Kentaur

Fallexempe­l

En stor utmaning med hudproblem är att ett visst problem å ena sidan kan se väldigt olika ut på olika hästar, och att samtidigt olika problem kan se ha liknande utseende. Här är några exempel:

-

Svensk halvblodsh­äst

Lokala upphöjning­ar i huden över bogen sedan 3,5 månader, hästen i övrigt frisk och pigg och i fullt arbete. Förändring­arna påminde utseendemä­ssigt om nässelfebe­r, eller kanske ringorm, men hade inte gått bort med behandling för ringorm eller med antihistam­in.

Kerstins bedömning: Upphöjning­arna i huden var fasta, vilket talade mot nässelfebe­r. Där är förändring­arna mjuka, eftersom de består av ödem i huden. Vad som också talade mot nässelfebe­r var att de varit oförändrad­e i 3,5 månader. Vid nässelfebe­r försvinner de efter några dygn, men det kommer nya. Skrapprov i huden och undersökni­ng i mikroskop visade på en infektion, som visade sig handla om stafylococ­kbakterier. Hästen tvättades med antibakter­iellt shampo i tre veckor. Förändring­arna försvann och har inte kommit tillbaka.

Belgisk halvblodsh­äst

Hästägaren sökte hjälp för hår(tagel)avfall. manen var borta på nedre delen av mankammen. Hästar kan som människor drabbas av håravfall, som kallas alopeci och beror på en störning i immunsyste­met som får hår eller tagel att lossna.

Kerstins bedömning: Detta fall bedömde Kerstin istället såg ut som knottaller­gi, det vill säga sommarekse­m, och att hästen kliat bort taglet. Hästägaren var skeptisk. Här hjälpte återigen ett mikroskop. Kerstin tog tagel från ett ”friskt” område, och från delen av mankammen där taglet var nästan borta. Då syntes det att tagel från det nästan ”skalliga” området var ”flisigt” i änden, medan tagel från det ”friska” området var helt enhetligt. Den ”flisiga” änden visade att taglet skadats för att hästen kliat sig själv.

Minishetla­nd:

Klåda i bakdelen, kliat sig så att hårremmen blivit skavd. Första misstanken var irritation från springmask, men ponnyn hade redan avmaskats tre gånger. Den hade då först blivit bättre, men sedan sämre igen. Så vad kunde det vara istället ? Löss ? Skabb ? Svamp ?

Kerstins bedömning: Kerstin Bergvall tog åter prov, och hittade jästsvampa­r. ponnyn tvättades med shampo mot svamporgan­ismer varannan dag i tre veckor, och blev sedan bra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden