Kentaur

Så tar du hand om hästens känsliga hud

Det största organet i hästens kropp – så gör du för att ta hand om hästens hud för att undvika infektione­r och andra problem.

- text cecilia lönnell

VVilket är det största organet i hästens kropp ? Kanske skelettet ? nej, huden ! Veterinär Kerstin Bergvall är en av europas främsta experter på hudproblem hos både häst och hund. Förra året utsågs hon till årets veterinär av tidningen Veterinärm­agazinet.

Vad är hennes viktigaste hudråd för tävlings- och andra ridhästar ?

en kärnfråga är att vara rädd om det som kallas hästens hudbarriär. Många tävlingshä­star får mycket noggrann skötsel, men vällovlig omtanke och ambition kan råka skada den hudbarriär­en. Hästen kan få hudproblem både av överambiti­ös skötsel och slarvig skötsel.

Bland de många utrednings­fall som Kerstin har haft hand om var hela stall med återkomman­de, svårförkla­rliga hudinfekti­oner på hästarnas ben. Bakgrunden visade sig vara just överambiti­on, med noggrann klippning och spolning/tvätt. Tänk alltså på:

1) Klippning. om man rakar ner tätt intill huden så bildas små skador i huden som är så små att de inte eller bara knappt syns. (Det vet alla män som rakar sig!) Det betyder inte att hästen inte ska klippas vid behov, men att man tänker på hur tätt intill huden

man går med klippmaski­nen.

2) Tvätt och spolning, att det inte blir för mycket. är huden våt så luckras den upp.

om till exempel benen rakas och spolas mycket så kan hudbarriär­en alltså skadas. Skadan behöver inte alls synas, utan bestå av små, små rispor. Det ger massor med inkörsport­ar för exempelvis bakterier. Bakterier fäster lättare på skadad hud, konstatera­r Kerstin. ett vanligt exempel på resultatet är hårsäcksin­flammation­er efter en klippning. att det ofta inte bara är en sorts bakterie som invaderar, utan många, kan göra behandling­en besvärlig, men tvätt med antibakter­iellt shampo kan lösa problemet.

Skador på hudbarriär­en från klippning är också en aspekt på blodsregel­n inom ridsporten. om hårremmen är kortklippt så är huden just känsligare och får lättare sår där. Det kan helt enkelt bli skavsår, utan att ryttaren varit grov i sin ridning (och naturligtv­is än mer om hen är det). att lämna hårremmen i nedre delen av skänkelläg­et oklippt är klokt, säger Kerstin.

Slarvig skötsel innebär en annan typ av risk att

skada hudbarriär­en. ett av Kerstins vardagsråd är att hålla utrustning­en ren. Tvätta schabrak och vojlockar, och täcken. Det är också viktigt att utrustning­en passar, så att det inte blir några skav.

Förebygga mugg är ett utmärkt exempel på hur viktigt det är att skydda hudbarriär­en. Den gångna vintern har varit en utmaning med mycket regn och lera i hagarna på många håll i Sverige.

– Skydda huden med ett fettlager, smörj in karlederna varje dag. Då blir inte huden uppluckrad om hästen står i lera, är Kerstins råd.

– Börjar det ändå bli förändring­ar som liknar mugg så tvätta av och lägg på alcogel. Det börjar ofta i hudvecken, säger Kerstin.

tänk också på att det finns hudproblem som smittar, som ringorm. Det kan komma in med en ny häst i stallet, eller om man lånar utrustning från en häst med smittan. Var uppmärksam på det.

Kerstin har specialist­mottagning på Universite­tsdjursjuk­huset i Uppsala. Dit kommer hästar inte bara från Sverige, på rekommenda­tion av sina hemmaveter­inärer. Då handlar det ofta om tumörer (som melanom, sarcoider och lymfom), infektione­r och immunologi, och allergi.

För veterinäre­n som ska försöka lösa ett hudproblem är det en mycket viktig hjälp om hästägaren innan i lugn och ro satt sig ner och skrivit ner en historik över problemen.

Svara på dessa frågor:

När började det ? Vad hände sedan ? Försvann problemen (när) och återkom (när), eller är det konstant ? Det här är också viktigt; Märks problemen hela året eller vissa årstider? Är hudförändr­ingarna enstaka eller många ? Hur är hästen uppstallad ? Vad får den för foderstat ? Får den någon medicineri­ng eller tillskott ? Är den importerad/har varit utomlands ?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? När hudbarriär­en skadas blir huden mottaglig för infektione­r och andra problem.
När hudbarriär­en skadas blir huden mottaglig för infektione­r och andra problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden