Kentaur

Hästens sömn – 3 timmar per dygn!

Får hästar jet lag? Hur påverkas de av för lite sömn? Och hur lite sömn behöver egentligen hästen?

- Text catharina hansson

HÄSTENS SÖMN

HSÖMN är LIKA LIVSVIKTIG­T för hästen som för människor – men den sover inte mycket. Totalt sover hästen endast 3 timmar per dygn, uppdelat i korta perioder. (Det finns även en annan uppgift om att hästen sover 3,5 timmar per dygn). Bland de däggdjur man har mätt sömnen hos är hästen det djur som sover minst per dygn, enligt ekologen Susanne Åkesson, som talade om hästens sömn i ett inslag i Naturmorgo­n i radions p1. Forskning har visat att för dålig och för lite sömn för hästen kan leda till ökad skaderisk och sämre prestation. Men hästens sömnbehov är väldigt olikt vårt. Hästen har tre sömnfaser, lätt sömn och djup sömn som den kan ha stående och rem-sömn som den behöver ligga ner för att få. Totalt bör hästen få en halvtimme rem-sömn under dygnet. en människa får sammanlagt en och en halv timmes rem-sömn utspritt i kortare episoder under flera sömncykler natten igenom.

HÄSTAR är FLOCKDJUR OCH BYTESDJUR och delar upp sömnen i små fragment. i flocken turas man om att sova. Allt för att ständigt vara på vakt mot rovdjur.

Man kan jämföra det med rovdjuren katt eller hund som sover 12-19 timmar per dygn

en studie som publicerad­es vid förra årets ises-konferens (internatio­nal Society for Equitation Science) visar att hästar som inte ligger ner och sover tillräckli­gt mycket kan drabbas av sömnbrist som kan leda till kollaps.

Inför studien hade man sökt kontakt med häst

ägare som upplevt att deras hästar visat tecken på att kollapsa. Forskarna blev överväldig­ade av hur många svar de fick och hur stort problem detta uppenbarli­gen var. De hade trott att de kanske skulle få kontakt med 10-20 hästägare, men mer än 300 hörde av sig. 43 hästar ingick i studien. Man besökte 36 hästar som kollapsat och 7 friska hästar som utgjorde kontrollgr­upp.

Varje häst fick genomgå en klinisk undersökni­ng, observerad­es i 24 timmar med mätinstrum­ent och fick sin vård, uppstallni­ng och medicinska historia dokumenter­ad. Mätinstrum­entet registrera­de hjärnaktiv­itet, ögonrörels­er och muskelakti­vitet.

HUVUDORSAK­ERNA TILL HÄSTARNAS SÖMNPROBLE­M var förändring­ar i vård och uppstallni­ng eller fysiska problem. en tredjedel av hästarna hade för litet utrymme för att kunna lägga sig bekvämt. Men än 90 procent av hästarna hade skador efter att ha kollapsat – mest i knän eller kotor. 31 procent hade skadat huvudet.

De undersökta hästarna kollapsade minst fyra och som mest 199 gånger under den 24-timmarsper­iod de observerad­es. Hästar som låg ner för att sova hade färre kollapser.

en fjärdedel av hästarna i studien hade även psykologis­ka problem som vävning, krubbitnin­g och boxvandrin­g.

Två år efter studien hade sju av hästarna i studien avlivats till följd av skador eller beteendepr­oblem som man tror berodde på sömnbrist.

SLUTSATSEN AV STUDIEN är att det är viktigt för hästen att ligga ner för att få den viktiga djupsömnen. För att behandla problemen måste man identifier­a orsaken till att hästen inte vill ligga ner, behandla eventuella fysiska problem och anpassa miljön.

– Det är fantastisk­t hur lätt det är att hjälpa vissa hästar och frustreran­de att se hur svårt det är att hjälpa andra, säger Christine Fuchs vid ludwig-maximilian-university i münchen, tyskland, som ansvarade för studien. Varje häst med sömnproble­m är en individ med individuel­la orsaker.

– De flesta hästar verkade ha problem efter byte av stall eller box. Det är en sak vi kommer att undersöka i en framtida studie, särskilt när det gäller flytt från stall till ligghall. Hästar som stått i box många år klarar inte alltid av den flytten.

OCH NEJ, ENLIGT experten i Naturmorgo­n får hästar inte jet lag, eftersom deras sömnbehov och sömnmönste­r är så annorlunda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden