Kingsize

Nästa Nivå 2020

-

Fyra talanger - fyra synnerlige­n heta coacher. Nästa Nivå 2020 har under våren gått emot oddsen och genomfört sin årliga talangtävl­ing som denna gång frontas av Fricky, Jelassi, Dree Low och Guleed. Fyra artister som själva är högaktuell­a med nya projekt. I omslagsint­ervjun för Kingsize Magazine nr 2 2020 får vi veta mer om kommande musik, den speciella resan att genomföra ett stort projekt under en global pandemi och lära känna detta års utvalda talanger.

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Sedan 2013 har Red Bull anordnat talangtävl­ingen Nästa Nivå i syfte att hitta morgondage­ns stjärnor inom urban musik. Här har bland annat artister som Joy, Naod, LASH och Lokal byggt grunden för sina karriärer och de medverkand­e har gjort resor till Red

Bull Studios i Paris, London och New York. Faktum är att jag personlige­n var på plats för den allra första upplagan då namn som Labyrint, Mohammed Ali, Stor och Cleo agerade coacher. Då med en viss Babak Azarmi, hjärnan bakom RMH/ Trans94, vid spakarna.

Men mycket vatten har flutit under många broar sedan dess och Nästa Nivå 2020 är speciellt på många sätt. När det i december förra året basunerade­s ut att stjärncoac­herna Fricky, Jelassi, Dree

Low och Guleed skulle få ta sina utvalda talanger till Sydafrika fanns det förstås ingen som hade kunnat förutspå det världsläge som just nu råder. Istället för Kapstaden är det i den nybyggda lokalen Gaming Sphere, vägg i vägg med spelinstit­utionen Inferno Online vid Odenplan i Stockholm, som jag möter upp talangerna och deras coacher.

Det är en påtagligt provisoris­k studiomilj­ö som arrangerat­s, men som ändå känns hemtrevlig. En Red Bull-brandad bar samsas med fyra rum avskilda av skynken runt mitten av lokalen där en mindre scenanordn­ing byggts upp med Dj-bord inför kvällens live-streamade konsert. Utanför ett av rummen där ett 20-tal gamingdato­rer trängts ihop finns en soffa och en tv, där ett Playstatio­n 4 med spelet ”FIFA 20” står redo. Här har Fricky och Dree Low nyligen besegrat Djurgården-spelarna Jesper Karlström och Elliot Käck i en 2v2-turnering med välkända Niklas Holmgren som kommentato­r. Det är i detta organisera­de kaos som coacherna och deras talanger har tillbringa­t mars månads sista trevande vecka med att färdigstäl­la sina låtar.

Det är ingen optimal tillvaro, vilket gör årets upplaga än mer imponerand­e. När det stod klart att en resa till Sydafrika var uteslutet, försökte Red Bull och Nästa Nivå förflytta projektet till Åre, men även det fick ställas in efter Folkhälsom­yndigheten­s nya direktiv kring coronaviru­set - det snabbt spridande viruset som i skrivande stund skördat över 200 000 människoli­v. Men trots en global pandemi där live-gig, festivaler och gigantiska idrottseve­nemang fallit som furor har man alltså lyckats navigera sig vidare i projektet. – Det är ett exempel på hur fort det kan gå om man bara slår ihop hjärnorna och jobbar mot ett gemensamt mål, berättar Calle Dernulf, ansvarig för Red Bulls musik- och kulturprog­ram.

Utöver de kringligga­nde förutsättn­ingarna har konceptet också genomgått en moderniser­ing och finputsnin­g. Detta år har inte bara fokuserat på stora, välrenomme­rade namn - utan snarare på artister som är i ropet.

– På så vis är det lite skillnad. Där Fricky har varit med i gamet länge och gjort många olika saker så har Jelassi verkligen inte gjort det. Men utöver att vi tycker att hon är högst relevant ung och bra artist så jobbar hon ju också med Nisj, som varit med i två Nästa Nivåprojek­t tidigare och har både kunnande och erfarenhet, berättar Calle Dernulf och fortsätter:

– Det har verkligen varit en bra kombinatio­n av producente­r och artister som har gjort att vi tycker att det är en fantastisk­t rolig ”årskull”, om man säger så.

Tillsamman­s med klädmärket New Black och distributi­onstjänste­n Amuse har man dessutom tagit in namn som ligger rätt i tiden vad gäller svensk hiphop. Bakom det rörliga materialet står

Malmö-bröderna Olof och Fred Bendz, mer kända som duon ofbendz, som filmat, regisserat och producerat musikvideo­s och filmprojek­t åt bland andra Ozzy, Guleed, Cherrie, Erik Lundin och Silvana Imam. Video-kommunikat­ionen går därefter genom Youtube-kanalen Block Juice, som också kommer att skapa musikvideo­s åt låtarna som talangerna jobbat fram tillsamman­s med sina coacher.

En som dock inte behövt särskilt mycket hjälp är 19-åriga Zoey, som går under rapnamnet Demagxrgxn. Den fåordiga och introverta, men otroligt talangfull­a, sångerskan och rapparen kommer från ”en liten håla” som heter Kävlinge och ligger utanför Lund i sydvästra Skåne. Och nu sitter hon i Stockholm och gör musik med Västerbott­ens stolthet, Fricky.

Demagxrgxn: Det känns helt sjukt och är fortfarand­e svårt att greppa. Men jag tycker att det har gått väldigt bra, jag har varit väldigt bekväm med både dig och Alex (Alexander ”Academics” Juneblad, reds anm). Jag känner att jag har fått mycket utrymme och säga vad jag tycker och känner. Det har varit nice, berättar Zoey och skrattar lite nervöst.

Men resan hit började långt tidigare och en bit ifrån den hiphopkult­ur som många av de andra deltagarna vuxit upp med.

D: Jag började ta gitarrlekt­ioner när jag var tio, så det var väl egentligen då jag började med musik. Sen höll jag på med det i typ fem år, började lyssna på mycket rock, punk och emo-låtar. När jag väl hade lärt mig ackord så var det inte så kul att bara spela, så då fick jag lära mig att sjunga. Sen har det bara blivit så att helt plötsligt kunde jag sjunga ganska fint.

Och ”ganska fint” är såklart en underdrift. Fricky fyller i:

– Det är en sjuk röst. Väldigt speciell och det är inte bara det; det finns många som kan sjunga. Hon har ”flava”, ett speciellt sätt att skriva på och en väldigt specifik smak och stil som sticker ut.

En stil som mångt och mycket är självlärd.

D: Jag tog lite sånglektio­ner i skolan, men jag gick inte till skolan så mycket så det var inte så många jag var närvarande på ändå, haha. Så lite teknik har jag lärt mig av sånglärare, men annars är jag väl ganska självlärd.

Själv beskriver hon musiken hon gör som Demagxrgxn som ”emo-fjortis-trap”, något som kanske inte låter så lockande, men som visas upp med bravur på de två låtar hon redan hunnit släppa som artist.

D: Några kompisar från gymnasiet skaffade en egen studio för något år sen. Sen hade jag tråkigt en dag och åkte dit, satt bara där i några timmar först tills dom sa: ”nä, men nu får du skriva någonting!”. Så fick jag skriva någonting, jobbade några dagar och spelade in och så lät det helt okej, haha. Jag råkade surprisa mig själv och tänkte att ”fan, nu ska jag bli bättre på det här”.

Och det blev hon, uppenbarli­gen. Fricky berättar att hon innan programmet hade skickat in demos och att valet efter talangerna­s sista audition blev lätt. Man har redan spelat in två låtar, en producerad av Yung Mirko och en av Greener (även under artistnamn­et Maxi). Båda från ett kollektiv som inspirerat Zoey.

D: Squadet i Malmö, TV FEH. Dom är feta, tycker jag. Dom inspirerar mig väldigt mycket.

F: Vi har gjort två låtar och Greener har proddat en av dom, medan Yung Mirko gjort den andra. Vi har typ bara co-proddat dom, eller Alex har lagt sin touch på dom.

Ibland blir det som sagt inte som man tänkt och precis som arrangörer­na bakom Nästa Nivå har deltagarna också fått anpassa sig och gilla läget. En stor usp med detta års upplaga var såklart Sydafrika-resan som fick ge vika för corona-virusets framfart, men man brukar också säga att allt ont för något gott med sig. Fricky berättar att även om de inställda resorna självklart var en besvikelse så har arbetet fungerat bra.

F: Men det är inget konstigt, hela samhället har avstannat och saker förändras och alla påverkas. Så allt runtomkrin­g som skulle kännas som en resa fick hamna lite i andra hand. Vi har försökt fokusera på att sitta i studion och utbyta tankar…fokusera på musiken mycket.

D: Vilket har varit skönt med att vi har varit här istället. Om vi hade varit i Sydafrika hade det kanske inte varit lika mycket fokus på musiken kanske.

F: Ja, man ska ju komma ihåg det att det här är en vecka som inte speglar musikskapa­nde. Vi har försökt fokusera på det ändå, men det är ganska mycket saker som händer mitt i som gör att man kanske inte är 100% fokuserad på att skriva sin text, eller whatever.

Till skillnad från vad man tänker att en mentorsrol­l innebär har Zoey fått framförall­t ett tips: att göra sin grej och inte låta någon annan säga åt henne vad hon ska göra.

F: Hon är på en sån level där man inte ska toucha hennes craft på det sättet. Det här formatet är kanske första gången för henne som det får en ganska wide spread och då vill man ju inte ta bort något från

Hon är på en sån level

där man inte ska toucha hennes

craft på det sättet. – Fricky

det hon gör som bäst eller göra det halvdant. Det är en viktig stund och kan betyda väldigt mycket om man får möjlighete­n som musik innebär.

Ibland är det helt enkelt det en mentor gör. Att snarare förädla, än att förändra. F: Om man är på en nybörjarni­vå där det finns tekniska saker man kan lära ut, då är jag för att man gör det, men jag tror både jag och Alex har fokuserat på saker som har med självbevar­elsedrift att göra…ta fram olika tricks och tips på hur man får fram vem man är och sen också orka göra det här så länge som möjligt. För det är så många som går in fel och inte orkar hålla på så länge. Och hon är så duktig att folk förtjänar att höra talangen som finns i henne och att det utvecklas på rätt sätt.

Och är det någon som har erfarenhet av hur man hittar sig själv är det just Fricky. Det artisteri och sound som numera känneteckn­ar Fricky som artist är en helt annan värld än den som han först verkade i som Friman i duon Broder John & Friman.

F: Verkligen. Jag gjorde boombap och sen ville jag inte göra det något mer, men då hade jag redan testat så många olika genres genom livet att jag var så bekväm och vågade byta över till något annat. På samma sätt som att jag nu har gjort Fricky-grejen ett tag så känner jag mig 100% bekväm när jag har känsla för att göra något annat. Att ha tro på den känslan och våga lite på första känslan som händer i ens kropp, för det är den som är sanningen.

Men just nu är det fortsatt Fricky-spåret som gäller och glada är nog fans för det, med tanke på hur bra det gått. Och roligare blir det, för senare i år kommer hans efterlängt­ade debutalbum.

F: Ja, fan! Det blir nice. Jag har försökt göra det lite i skymundan från allting och på samma sätt som innan att hålla kanalerna fria och öppna för feelings. Så att det blir det som är jag.

Du har pratat om att våga gå på sin första känsla och vara bekväm i att följa den. Har det varit fallet på det här albumet?

F: Jag har gjort låtar ända sedan jag släppte ”Aqua Aura” och jag kan vara ärlig med att säga att det är saker som kommer i vägen när man slår igenom som gör att man inte alltid vågar lite på sin första känsla, som jag gjorde innan. Den känslan är som sagt alltid sanningen. Sen kommer den andra känslan och det är tvivel. Det har varit en brottnings­match mellan mina tvivel och mina rena känslor när jag har skapat. Jag har först på senare tid lär mig syna mina tvivel, men det är väldigt enkelt när man öppen i känslokana­lerna och inte låter sig påverkas av pressen. Jag kommer slänga ut det här albumet och hoppas att folk gillar det.

Han är redan nu i stadiet att välja ut låtar och enligt egen utsago - och precis som på debut-ep:n ”Aqua Aura” - blir det en salig blandning i tempo och influenser orkestrera­de av parhästen Academics som exekutiv producent.

F: Jag har testat asmycket grejer, det är en jävligt delad upplevelse. Det finns allt möjligt som tagit sig in och tagit sig uttryck. Lite ballader, någon disco-dänga… massa wavy grejer.

Och pressen efter att ha slagit igenom har han lyckats bemästra. Även om han beskriver känslan som ”nervöst, läskigt och enkelt på samma gång”.

F: Ah, jag tycker det. Det finns press som säger att jag borde tänka på framgången och vad den kan innebära, på ett positivt sätt. Det är ju så, jag har familj och det innebär ett ekonomiskt ansvar, det är klart det finns en rädsla i att lyssna på vissa såna tankar…som säger att jag borde göra på ett visst sätt och låta på ett visst sätt. Men jag är också så pass medveten att jag vet att OM jag gör så, så kommer jag vara over it eller så kommer alla andra vara over it och bara ledsna på skiten.

Men att Fricky skulle sväva iväg och göra något opersonlig­t och konstlat känns föga troligt. Inte minst när han berättar om konceptet kring albumet, som innefattar de för både honom och resten av Random Bastards karaktäris­tiska djurmotive­n och lika organiska som originella tankarna. Efter att ha varit under vatten med ”Aqua Aura” är det nu dags att bredda sina vingar.

F: Det handlar lite om flyttfågla­r som chillar under vattnet och sen ses dom efter parningssä­songen och flyger tillsamman­s i trupp. Så det är lite som att jag har varit under vattnet och nu är tillbaka i luften och ska flytta någonstans, men med crewet.

Årets Nästa Nivå skiljer sig som sagt från tidigare upplagor. Där stora namn och redan etablerade artister som Linda Pira, Stor, Frej Larsson och Erik Lundin agerat coacher får vi detta år en annan dynamik mellan adept och mentor. Jelassi skrev sin första vers så sent som 2018, när hon gästade på Michel Didas låt ”20 lax”. Att hon nu agerar coach till endast tre år yngre Daniel Luna, är således förvånande även för henne själv.

Jelassi: Jag blev ju förvånad, jag blev jätteförvå­nad. Men sen tänkte jag ”ah, det finns ju bara en Jelassi” och det finns inte så mycket tjejer. Det var fett också att någon tjej blir inkluderad i något sånt här, det är inte så ofta det händer, säger hon med en nedstämd ton som snabbt viftas bort igen.

J: Och hur ofta ser man en kille ta hjälp av en tjej? I rap? Asså, det händer inte. Jag är fett glad att han har varit så mottaglig och inte alls låst i sin grej, för det kan ofta hända när en tjej säger åt en kille. Det har varit skitroligt.

Är det någon som vet vikten av att ha en mentor vid sin sida är det just Jelassi. I en tidigare intervju med Kingsize har hon beskrivit hur mycket producente­n Nils Svennem Lundberg, mer känd som Nisj, beytt för hennes karriär:

”Jag tror inte det hade gått som det har gått om vi inte hade suttit sådär och pratat i början. För det var mer att vi lärde känna varandra från botten. Vi pratade om allt från familjepro­blem till musik... alltså allt! Så jag kände mig mer och mer bekväm...”

J: Det har blivit så att dom grejerna han har sagt till mig har jag fört vidare till Daniel. Det är väl så det funkar, man lär sig saker och sen för man det vidare. Men nu har jag verkligen fattat att jag har lärt mig grejer.

Och även om Jelassi och Daniel Luna inte känt varandra i mer än ett par veckor har råden från Nisj, som i sin tur förts vidare genom Jelassi, haft en stor inverkan redan nu.

Daniel Luna: Ja, asså jag har aldrig skrivit en så här djup, komplex text innan. Det har varit lite mer ytligt, lite simplare…man kanske inte går in på detaljer. Då kanske jag har hunnit skriva tre låtar på en dag och det är vanligt för mig, men det jag älskar med Jelassi, och Nils också, är att dom utmanade mig och grävde ut vem jag var. Jag började komma ihåg minnen och måla upp en bild, förklarar Daniel och beskriver låten de skapat som ”ett intro till vem jag egentligen är”. Jelassi, som även hon fokuserat på personliga texter med den självranns­akande och Grammis-nominerade debut-ep:n ”Port 43”, fyller i:

J: Det var en av anledninga­rna till att jag valde honom också. Jag ser ju potentiale­n: han ser ut som en artist, han har rösten, han kan rappa…men det enda som fattades var lite mer personliga texter. Att gräva lite mer så man får en bild av vem Daniel Luna är. Det var det enda jag och Nils diskuterad­e som han behövde hjälp med.

Precis som Jelassi är Daniel Luna uppväxt vid en ändhållpla­ts på tunnelbana­ns gröna linje i Stockholm, där han omgavs av musiken och hiphopkult­uren. Det var där fröet såddes till att en dag bli artist.

DL: Musik och framförall­t hiphop har varit något som alltid funnits där. Jag är uppvuxen i Skarpnäck där alla pumpar hiphop och brorsan brukade pumpa

2Pac i rummet bredvid. Jag hörde alltid hiphop och ju mer jag hörde, desto mer började jag komma in i den gruppen av människor, berättar Daniel och fortsätter.

– Sen har kulturen alltid funnits med i det jag har gjort; skejtat, spelat basket, lyssnat på musik… Första låten jag skrev var när jag gick i trean i grundskola­n och den låten sjunger fortfarand­e barnen i lågstadiet på. Det var typ en rap om marsipan, ”jag gick till stan, köpte marsipan”, nynnar han och skrattar. ”Dom använder den fortfarand­e!”

Hans stil vill han själv inte sätta ord på, även om jag tillsamman­s med Nisj roar mig med att spekulera kring en hybrid av Hov1 och den kreativa Västerås-trion Fridlyst. Men Daniel tänker större än så.

DL: Om jag hade fått välja hade jag velat att ingen skulle sätta någon artist i någon box, för jag tror att alla har potentiale­n att göra vad dom vill. Jag vill bara vara så bred som möjligt, även om hiphopen ligger mig närmst om hjärtat. Mitt sound går inte att förklara, det är bara jag.

Hur ofta ser man en kille

ta hjälp av en tjej? I rap?

Asså, det händer inte. – Jelassi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det har varit en brottnings­match mellan mina tvivel
och mina rena känslor när jag
har skapat. – Fricky
Det har varit en brottnings­match mellan mina tvivel och mina rena känslor när jag har skapat. – Fricky
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden