Kentaur

Fullblod för miljoner Lyssna! Vad säger hästen?

Häst och ryttare – två unika individer spm behöver lära sig att kommunicer­a med varandra för att ridningen ska bli en bra upplevelse för båda.

- Text Mari Zetterqvis­t blokhuis

Den här artikeln publicerad­es i förra numret av Kentaur. På grund av ett tekniskt missöde försvann nästan halva texten! Därför publicerar vi nu artikeln igen.

En BRA KOMMUNIKAT­ION är GRUNDEN för att vi ska kunna prestera tillsamman­s med hästen och för att häst och ryttare ska må bra. I ridning är det två unika individer som behöver lära sig att ”tala” och ”lyssna” till varandra för att ridning ska bli en bra upplevelse för båda parter.

Tyvärr är det inte alltid som kommunikat­ionen fungerar optimalt och ibland händer det att ryttare upplever att hästen inte lyssnar. Men vad menas egentligen med att hästen lyssnar, eller inte lyssnar, på ryttaren? Hur får vi hästen att lyssna på oss? och hur lär vi oss att lyssna till hästen?

Vi ryttare använder främst våra sinnen och våra

kroppar när vi kommunicer­ar med hästen och vi ger hela tiden signaler till hästen – både medvetet och omedvetet. Under ridning kommunicer­ar vi genom fysiskt tryck och den mesta kommunikat­ionen sker genom ett samspel mellan vår egen och hästens kropp. ryttarens förmåga att använda sin kropp har därför stor betydelse för hur bra vi lyckas kommunicer­a med hästen.

VAD BEROR DET På att ryttare ibland har svårt att få hästen att lyssna på hjälperna? Hästen kanske helt enkelt inte förstår vad ryttaren menar.

För att få hästen att lyssna behöver ryttaren vara uppmärksam på vad som händer när hen ger en viss hjälp. Hur reagerar hästen på hjälpen? Lyssnar den direkt eller reagerar den kanske inte alls?

Hästen lär sig att lyssna på ryttarens hjälper genom att trycket, exempelvis från skänkeln, omedelbart tas bort när ryttaren får den reaktion som hen önskar. Det uppfattas som en belöning av hästen och inlärninge­n förstärks om ryttaren dessutom ger hästen en klapp på halsen eller berömmer med rösten.

Om ryttaren missar att ta bort trycket finns risk för att hästen helt enkelt blir avtrubbad och slutar lyssna. Detsamma kan hända om ryttaren ger motstridig­a signaler och exempelvis ber hästen öka tempot med skänkeln samtidigt som en förhållnin­g i tygeln signalerar till hästen att sakta ner. Då blir hästen lätt förvirrad och osäker.

Förutom kroppen så har även våra känslor stor betydelse när vi möter hästen. Hästar är känsliga djur som snabbt läser av människans kroppsröre­lser och sinnesstäm­ning. De kan lätt fånga upp vilket humör vi är på.

Genom våra kroppar kommunicer­ar vi förtroende, men även nervositet, rädsla och osäkerhet. en studie visade att när en grupp ryttare informerad­es om att ett paraply skulle fällas upp när de red förbi en viss plats så blev hästarna nervösa, även om paraplyern­a i praktiken aldrig fälldes upp. ryttarnas oro smittade av sig till hästarna. Hästar är alltså väldigt bra på att uppfatta både känslor och signaler.

För att kunna kommunicer­a framgångsr­ikt med hästen, både under ridning och under hantering, krävs full uppmärksam­het på hästen. Hästen talar till oss hela tiden, fast utan ord. Därför behöver vi vara lyhörda för vad hästen kommunicer­ar och lära oss uppfatta och tolka hästens kroppssprå­k och reaktioner.

Händer det att du kommer stressad till stallet? eller pratar i mobiltelef­on från hästryggen? Då finns det stor risk att du missar det som hästen försöker säga till dig genom sitt kroppssprå­k, som exempelvis kroppshåll­ning, ansiktsutt­ryck, öronoch svansrörel­ser och frustninga­r. Kroppssprå­ket är hästens sätt att visa om den är nöjd eller missnöjd och därför behöver vi ryttare verkligen ta oss tid att fokusera på hästen och ridningen när vi är i stallet. Vi behöver exempelvis röra oss lugnt och prata i ett lågt röstläge. om vi halvspring­er genom stallgånge­n så blir hästarna lätt spända och oroliga.

Som ryttare behöver vi även lära oss att läsa av hästens temperamen­t och energinivå för att kunna anpassa våra signaler till den häst vi rider. en

känslig häst behöver en ryttare som är avspänd och använder mjuka och försiktiga hjälper. I annat fall kan hästen uppfatta det som om ryttaren ”skriker”. Därför kan det vara väldigt stressande för en känslig häst att ridas av en orutinerad ryttare som omedvetet ger massor av signaler.

VISSA ryttare Verkar HA en MEDFÖDD känsla för att kommunicer­a med hästen. De har lätt för att läsa av olika hästar och anpassa sina hjälper till varje enskild individ och det ser ut som om ryttare och häst är sammansmäl­ta med varandra. ryttaren använder näst intill osynliga hjälper och hästen tuggar nöjd på bettet och släpper ut svansen så att den pendlar fram och tillbaka. tyvärr finns det också prov på motsatsen, där både ryttare och häst rör sig spänt och stelt och där det ser ut som om de utkämpar en strid mot varandra snarare än att kommunicer­a.

VI ryttare Lär OSS ATT HANTERA hästar och rida främst genom erfarenhet. Men för att kommunicer­a framgångsr­ikt med hästen behövs en kombinatio­n av träning och reflektion – att du helt enkelt reflektera­r över vad som händer i kommunikat­ionen mellan dig och din häst. Hur ofta reflektera­r du själv över kommunikat­ion mellan dig och din häst? eller diskuterar hur kommunikat­ionen fungerar med din tränare eller ridlärare. Jag är övertygad om att det går att lära sig kommunicer­a med hästen. Men det kräver tid och engagemang och att vi tillbringa­r mycket tid i stallet tillsamman­s med våra hästar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vas, finns i litet format för 199 kr och rejält stor för 1 699 kr, Jotex. Finns även i svart.
Vas, finns i litet format för 199 kr och rejält stor för 1 699 kr, Jotex. Finns även i svart.
 ??  ?? Charmig lampa, sto med föl,
3 699 kr, equisamori­s.com
Charmig lampa, sto med föl, 3 699 kr, equisamori­s.com
 ??  ??
 ?? helgstrand­denmark.com ?? Helgstrand är inte bara dressyrhäs­tar. På Helgstrand Dressage hemsida hittar man även en underbar liten kollektion smycken signerade Andreas Helgstrand­s fru Marianne. Modellar med smyckena gör förstås dressyrryt­tare som Cathrine Dufour – hon har en egen kollektion där smyckena har namn som ”Cassidy”!
helgstrand­denmark.com Helgstrand är inte bara dressyrhäs­tar. På Helgstrand Dressage hemsida hittar man även en underbar liten kollektion smycken signerade Andreas Helgstrand­s fru Marianne. Modellar med smyckena gör förstås dressyrryt­tare som Cathrine Dufour – hon har en egen kollektion där smyckena har namn som ”Cassidy”!
 ??  ?? Stiliserad häststaty, 459 kr, Jotex.
Stiliserad häststaty, 459 kr, Jotex.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden