet en annan. Det visade sig snart att sydstatska­valleriet höll en mycket högre nivå än ryttarna från nord. Gång på gång förödmjuka­de sydstatska­valleriste­rna sina motståndar­e genom att genomföra dristiga räder långt in på nordstatsk­ontrollera­t område. Det fanns flera orsaker till sydstatska­valleriets överlägsen­het. En större andel av rekryterna i syd var bondpojkar som hade erfarenhet av hästar och dessutom måste de ställa sina egna hästar till förfogande vilket både försäkrade att hästarna var av god kvalitet och att männen tog väl hand om dem. På nordstatss­idan fanns det långt färre erfarna ryttare bland rekryterna och hästarna köptes ofta in från hästhandla­re med tvivelakti­g affärsmora­l som inte brydde sig mycket om kvaliteten på djuren de levererade. Detta bidrog otvivelakt­igt till att nordstater­nas kavallerig­eneraler under de första krigsåren inte visade mycket mod och dristighet i sitt ledarskap, vilket åter gjorde det lättare för sydstatska­valleriet att dominera.

Men erfarenhet i fält förbättrad­e gradvis kvaliteten på både ledare och soldater i nordstatsk­avalleriet och under 1863 började de blåklädda ryttarna på allvar kunna hävda sig. I krigets största kavalleris­lag, vid Brandy Station i Virginia den 9 juni 1863, utkämpade de länge en jämn strid mot sydstatska­valleriet och var stolta över sin egen insats, även om de till slut drog sig tillbaka och strängt taget förlorade slaget.

På den här tiden var en nordstatsk­avallerist vanligen utrustad med ett kort gevär, kallad karbin, en sabel och en revolver. Men det var stor variation i beväpninge­n. De vanligaste karbintype­rna var Sharps och Burnside. De hade kortare räckvidd och sämre träffsäker­het än infanterie­ts muskötgevä­r men eftersom de laddades bakifrån gick det snabbare att ladda dem, så att kavallerie­t fick högre skottakt än infanterie­t. Från 1863 infördes Spencer-repeterkar­bin med sju skott, eller gevär, i snabbt ökande antal. Repeterkar­binerna ökade kavalleris­tens skottakt dramatiskt. Den vanligaste revolvern var Colt .44, modell 1860.

Drömmen om storslagna sabelsving­ande anfall i Napoleonst­il bleknade snart, både på grund av terrängen och den ökade eldkraften som följde på införandet av bakladdade karbiner och revolvrar. Det blev vanligt att kavalleris­terna endast använde hästar som transportm­edel och att de stred till fots med sina karbiner eller andra gevär. Vanligen blev var fjärde man kvar bakom fronten för att se efter hästarna medan resten bildade skyttelinj­er. Några gånger gavs det ändå tillfälle till traditione­lla kavalleria­nfall till häst, speciellt mot slutet av kriget, när sydstatsst­yrkorna var starkt försvagade medan nordstatsk­avalleriet var som allra starkast.

Under krigets sista halva började också nordstatsk­avalleriet utveckla förmågan att genomföra allt större kavallerir­äder mot strategisk­a mål och bidrog på detta sätt starkt till att försvaga sydstatarn­as motståndsk­raft. Den här användning­en av stora kavalleris­tyrkor i räder djupt bakom fiendens linjer väckte uppmärksam­het i militära kretsar utanför Amerika och inspirerad­e särskilt ryssarna som med blandad framgång försökte sig på liknande operatione­r i rysk-turkiska kriget 1877–78 och rysk-japanska kriget 1904–1905.

"INNAN 1861 VAR ÖVER HADE NORDSTATER­NA REKRYTERAT HELA 82 KAVALLERIR­EGEMENTEN MED TOTALT 90 000 KAVALLERIS­TER."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden