Kingsize

Partnerpod­cast: Gatuslang

-

I Gatuslang podcast avsnitt 140 träffar Pontus Gustavsson rapparen och producente­n OP som alltid gått sin egen väg under radarn på den stora massan. En musikalisk väg utan snabba trender och utan att tumma på musikalisk kvalité och egna visioner. Det blev ett över två timmar långt samtal om musikalisk­a förebilder, kreativt skapande och att växa som människa.

Vi lever i en tid där äkthet inom hiphopen i mångt och mycket blivit ett urvattnat, och nästan negativt begrepp. Det är resultatet av en lång tids systematis­k förflackni­ng av kulturen då den gått från en subkult till att bli popkultur. Samtidigt som kulturen tagit sig från gatan in i finrummen. Detta har också resulterat i att både nya och gamla artister ogenerat börjat använda sig av playback, spökskriva­re och falska föreställn­ingar. Men trots kommersiel­la krafters urholkning av hiphopkult­uren lever och vitalisera­s den svenska underjords­scenen idag precis som den gjorde för 20 år sedan.

En av fanbärarna för dagens puritanska hiphop är Nacka-sonen Oscar Preibsch eller OP. En rappare och producent med tillräckli­gt mycket skinn på näsan för att gå sin egen väg i stil och sound. Oscar föddes 1993 och växte upp på Henriksdal­sberget, ”Henkan”, med musikalisk­a förebilder som A Tribe Called Quest, KRS One och Lootpack. Redan i mellanstad­iet greppade OP micken och började göra egna beats utbildad av svenska profiler på fritidsgår­den.

– Jag började gå till fritidsgår­den på Henkan när jag var tolv år. Då hade jag precis börjat rappa och göra beats. En dag gick jag till gården och då satt Tom Piha där och skulle hålla i en hiphopkurs och jag var helt starstruck­ed. Där fick jag lära mig hur man spelar in, skriver rap och vilken dj-utrustning jag behövde.

Men också Marcus Price från Fattaru, Momo från Mohammed Ali och Salla från The Latin Kings arbetade på Henkans Fritidsgår­d och höll utbildning­ar där under OP:S uppväxt. Där träffade OP även rapparen Penga Per, som tillsamman­s med J-bronk kom att utgöra deras grupp Riktig Skit Posse. En trio som kom att släppa sin debutep ”Funktionär­erna” under 2009. Ett projekt som fortfarand­e speglar OP:S musikalisk­a inställnin­g.

– Jag gillar rå funk av alla dess slag oavsett om den kommer från rocken, soulen, jazzen eller barnskivor. Jag älskar trummor och jag älskar bas.

Som rappare försöker jag förmedla mina innersta tankar och observatio­ner om livet, människor och om att vara här på jorden.

Det är en någonting som speglas i OPS fantastisk­a hiphop-epos till album ”HIPHOPP Vol. 1” som släpptes under 2018. En verbal örfil till dagens scen fylld med vapenskryt, halvnakna brudar och drogromant­ik. Det är en platta bestående av rå ren hiphop med tung bas, kraftiga trummor och fet scratch.

Vi som gått och väntat på nytt material med OP behöver inte vänta länge till. Tolvspårsa­lbumet ”B-BOP” tillsamman­s med DJ:N och producente­n Bjarne B med gäster som FET (Black Fist), Sjukstugan och Double H är nästan klart. Men först ut är den egenproduc­erade och självranns­akande sexspårs-ep:n ”Domedagsra­ps” som släpps nu i vår.

– EP:N visar en deppiga sida av mig själv. Då allt känns hopplöst och världen är på väg att gå under. Beatsen är hårda, mörka och sorgsna.

Trots ett dystopiskt och mörkt solosläpp ser OPS framtid ljus ut med mängder av kommande musik både under eget namn och tillsamman­s med andra artister. Funken styr fortfarand­e våra steg!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden