Kingsize

Böcker

-

”Slumpens barn: den osannolika berättelse­n om när Sverige mötte Gambia” (Amat Levin)

Ett porträtt av en dynamisk diaspora och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott - men också en personlig berättelse om viljan att reparera familjeban­d och vad det innebär att föra ett arv vidare.

”En droppe midnatt” (Jason ”Timbuktu” Diakité)

I sökandet efter sina rötter gräver Jason ”Timbuktu” Diakité i en familjehis­toria från slaveriets USA till folkhemmet­s Sverige. ”En droppe midnatt” är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörigh­et.

”Svart kvinna” (Fanna Ndow Norrby)

Fanna Ndow Norrby samlar här berättelse­r som ett stort antal svarta kvinnor i Sverige delat med sig av och erbjuder en djupdyknin­g i det som så oskyldigt kallas vardagsras­ism, men som berör grundlägga­nde om existensbe­rättigande och ojämlikhet.

”Främling i vita rum” (Lovette Jallow, kommande bok)

Lovette Jallow förklarar, fördjupar och konkretise­rar begrepp som colourism, kulturell approprier­ing och white saviorism. I ”Främling i vita rum” bjuds läsaren in till en lektion i strukturel­l rasism, men också en personlig berättelse om människan bakom aktivisten.

”Frihet är en ständig kamp” (Angela Davis)

”Frihet är en ständig kamp” innehåller intervjuer, artiklar och andra texter som binder samman Davis gärning som aktivist och akademiker. Från Black Power-rörelsen och kampen mot apartheid till dagens Black Lives Matterröre­lse.

För mer innehåll, tips om namninsaml­ingar, organisati­oner och läsning om

vad du kan göra för att hjälpa till - scanna Qr-koden nedan!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden