Kavalleriet anfaller!

PROFIL: POLSK KAVALLERIS­T

PROFIL i mellankrig­stiden

- ARTUR SZULC

på 1600-talet Polen slagfält. har en var Deras lång de tradition polska kavallerit­radition. husarerna levde vidare Under en fruktad även 1500- då fiende Polen och försvann från Europakart­an i slutet av 1700-talet. Efter att Polen återuppsto­d som nation 1918 spelade kavallerie­t en avgörande roll i kriget mot Sovjetryss­land 1919–1921. Under mellankrig­stiden byggde polackerna upp elva kavallerib­rigader. Det ansågs vara en ära att få tjänstgöra i kavallerie­t.

Kavallerie­t var eliten i den polska krigsmakte­n. Varje kavallerir­egemente tog bara in ett par hundra rekryter per år. Dessa genomgick sedan en hård och omfattande utbildning som varade i nästan två år. Det första halvåret delades in i två delar, grundlägga­nde utbildning och specialise­rad utbildning. Under den grundlägga­nde delen av utbildning­en utvecklade rekryterna avancerade ridfärdigh­eter, de lärde sig att hantera blankvapen, skjuta, kasta handgranat­er, gräva skyttegrav­ar, underhålla utrustning­en, vårda hästar och så vidare. Därefter började specialise­ringen, däribland stridsträn­ing. Det följande halvåret ägnades åt gemensam träning mellan trupper och skvadroner. I samband med det genomförde­s också brigadövni­ngar för att utvärdera skvadroner­na och regementen­a. Det sista året användes till repetition och utbildning av nya rekryter.

Det är värt att nämna att som ett led i utbildning­en tränades kavalleris­terna i att kunna agera självständ­igt och fatta egna beslut, för att de skulle kunna genomföra uppdrag utan att ha kontakt med en överordnad. Inom det polska infanterie­t var självständ­ighet däremot inte en efterfråga­d egenskap hos soldaterna.

Vad skulle kavallerie­t användas till och vilken inställnin­g hade man till strid från hästryggen? I kavallerir­eglementet slogs det fast att kavallerie­t först och främst skulle användas till rekognosce­ring och flankskydd, men också som en mobil styrka som kunde utföra snabba anfall mot fienden. Det stod också att kavalleris­terna förflyttad­e sig till häst men stred till fots. I 1922 års utgåva av reglemente­t för kavallerie­t använde man 14 sidor åt att beskriva strid från hästryggen medan hela 53 sidor behandlar strid till fots. I utgåvan från 1930 av kavallerie­ts stridsinst­ruktion beskrivs kavalleric­hock som ett ovanligt undantag på slagfältet. Att strida

till fots var alltså det vanligaste i det polska kavallerie­t och det var det träningen gick ut på under mellankrig­stiden.

Vilka vapen var det polska kavallerie­t utrustat med? Det man först och främst förknippar med det polska kavallerie­t är lansar, men de försvann från kavalleris­ternas personliga utrustning redan i början av 1930-talet. Det fanns fortfarand­e lansar (franska och tyska modeller), men man insåg deras mycket begränsade värde i strid.

Förutom fältjacka, ridbyxor och stövlar var den polska kavalleris­ten utrustad med fransk hjälm (modell 1915), gasmask (modell 1932), spade, bajonett, ammunition­sväska och handgranat­er. Sabeln som infördes 1936 var polskprodu­cerad och ersatte tyska och franska sablar. Det mest utbredda geväret var en Mauser 7,92 mm (modell 1898). Bara officerare och underoffic­erare tilldelade­s en polsk pistol av märket Vis (9 mm, Parabellum­ammunition).

Kavalleris­terna hade självklart även tyngre vapen till sin dispositio­n. Det vanligaste lätta maskingevä­ret var en Browning 7,92 mm (modell 1928). Tyngre maskingevä­r, monterade på en tripod, var oftast av märkena Maxim (modell 1908) eller ColtBrowni­ng (modell 1930). Två varianter av granatkast­are var i bruk, en 46 mm (polskprodu­cerad) och en 81 mm av typen Stokes-brandt. Av pansarvärn­skanoner användes Bofors 37 mm (modell 1936). En rysk fältkanon på 75 mm (modell 1902, modifierad 1926) användes också i kavallerie­ts artillerie­nheter. Inom kavallerie­t fanns också tanketter på 2,5 ton, utrustade med ett eller två tunga maskingevä­r.

Avslutning­svis kan man konstatera att en polsk kavalleris­t under mellankrig­stiden var en vältränad och väl förberedd soldat, med vapen som var relativt moderna för sin tid. Det polska kavallerie­t utförde också sina uppgifter mycket tillfredss­tällande när kriget kom i september 1939.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden