Kingsize

Partner: Fryshuset

”MAN SKA KUNNA GÖRA SAKER FÖR SIN EGEN SKULL, FÖR ATT MAN MÅR BRA AV DET. MAN BLIR LÄTT STRESSAD ANNARS - SOM ATT ENS VÄRDE LIGGER I ATT KUNNA SÄLJA SAKER.”

-

När Elham blev vuxen slutade hon med konsten - det blev för prestation­sinriktat. Hon insåg att det saknades rum för att skapa utan att bli hämmad av krav. Från den känslan föddes Backa Art. En konst-session utan mål, där allt handlar om processen. Processen att bara göra något för att det är kul.

– Konst ses nog ofta som en solitär aktivitet - man skapar ifred. Men jag tror att ibland kan det vara både stärkande och kul att göra det ihop med andra också. Och det känns som att det finns väldigt få platser där man kan träffa likasinnad­e personer med samma intresse när det kommer till just konst. Det finns för dans och det finns för musik men vill man söka sig till något inom konst är det oftast i kursformat. Jag kände att det behövdes en plats där unga tjejer och icke-binära kunde få uttrycka sin kreativite­t och skapa utan press på att vara bra.

– Många som kanske är intressera­de av att måla eller rita är rädda för att börja, dels för att färg är dyrt och sen kanske man inte tror att man är kreativ nog eller kan måla tillräckli­gt bra. Och redan där stoppar det ens process av att skapa något nytt eller börja med någon ny form av att uttrycka sig. Så jag vill väl att Backa Art ska vara en plats där man bara kan komma och känna att man kan få testa och det behöver inte vara rätt eller fel utan att allt handlar om processen. Processen att bara göra.

Som barn brukade Elham spendera timmar med att rita utan att märka att tiden gick. Men när hon blev äldre började hon känna av pressen på att bli riktigt duktig vilket tog bort glädjen i skapandet och hon slutade måla under några år.

– Nu känner jag att jag äntligen har hittat tillbaka till det - att bara få kunna skapa för skapandets skull. Det är typ nästan terapeutis­kt, att kunna sitta och bara göra nånting utan att sätta nån värdering i det. Det är en paus från vardagen och från en själv lite grann. När man lägger allt sitt fokus på något så slutar man tänka. Då kan man bara sitta där och tänka på ”hur vill jag att den här kurvan ska se ut” eller ”vilken färg ska det vara”.

– Det är lätt att man tappar bort sitt intresse när man blir äldre, att man bara slutar göra det man tycker om för att andra saker tar över. Och det är väl det jag vill att man ska känna med Backa Art, att man inte måste lära sig något och att man inte behöver vara bra när man är klar.

– Konsten kommer nog alltid vara mer utav ett fritidsint­resse för mig. Jag vill jobba med människor, utbilda mig till psykolog eller socionom. Man ska kunna göra saker för sin egen skull för att man mår bra av det. Man ska kunna göra saker för sin egen skull, för att man mår bra av det. Man blir lätt stressad annars - som att ens värde ligger i att kunna sälja saker.

Backa Art är en del av Backa Systerskap­et – Fryshusets verksamhet för att stärka unga tjejer i att backa varandra. Alla unga tjejer och icke-binära är välkomna.

Under 5 sessions kombinerar vi skapande med ett specifikt tema, såsom normer, värderinga­r, självbild eller systerskap. Vi använder konst som ett redskap för att skapa dialog kring dessa ämnen medan man samtidigt får testa på att utforska sin egen kreativite­t och skapa. Inga förkunskap­er krävs, du kommer få grym guidning på plats! Det är dessutom gratis så det är bara att komma som du är.

Plats: Fryshuset i Hammarby Sjöstad

Tid: Mellan 17:00-19:00 med start den 30/4. Därefter ses vi varje torsdag en gång i veckan fram till den 28/5.

Anmälan: Görs på @backasthlm Instagram. Begränsat med platser så anmäl dig så fort som möjligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden