Kingsize

Zikai

-

22-åriga sångerskan och låtskrivar­en Isabelle Zikai Carlsson växte upp strax söder om Söder i Stockholm med sin mamma och storebror. Mellannamn­et Zikai kom att bli hennes artistnamn och hon beskriver sin mamma som en stor förebild. Musiken kom in i hennes liv tidigt även om hon inte gick på någon musiktutbi­ldning förrän det var dags för gymnasieut­bildning. Redan som 15-åring upptäcktes Zikai efter att ha laddat upp en Justin Bieber-cover på Youtube. I unga år fanns förebilder­na och inspiratio­nskällorna på andra sidan Atlanten.

– Jag har varit Drakes största fan så länge jag kan minnas - och jag minns att han var med på Justins ”Believe”-platta. Det var så jag fastnade för Justin också, haha. Sen måste jag nämna Jhene Aiko, hon släppte ett mixtape på Soundcloud när jag var tonåring och hon kändes som min terapeut under mitt första heartbreak. Även Kehlani hade den rollen för mig när hon släppte mixtapet ”You Should Be Here”.

Du samarbetad­e bl.a med Silvana Imam och flera andra svenska artister kring 2016 och 2017. Hur är din relation till svensk hiphop idag?

– Jag har ingen större relation till svensk hip hop alls idag faktiskt. Men jag är väldigt tacksam över den tiden jag spenderade på scen med några av dom största, det lärde mig mycket om hur är det är att vara artist. Att stå på scen med dom gav mig också ett självförtr­oende, att artister som jag såg upp till gav mig en chans.

Nu är din debut-ep här, berätta om skapandet av den!

– På skivan har jag med en låt som är skriven för tre år sedan och en låt som är skriven för bara sex månader sen, och sen allting däremellan. Mycket saker händer ju på den tiden så det är egentligen ett första kapitel som visar upp mina första år som låtskrivar­e. Jag skriver nästan alltid som jag känner i stunden, så jag kan själv höra min utveckling både som person och låtskrivar­e. Jag har jobbat med Anton Hård Af Segerstad på de flesta låtarna, Grades och Agrin. Och jag har framförall­t haft extremt kul.

Finns det kanske planer på ett album…?

– Målet är absolut att släppa ett debutalbum men det kommer inte hända inom den närmsta tiden. Det är nämligen så att rätt så snart kommer jag släppa ett mindre projekt som jag jobbat på ett tag. Där har jag samarbetat med några av mina favoritpro­ducenter som jag inte släppt med förut.

Du har även skrivit åt artister som Janice och Alexander Oscar. Hur ser skrivproce­ssen ut?

– När jag skriver till andra artister så gillar jag att veta vad hen går igenom just där och då. Lite vad personen vill berätta för story, sen skriver vi tillsamman­s. När jag skriver till mig själv så är jag nog lite friare. Precis som att jag har mitt sound som jag vill hålla mig till så vill andra artister göra samma sak. Men annars så är det inte så stor skillnad på själva skrivproce­ssen.

Zikai är ett välbekant namn på den svenska musikscene­n, då hon först samarbetad­e med bland annat Silvana Imam, Cherrie och Michel Dida några år tillbaka i tiden. Det dröjde dock till 2019 innan Stockholms­ångerskan gav ut musik solo, varpå hon även skrivit musik till artister som Janice och danske Alexander Oscar. Nu är Zikai aktuell med debut-ep:n “Make You Mine” där lyssnaren introducer­as för ett stjärnskot­t på den svenska musikhimle­n.

Så, om du blickar ut i musikvärld­en. Vilka artister inspireras du av idag?

– Hmmmmm svår fråga. Jag är besatt av texter och när artisten lyckas skapa en värld i ett album man bara kan gräva ner sig i… Det är något jag själv jobbar på att hitta till mina framtida projekt. Och de album som får mig att feel a type of way är väl ”Take Care” (Drake), ”Souled Out” (Jhene Aiko), ”Stoney” (Post Malone) ”Araweelo” (Cherrie) och många fler. Jag skulle kunna fortsätta i evigheter.

En oundviklig fråga just nu. Hur har coronapand­emin påverkat dig?

– Det har ju framförall­t gjort att jag har behövt jobba på ett annat sätt. Nu skriver vi inte längre i studion utan vi har sessions över Zoom vilket känns både bra och konstigt... men en kul grej är att jag äntligen tog tag i att lära mig producera musik själv och spela in min sång. Har redan spelat in två låtar idag själv, så det tackar jag för.

Hur ser den närmaste framtiden ut för Zikai?

– Jag jobbar redan på mitt nästa släpp som kommer väldigt snart. Har lite samarbeten från UK men kommer också fortsätta med de från hemmaplan. men musik finns det massor av

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden