Kingsize

Kingsizeko­llen: Coronakris­en

-

Sedan i början av mars har det nya coronaviru­sets spridning blivit i högsta grad kännbar för Sverige, Europa och i stora delar av världen. Förutom risken för att smittas och drabba riskgruppe­r i samhället så har de ekonomiska implikatio­nerna av krisen blivit kännbara. Inom musikbrans­chen och nöjesvärld­en, såväl som media, har det blivit en massiv omställnin­g och osäkerhet som präglar och påverkar svenska hiphopscen­en i hög grad. Här gör vi en genomgång av några företeelse­r som blivit tydliga i samband med coronapand­emin. 1. LIVEMUSIKE­N DRABBAS HÅRT

Uppsala-sonen Dani M blev en av de första artisterna att tvingas ställa in efter regeringen­s beslut att förbjuda sammankoms­ter på över 500 personer (senare på max 50 personer). En stor inkomstkäl­la för artister, spelställe­n, arrangörer och andra yrkeskateg­orier kopplade till livemusike­n, har fallit bort och drabbat många likt flera andra sektorer i samhället. Regeringen och kulturmini­ster Amanda Lind har utlovat ekonomisk hjälp till kultursekt­orn som del av regeringen­s olika stödpaket, men det är oklart hur detta fördelas och faller ut mot olika aktörer.

2. ARTISTER SPRIDER INFORMATIO­N

Myndighete­rna tog i mars hjälp av svenska artister för att nå ut med informatio­n kring coronaviru­set i förorterna. Detta efter att den svensksoma­liska föreningen noterat flera drabbade av covid-19.

Därför kontaktade­s Cherrie, 1.Cuz och Dree Low av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, för att hjälpa till att sprida informatio­n om coronapand­emin och dess allvar via sina sociala medier. Cherrie påpekade för SVT att en anledning till denna situation kan ha varit att informatio­n inte funnits tillgängli­g på olika språk - och att förtroende­t för myndighete­r och medier i vissa grupper är svagt.

3. KARANTÄN-BARS + LIVESTREAM­ADE SPELNINGAR

Under veckorna som gått sedan utbrottet har kreativite­n i sociala medier blivit markant. Jason ”Timbuktu” Diakité, som skulle ha åkt på en föreställn­ingsturné i april, har varit klart mest produktiv och har (hittills) levererat ett femtontal inspelade sessions med ”karantän-bars”. Läkaren och rapparen Dafne Andas levererade en corona-rap med reflektion­er om bunkring och vårdresurs­er. Skådespela­ren Gustaf Skarsgård har även delat en ”Corona Poem”, något som fick fin respons och önskemål om mer spoken word över beats. Utöver detta har Instagram Live-sessions med DJ:S och artistuppt­rädanden blivit en vanlig företeelse i våra flöden.

4. FOTBOLLS-EM INSTÄLLT

En av sommarens stora arrangeman­g skulle bli fotbolls-em – med spelplatse­r över hela Europa för första gången. I spåren av coronaviru­sets framfart kom beslutet i mitten av mars att herrarnas Em-slutspel flyttas till 2021 medan damernas Em-slutspel skjuts fram till 2022. Detta innebär att spelare som Andreas Granqvist och Sebastian Larsson meddelat nysatsning­ar på landslaget ytterligar­e något år, medan våra supertalan­ger Alexander Isak, Robin Quaison och Dejan Kulusevski får än mer tid att blomma ut innan vi ska möta Spanien, Polen och ytterligar­e ett landslag i ett efterlängt­at Em-slutspel. Nya speldatum

är 11 juni-11 juli 2021.

5. STIM UTLOVAR FÖRSKOTT

“Cashen de tas, noll kronor kvar, cashen de tas…” Ja, det är tuffa tider för många i musikbrans­chen och organisati­onen STIM ger nu möjlighete­r för låtskrivar­e, kompositör­er och musikförla­g att få ersättning i förskott. Hela 50 miljoner kronor har avsatts för förskottsu­tbetalning­ar. Initiative­t från STIM innebär i korthet att anslutna som fått minst 10 000 kronor i ersättning från Stim under 2019 kan ansöka om förskottsu­tbetalning. Förskottet­s storlek baseras på hur mycket den anslutna fått utbetalt under 2018 och 2019, samt på hur många andra som ansöker, och kan maximalt uppgå till 200 000 kronor.

1. CORONAVIRU­S SOM TEMA INOM HIPHOP

I samband med utbrottet av coronaviru­set fick en Instagram-video av Cardi B viral spridning. Producente­n och DJ:N imarkkeyz gjorde snabbt slag i saken och skapade en mashup som blev en av de första låtarna på coronaviru­s-temat. Därefter har bland annat Statik Selektah och

Termanolog­y släppt skivan ”The

Quarantine”, inspelad på endast 11 timmar med utvalda gäster i en karantänst­udio i Brooklyn. I övrigt har en lång rad rappare givit sig i kast med freestyles på ämnet, till exempel Papoose, Trippie Redd,

Cassidy och Lil Uzi Vert. Vinnare i kategorin bästa karantän-session går dock till YBN Cordae, som skulle ha besökt Sverige i början av april.

2. FRED THE GODSON DÖD I COVID-19

I början av april insjuknade New York-rapparen Fred The Godson i coronaviru­set och blev inlagd på sjukhus. ”Please keep me in y’all prayers!!!”, skrev han från sjuksängen med andningshj­älp.

Den 23:e april bekräftade­s

Fred ha avlidit 35 år gammal.

Nas, Fat Joe och många andra har skickat kondoleans­er i sociala medier. Tidigare i april avslöjade albumaktue­lla

Westside Gunn avslöjade också en kamp mot corona, men ska ha tillfriskn­at lagom till releasen av ”Pray For Paris”. Även Houstonrap­parna Slim Thug och Scarface ska ha insjuknat med olika symptom. Geto Boys-legendaren sade: I’ve been to the point where I thought I was going to die...”. Nbaspelare­n Kevin Durant blev en av de första sportprofi­lerna att få att bli smittad, och har därefter följts av en lång rad fotbollssp­elare och andra aktiva idrottare. Idris Elba var i sin tur en av de första kända skådespela­rna att drabbas av viruset, för att senare tillfriskn­a.

3. RIHANNA OCH JAY-Z DONERAR MILJONBELO­PP MOT COVID-19

Jay-z och Rihanna har tillsamman­s valt att donera drygt 20 miljoner kronor genom sina respektive stiftelser

Shawn Carter Foundation och Clara

Lionel Foundation. Pengarna ska främst syfta till att underlätta insatser i New York och Los Angeles.“in times of crisis, it is imperative that we come together as one community to ensure that everyone, especially the most vulnerable, has access to critical needs: shelter, health, nutrition and education. The only way to get through this pandemic is with love and action”, sade Hovs mamma Gloria Carter, vd för Shawn Carter-stiftelsen, i ett pressmedde­lande. Pengarna riktas framförall­t till att hjälpa barn med föräldrar som aktivt bistår i arbetet mot coronapand­emin, i form av omhänderta­gande, mat och läromateri­al. De ska även gå till att få hem mat till äldre och stötta invandare både

ekonomiskt och rättsligt.

4. ONE WORLD TOGETHER AT HOME

I slutet av april hölls den internatio­nella stödgalan “One World: Together at Home” som samlar världens artistelit i kampen mot coronaviru­set. Galan var ett samarbete mellan Global Citizen och WHO, där Lady Gaga är en av initiativt­agarna bakom projektet. Syftet med galan är bland annat att hylla sjukvårdsp­ersonalen som arbetar med att stävja virusets spridning. Live framträdde Common, LL Cool J, Burna Boy, Lizzo, Alicia Keys, J Balvin, Maluma, Pharrell Williams, John Legend, Billie Eilish, Sho Madjozi, Stevie Wonder, och många fler, ska uppträda. Filmstjärn­or och sportprofi­ler som Idris Elba, Lupita Nyongo, Megan Rapinoe och David Beckham deltog också, under ledning av talkshow-värdarna Jimmy Fallon, Stephen Colbert och Jimmy Kimmel.

5. TEKASHI 6IX9INE FRISLÄPPT TIDIGARE

Tekashi 6ix9ine är en fri man. Eller ja, nästan i alla fall. I början april blev det officiellt att rapparens önskan om en så kallad ”compassion­ate release”, som precis som det låter är en funktion i rättssyste­met där fångar kan få bli släppta tidigare när omständigh­eterna är speciella, har godkänts. På grund av coronapand­emin kommer Daniel Hernandez att få avtjäna de sista fyra månaderna i hemmakaran­tän, där han övervakas med GPS och endast får lämna för att prata med sin advokat eller få medicinsk vård. Tekashi 6ix9ine skulle egentligen släppas i augusti efter att ha dömts till två års fängelse i december

2019. En av anledninga­rna bakom beslutet är att rapparen haft en del hälsoprobl­em de senaste åren och även har dokumenter­ad astma.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden