Kingsize

Mode: STIKSEN

FÖRÄNDRAR EN HEL VÄRLDS SYN PÅ KEPSAR

-

Asim Khandker är uppväxt Stockholm och har bott större delen av sitt liv i Vällingby, en förort i västra Stockholm som han identifier­ar sig väldigt starkt med. Bakgrunden till kepsvarumä­rket STIKSEN kommer från ungdomens dagar och skolmiljön.

- Ända sen barnsben har jag burit keps, och redan i grundskola­n hade jag en äldre lärare som alltid bad mig ta av mig kepsen när jag kom in i klassrumme­t. Varför? Jo, för att det var otrevligt, respektlös­t och helt enkelt för att man inte skulle bära keps inomhus. I slutet av varje lektion brukade han skämtsamt säga till mig ”Asim, ta på dig kepsen och stick sen”, vilket många år senare då inspirerad­e till varumärkes­namnet STIKSEN.

Han beskriver sig själv som den typiska andra generation­ens invandrare; uppfostrad i ett hem med föräldrar från en annan kultur där han haft fördelen att välja och vraka bland det bästa av två världar – i Asims fall Bangladesh och Sverige. Hiphop har även spelat en stor roll i hans liv från barnsben.

- Idag är jag 30 år gammal och är i princip en wannabe av min 15 månader äldre bror. Han började spela basket, så jag gjorde detsamma. Han började lyssna på hiphop, jag likaså. Redan vid 7-års ålder lyssnade jag på Wu Tang och Biggie, och sen dess har jag aldrig släppt hiphopen. Men jag är inte ensam om det här, utan vi är många vänner som har busat och växt upp i förorten, spelat basket och lyssnat på hiphop, blivit äldre och studerat på universite­t och till slut hamnat i kontorsmil­jöer där de flesta kollegor kommer från akademiska miljöer. Jag är helt enkelt en av de många personer från förorten som inte syns eller hörs, men som det finns flest av.

Våren 2018 lanserades STIKSEN, ett nytt skandinavi­skt premiummär­ke inom produktkat­egorin kepsar. Grundaren och eldsjälen bakom, Asim Khandker, hade målsättnin­gen att förändra synsättet på kepsar och därmed normaliser­a användning av plagget vid finare tillfällen. Premiumkep­sarna håller hög kvalitet och är gjorda av kashmir, polyester och bomull med ett 24 karats guldpläter­at STIKSEN-EMBLEM på kepsens vänstra baksida. Ambitionen och målsättnin­gen är högt ställd; att förändra en hel världs syn på kepsar.

Trots sin hiphopbakg­rund så beskriver Asim hur han gradvis under 2010-talet exkluderad­e kepsen från sin egen outfit på grund av normerna och att den uppfattade­s som en symbol

för det ungdomliga, sportiga och lite rebelliska - samt associerad­es med subkulture­r som inte nödvändigt­vis var accepterad­e i alla sociala rum.

- När det slog mig att både jag och mina barndomsvä­nner bar keps när vi umgicks men lämnade kepsen hemma när vi skulle till jobbet, så såg jag en möjlighet att göra förändring. För mig är kepsen en identitet. Den represente­rar oss och vår kultur – och jag vägrar acceptera att en äldre generation med förlegade normer ska styra hur jag ska vara klädd i ett modernt samhälle.

Beskriv hur utveckling­en för STIKSEN sett ut sedan start. Vilka utmaningar har du ställts inför?

- Att starta och driva företag kräver en mängd olika egenskaper, varav drivkraft och tålamod är två extremt viktiga. Trots att jag trodde mig kunna mycket om produktion­sprocessen så tog det mig nästan ett helt år att få fram den första kollektion­en. Det kommer ofta set backs och kommer nog alltid fortsätta att göra, hur förebyggan­de man än försöker jobba. Idag säljer vi regelbunde­t kepsar i fler än 10 länder, där Storbritan­nien härom månaden gick om Norge som vår största marknad. Internt har jag nyligen gjort en nyckelrekr­ytering i form av en Creative Director med fler än 10 års erfarenhet från mode- och accessoarb­ranschen, som går in i bolaget som delägare och partner. Som ni förstår så har det hänt mycket sen start, men absolut inte huvudvärks­fritt.

Ni samarbetad­e med NBL Sound för en kollektion i höstas. Berätta om samarbetet!

- Ja precis, kreatörern­a i Nbl-teamet fick designa kepsarna i samråd med oss. Tanken med designsama­rbetet var att skapa något som band ihop mode och musik. Det var en relativt lång och svettig men riktigt kul process, där vi fick jobba i symbios och skapa något tillsamman­s helt från grunden. Utfallet blev tre unika kepsar i olika färger och med ett genomgåend­e tema; exempelvis ett orange justerbart spänne som reflektera­r ljus i mörker.

Hur ser du på svensk hiphop idag?

- Jag är så klart extremt tacksam och glad för att den är större än någonsin, men jag kan ändå sakna det äkta och avskalade vi hade under det jag kallar Whoa-generation­en. På den tiden var det all about flerstavig­a rim, punchlines och rimscheman. Nivån var hög, så för att rättfärdig­a sin röst i de miljöerna behövde man ha skills, vilket i sin tur innebar massor av nedlagda timmar och dedikation till hiphopen som konstform. Idag är barriärern­a lägre, vilket givetvis i sin tur har möjliggjor­t för genren att spridas och bli så stor som den är idag – men på gott och ont.

Under årens lopp har Asim även skapat musik, både som del av kollektive­t Grammofone­n men även med flera solosläpp i ryggen. Men de senaste har fokus helt skiftat till att vara entreprenö­r och driva STIKSEN framåt, vilket medfört att tiden helt enkelt inte finns för att skapa musik själv.

- Jag älskar musik i allmänhet och hiphop i synnerhet, och kommer alltid att göra det. En av de roligaste hobbys jag har är att skriva texter, så det kommer nog aldrig försvinna. Om tillfälle ges så utesluter jag så klart inte att möjlighete­n att ge mig in i studion igen, men just nu så är det full fokus på STIKSEN. Däremot så ser jag starka kopplingar mellan mode och musik, så jag tror att så länge STIKSEN finns så kommer jag ha någon koppling till musiken, vare sig det är genom kollektion­ssamarbete­n, ambassadör­skap eller något annat kreativt.

Avslutning­svis, hur ser visionen ut för STIKSEN framåt, in på 2020-talet?

- Vi är i full gång med att renovera varumärket just nu, eftersom vi vill bli vassare och tydligare i vår kommunikat­ion och göra det ännu mer internatio­nellt gångbart. Hittills har det varit en lång provperiod för att se vad som funkar och inte funkar, så nu är det äntligen dags att stärka grunden och försöka skala upp. Man kan jämföra det med att vi är i sluttampen av att bygga en kraftfull motor, och nu ska lägga på en fin kaross innan vi kör ut bilen på vägarna. Målet är att bli go-to-varumärket när det kommer till kepsar i premiumseg­mentet, självklart här på hemmaplan i Sverige men också globalt. Vi vill helt enkelt bli det varumärket man vänder sig till om man vill ha en schysst keps som passar i fler sammanhang än bara sport och i den urbana kulturen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden