Kingsize

Greekazo

ALBUMDEBUT­ERANDE STJÄRNSKOT­T

-

Det är nog få som har missat rap-sveriges nya stjärnskot­t - 19-åriga Greekazo. Första låten ”Hotspot” släpptes så sent som i somras och det var allt som krävdes för en explosions­artad karriärsta­rt. På kort tid och fram tills nu begränsat material har han redan befäst sig plats som en av landets mest populära rappare. Och nu är det dags för debutalbum­et ”Gör Nu, Tänk Sen”. För Kingsize berättar han om starten, den uppmärksam­made Malou-intervjun och musikskapa­ndet.

När jag möter upp Greekazo har han precis avslutat en miniturné som tog honom till bland annat Skövde och Jönköping. För en kille som inte ens hade tänkt rappa för ett år sedan, är det såklart en speciell situation.

– Första gången jag stod på en scen var för några månader sen. Man lär sig alltid något nytt och blir bättre och bättre. Men konditione­n är inte riktigt där, säger Greekazo och ler försiktigt. Vi konstatera­r att ”breath control” är något som inte så många pratar om som en nödvändig egenskap för en liveartist, i synnerhet rappare.

– Det är det som är det jobbiga för man måste tajma när man ska andas och när man ska säga vissa grejer. Man kan inte köra hela låten, speciellt inte när de är snabba.

Precis som många andra kollegor i samma åldersspan­n har Greekazo fått prova sig fram, för det ingen som har lärt honom några knep. Allting är självlärt. – Det är ingen som kommer lära dig, du måste lära dig själv. Hundra procent.

Så sent som i augusti förra året släpptes låten ”Hotspot”, det som skulle bli starten på Greekazos karriär och också ge namn till hans egenstarta­de skivbolag Hotspot Music. Något som inte ens kom självmant, utan blev verklighet efter gediget tjat från vänner.

– Ja, det var så det blev. Vi släppte låten, filmade en video, skickade ut den. Sen gick det som det gick. Det flöt på, säger han ödmjukt och medger att han är glad över det idag.

– Ah, riktigt nöjd. Jag känner mig stolt. Över mig och grabbarna. Att man har kommit någonstans.

Rapbransch­en håller ihop. Jag har aldrig sett popartiste­r dela varandras låtar.

Du kan ta om hundra tagningar och du kan fixa din röst, men det är ingen som kommer ge dig en färdig text.

Som uppväxt i förorten Hässelby kommer Alexander Cielma Miliarakis från en plats där många stora svenska rappare startat sina karriärer, bland andra Ken Ring, Blues, Finess och Linda Pira. Men när jag frågar honom om vilka han ser upp till och lyssnat på gör sig hans ringa ålder påmind.

– Jag lyssnar mycket på Dree Low. Jag lyssnar mycket på 1.Cuz. Det är för det mesta dom jag lyssnar på asså. Men av rappare från Hässelby är det 1.Cuz jag känner bäst. Vi hänger skitofta, säger Greekazo och berättar att de känt varandra sedan långt tillbaka.

– Innan någon av oss gjorde musik så kände vi varandra och brukade hänga i Hässelby Gård. Sedan jag var liten och fortfarand­e lirade boll, kanske fem-sex år tillbaka. Vi har många gemensamma vänner också, även om vi är från två olika sidor av Hässelby. Våra vägar korsades.

Nu är de båda vännerna två av Sveriges hetaste rappare i landet. Och mycket kanske har att göra med deras speciella mix av humor, UK drill-influenser och i Greekazos fall - västkust-produktion­er. Och även om han själv uppenbarli­gen inte tagit lärdom av rappare som Lil Wayne och 2 Chainz är det någonstans där som liknelsen i hans underhålla­nde punchline-rap bottnar.

– Jag lyssnar mest på UK drill, det är det jag tycker om. Och jag vill leverera den musiken jag tycker är bra och den jag tycker om. UK drill är jättemycke­t punchlines och jag tycker om west coast-beats och att rappa snabbt ibland. Sen la jag ihop det. Punchlines kändes naturligt, du måste ha feta texter

för det är det som sticker ut i längden, du vet. Du kan ta om hundra tagningar och du kan fixa din röst, men det är ingen som kommer ge dig en färdig text. Text är det viktigaste.

Apropå texter så är det säkert ingen som missat den uppmärksam­made intervjun i Tv4-programmet ”Malou Efter Tio”, dit Greekazo kom som gäst med syfte att prata om sin musik. Det slutade dock med att han som 18-åring förväntade­s förklara varför samhället ser ut som de gör och att referenser till droger och vapen finns inom svensk hiphop.

– Jag hoppas bara att hon vet att hon gjorde fel. Det är en problemati­k som finns i landet, men det där har inte jag någonting med att göra. Jag har ingenting emot henne, men man såg ju vad som hände…jag är inte arg på henne eller något, men hon får hålla sig till sitt så håller jag mig till mitt.

Ångrar du att du var där?

– Ångrar och ångrar… Självklart ångrar jag inte att jag var där för det var någonting bra för alla att se och så att det inte händer någon annan. Det kunde varit vem som helst som satt där, 1.Cuz… Dree Low… Vem som helst hade kunnat sitta där men det råkade vara jag bara. Det var bra att det uppmärksam­mades.

Berätta om ditt kommande album, hur länge har du jobbat på det?

– Det har inte tagit så lång tid, två-tre månader kanske. Jag vill bara få ut musik. Jag tänkte skicka ut musik sen efter det här albumet kommer jag göra ett ännu bättre album. Jag vill fortsätta bli bättre. Det här albumet ville jag bara få ut och leverera mycket musik inom ett år.

Jag förstår att det var tänkt som en EP först?

– Ja, det var tänkt som en EP, men sen hade jag fyra-fem låtar och gjorde bara fler och fler. Så jag hade låtar för ett album och tänkte ”varför inte bara släppa ett album?”.

Det är många av dina kollegor som släpper sjukt mycket musik, kan du bli stressad av det?

– Nä, asså jag tävlar inte med någon. Dom har varit inne i det här längre och man ska inte jämföra sig med folk på det sättet. Dom gör sin grej och jag gör min grej. Det kommer kanske något år där jag släpper skitmycket och dom inte släpper så mycket, men jag släpper i min takt och det sätt jag känner att det går bra på.

Fattar. Det känns i alla fall som att du, och ni tillsamman­s, har roligt på vägen.

– Jaja, Cuz är skitrolig. Varje dag, asså. Riktig shonne, haha.

Ni verkar ha en fin gemenskap, inte bara du och 1.Cuz utan även Dree Low och Einár bland andra? Många av de som är som är störst just nu.

– Rapbransch­en håller ihop. Jag har aldrig sett popartiste­r dela varandras låtar. Om jag ser en kille jag inte ens känner men som jag tycker är bra så kommer jag dela hans låt, hundra procent. Vadå, jag ville också bli delad när jag bara rappade på Instagram! Det är en viktig grej, man ska inte glömma vart man kommer ifrån och ha fötterna på jorden.

Vem eller vilka har varit viktigast för dig i din karriär hittills?

– Min tjej och mina vänner. Det är mest dom. Sen morsan självklart. Men hon har inte tyckt om det här och gör det fortfarand­e inte, för hon förstår inte vad jag rappar om. Men hon stöttar ändå och säger ”om du är bra på det, gör det”. Men det är inte så många som vill att deras barn ska vara kändisar och så. Hon brukar säga att det alltid sluter illa för folk som är kända. Men annars är det min tjej och mina vänner som har pushat mig.

Jag läste en intervju med dig i Expressen där du verkar väldigt medveten om att folk snabbt tröttnar och inte minst när det gäller musik. Hur tänker du kring det?

– Musik går mycket upp och ner. En månad kan man streama 20 miljoner och nästa månad kanske det inte går lika bra, du vet. Det varierar. Det beror också på när man släpper och under vilka årstider…allt handlar om timing. Men jag kommer göra min grej, dom som väljer att lyssna på mig kommer lyssna på mig.

Du har också pratat om att du kommer prova att sjunga lite mer och singeln ”Puta” kanske var ett sånt exempel?

– Ja, sen har jag en annan låt, ”Piloter”. Det varierar och man måste våga prova nya grejer även om det kanske inte blir succé varje gång. Man får testa sig fram. Jag testade ju mig fram i början och det gick bra, säger han och ler.

Greekazos debutalbum ”Gör nu, Tänk sen” släpptes den 30:e mars tillsamman­s med gäster som K27, Dree Low och, såklart, 1.Cuz.

– Nästa album kommer jag göra mycket fler låtar. Men jag tycker om det här albumet, speciellt ”Big Mac. Det är en annorlunda låt. Det är riktigt högt tempo i den, annorlunda beat. En lite ny stil, skulle jag säga.

Första gången jag stod på en scen var för några månader sen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden