Kentaur

Konstnären Per Josephson

-

Konstnären Per Josephson skapar vildhästar, som skulpturer och olika konsttryck. När Kentaur tävlade ut en av hans statyer blev den ett nytt vandringsp­ris till Årets Pararyttar­e! Nu ställer Per ut på Gothenburg Horse Show, där det nya priset också kommer att delas ut.

kKONSTNÄRE­N per JOSEPHSON är född 1971 och släkting till den kända konstnären Ernst Josephson. Men han har också en annan släkting, samtida med ernst, som var arkitekt, Erik Josephson. Han vann en tävling om att få rita Tjolöholms slott, som kom att bli dåtidens största stuteri i norra europa och hem för Sveriges första fullblodsh­ästar. Hästar har kommit att bli viktiga i pers skapande. – när vi rutar in oss mer och mer i vårt samhälle och våra liv, när vi inte låter oss själva leva fritt och begränsar oss, då behöver vi hästen som en symbol för frihet och oberoende. Han inspireras av konstnärsg­ruppen Der Blaue Reiter som grundades i tidigt 1900-tal. Där fick det naiva, det barnsliga, drömmar och abstrakta

uttryck ta plats. Hit hörde konstnärer som Frans Marc, August Macke, Wassily Kandinsky och Picasso.

–Konstinrik­tningen Der Blaue reiter handlade om det obegränsad­e seendet, att vi själva också är obegränsad­e, ett frihetstän­k.

per har arbetat med de vilda hästarna som motiv i många år. Han skapar olika typer av numrerade konsttryck, statyer i mässing och till och med olika designföre­mål med de vilda hästarna som motiv.

– Hästen är vanlig i konsten. Proportion­erna, rörelserna och dess nära relation till människan har gjort att den alltid har varit ett återkomman­de motiv för konstnärer. picasso, Toulouse-lautrec, alla har en hästperiod, precis som alla har en blå eller vit period. I mitt fall tenderar den att bli evig. Jag kommer nog att jobba med den hela livet.

pers SLÄKTING erik fick dock aldrig uppdraget att rita Tjolöholms slott, trots att han vunnit tävlingen och per tror att det berodde på ett drag i släkten Josephson. erik Josephson var nämligen mycket svår att arbeta med, liksom hans andra kända släktingar.

– Konstnären Ernst blev ju psykiskt sjuk och det fanns samtidigt också en regissör, Ludvig Josephson, som var stört omöjlig att arbeta med. Han skällde på sina skådespela­re så att det hördes ut på gatan utanför teatern.

Men idag galopperar per Josephsons häststatye­r genom parken på Tjolöholms slott.

–Fantastisk­t, att mer än hundra år senare så köper Tjolöholms slott de här skulpturer­na av mig.

Under Gothenburg Horse Show ställer Per ut sin konst i galleriet som finns mellan mässan och hotellet intill tävlingarn­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Under Sweden Internatio­nal Horse Show i Stockholm tävlade Kentaur ut en staty av Per Josephson. Vinsten gick till paradressy­rens landslagsl­edare Agneta Aronsson, som valt att göra den till ett vandringsp­ris till Årets Pararyttar­e. Priset kommer att delas ut under Gothenburg Horse Show, där konstnären Per Josephson också har en utställnin­g.
Under Sweden Internatio­nal Horse Show i Stockholm tävlade Kentaur ut en staty av Per Josephson. Vinsten gick till paradressy­rens landslagsl­edare Agneta Aronsson, som valt att göra den till ett vandringsp­ris till Årets Pararyttar­e. Priset kommer att delas ut under Gothenburg Horse Show, där konstnären Per Josephson också har en utställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden