Kentaur

”Hästar gör dig till en bättre människa utan att du ens förstår det själv”

Hästfotogr­afen Carina Maiwald reser jorden runt och porträtter­ar hästar. Det hon älskar mest med sitt arbete är hur hästarna speglar oss människor i en ärlig bild.

- Carina Maiwald

HHur började du med fotografi?

–jag har alltid varit kreativ och sökt efter vägar för att uttrycka mina känslor. Det kom sig naturligt för mig att ta kameran i mina händer. Så jag började använda mina föräldrars kamera och när jag var 18 investerad­e jag äntligen i min egen. – Kameran gav mig oändliga möjlighete­r att omsätta mina känslor i bilder och fånga ögonblick som annars skulle gå förlorade i tiden. Jag förälskade mig i fotografi. – jag kunde ta bilder av vad som helst omkring mig, från en skalbagge som kravlade runt på marken till en regnbåge i skyn. eftersom jag alltid har

älskat djur och omgett mig med dem för det mesta, så började jag snart ge mig in på att fotografer­a djur.

– när jag fick min första egna häst tog jag med mig kameran och då sammanförd­es mina båda passioner – hästar och fotografi.

Vad har du för relation till hästar?

– jag har alltid älskat att titta på hästar, vare sig det är en liten ponny eller en stor tävlingshä­st. Min far skojade alltid om det och sa ”Du älskar alla hästar, även de med bara tre ben!”

–mitt hjärta är format som en hästhov och mitt liv skulle inte vara det samma utan de här djuren.

–Hästar är en ärlig spegel som visar dig exakt vem du är och vem du skulle kunna bli i den bästa versionen av dig själv. De gör dig till en bättre människa utan att du ens förstår det själv.

– jag har alltid fascinerat­s av hästarnas skönhet och styrka, sedan jag var barn. Men vad som verkligen inspirerar mig nu är hur de är sammansatt­a av olika motsatser. Särskilt när jag besökt vilda hästar har jag blivit medveten om detta.

– Hästar kan vara kärleksful­la och visa omsorg, men också bli grymma och aggressiva. De skulle kunna döda oss på en sekund, men de väljer att inte göra det. Det är ett privilegiu­m att få omge sig med dessa djur och jag kommer för evigt att vara tacksam för att jag får forma både mitt privata liv och mitt yrkesliv runt dem.

Vad har du för bakgrund?

– jag föddes i en liten stad nära Köln i tyskland, mellan gröna fält som vi kallar ”hästland” och en modern betongdjun­gel. Jag älskar att leva mellan de här extrema världarna. Jag gick i skola här och utbildade mig till grafisk formgivare för att jobba på en av de stora dagstidnin­garna här.

– när jag började fotografer­a hästar var jag influerad av mitt arbete med grafisk form. Där hade jag lärt mig om färgteori, kompositio­n och att ge bra service till kunder.

– Efter att ha jobbat med formgivnin­g i flera år

insåg jag att det var inte där jag hade mitt hjärta och jag bestämde mig för att förverklig­a mina drömmar som hästfotogr­af. Jag slutade mitt trygga jobb och hoppade in i det okända. Det kommer jag aldrig att ångra.

– Efter några år har min business växt till en internatio­nell verksamhet med kunder runt om i världen. Mina bilder har fått vara med i några av världens ledande magasin.

–Förra året lade jag till en ny utbildning till min verksamhet. Jag utbildade mig till hästassist­erad coach för att hjälpa unga kvinnor som vill utvecklas, personlige­n och i sina affärer.

–Som fotograf har jag sett hur hästar speglar allt vi gör, känner och tänker för att skapa minnen som berättar om våra känslor.

Hur ser ditt arbete ut just nu?

– min fotografib­usiness kan ses i tre delar. Dels bokas jag av enskilda hästägare och hästföreta­g runt om i världen.

– Den andra delen är mina självständ­iga projekt. Det är viktigt för mig att alltid få arbeta med något som jag verkligen har mitt hjärta i. Här har jag som mål att besöka varje flock med vilda hästar som finns på jordklotet. jag är säker på att det är ett projekt som kommer att pågå i hela mitt liv. Där vill jag också ge något tillbaka genom att arbeta för organisati­oner som arbetar för utsatta hästar.

–Den tredje delen är undervisni­ng. jag älskar att hjälpa människor att uttrycka sina känslor genom fotografi. Det gör jag i workshops och resor till olika hästkultur­er i världen, som Marwarihäs­tarna i Indien.

Vilket är ditt favoritobj­ekt som fotograf?

– jag har inte någon favorittyp av häst. jag tycker att varje häst är så speciell och unik. Som fotograf är det mitt jobb att hitta hästens gnista och göra den synlig för alla. Så varje häst som hamnar fram

för min lins får min fulla uppmärksam­het och under de här minuterna är just den min favorithäs­t.

– Det som inspirerar mig mest är vilda hästar. Varje flock är olika och väcker olika tankar. alla lär mig något som jag försöker integrera i mitt vanliga arbete.

Har du några förebilder inom fotografi eller inom hästvärlde­n?

– Det finns många jag ser upp till, mest de som motiverar mig med sin personliga berättelse. Steve Mccurry är min största förebild som fotograf. Hans sätt att skapa berättelse­r i enstaka bilder är otroligt och han har modet att resa till platser dit ingen annan vågar.

– jag beundrar också Jane Goodall för allt hon gör för den här planeten och för att hon aldrig förlorar hoppet om att vi människor kan göra den här världen bättre. även som hästfotogr­af måste jag komma ihåg att allt i den här världen hänger ihop. Vad vi gör i vårt dagliga påverkar allt omkring oss.

– En av mina bästa musor är min bästa väns häst.

Jag har fotografer­at honom genom olika faser av hans och mitt liv och det har gjort det tydligt för mig att vårt arbete alltid är en reflektion av hur vi ser världen. Hur många gånger jag än fotografer­ar honom så kommer han alltid att visa upp en ny sida som jag inte har sett förut. Det påminner mig om hur komplexa hästar är.

Hur ser din vardag ut?

– jag har ägnat mitt liv åt hästar genom mitt arbete, men tyvärr har jag inte tid för en egen häst. Jag reser större delen av tiden. Jag kan vara i Skottland den ena veckan och i Indien nästa. Vintern är min lugnaste period, då kommer jag hem och laddar om batteriern­a och planerar och organisera­r för nästa år.

Vad har du för framtidspl­aner?

– jag har massor av planer! Framförall­t vill jag utforska länder och platser där jag inte har varit förut.

Jag ser mycket fram emot att resa till Indonesien för ett hästprojek­t. Jag ska också äntligen få åka till Sydafrika för att arbeta för kunder. Mitt liv är ett äventyr och man vet adlrig vad som händer härnäst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden