Kingsize

Partner: Fryshuset

-

”Att engagera mig i mänskliga rättighete­r har varit en nödvändigh­et för mig. Att som svart kvinna med erfarenhet av två helt olika kulturer få prata om svartas rättighete­r, feminism och hedersfört­ryck. Det är frågor jag drabbas av dagligen, och därmed något jag aldrig kan sluta prata om.”

Möt Ali, Soha och Binta som alla engagerar sig för demokrati, heder, politik och sociala frågor i verksamhet­en Elektra på Fryshuset.

Binta: ”Vårt samhälle är som en spiral. Att bry sig om frågor som kanske inte främst drabbar en själv är så himla viktigt, för i slutändan påverkar det hela vårt samhälle. Min uppväxt i två olika kulturer har gett mig värdefulla perspektiv och möten med människor som inte alltid fått möjlighet att höras. Det har alltid varit min drivkraft att förändra den situatione­n och på det sättet göra något för att bidra till en bättre värld. Men att få engagera mig i mänskliga rättighete­r har också varit en nödvändigh­et för mig. Att som svart kvinna med erfarenhet av två så olika kulturer få prata om svartas rättighete­r, feminism och hedersfört­ryck. Det är frågor jag drabbas av dagligen, och därmed något jag aldrig kan sluta prata om. ”

Soha: ”Hedersrela­terat våld finns överallt - ibland märker jag inte ens av det. Genom att engagera och utbilda mig kan jag analysera när och hur jag och andra utsätts för det samt säga ifrån och sätta ord på vad det är en utsätts för. Men det är även viktigt för mig att öka min kunskap och bredda mitt arbete så att jag kan hjälpa fler. Om människor inte bryr sig om frågor som inte drabbar dem så är risken stor att människor som behöver hjälp men inte kan söka efter den blir bortglömda och utsätts för ännu mer våld. Vår kunskap och vårt engagemang måste sträcka sig bredare än våra egna ramar.”

Ali: ”Som kille känner jag ett ansvar med tanke på de förutsättn­ingar jag har – de förutsättn­ingar som kommer med den grupp jag tillhör som man. Och med tanke på de signaler jag kan sända ut. Det finns så mycket saker som män gör som har negativa konsekvens­er för andra som de inte förstår. Och det vill jag förstå och ta ansvar för. Jag har växt upp med många kvinnor, och fick tidigt lära mig att se saker från olika perspektiv. Det gör att man blir mer öppensinna­d, inte styrs av sitt ego och utesluter allt som inte speglar det. Och det är inte alla grabbar eller män som fått det. Män är en mycket viktig del av lösningen och har ett särskilt ansvar att göra det tryggt för de människor vi lever med.”

Ali Shohani, Binta Dia och Soha Osman är en del av Fryshusets verksamhet Elektra som arbetar för mänskliga rättighete­r och mot hedersrela­terat våld och förtryck. I gruppträff­ar och utbildning­ar får

unga diskutera normer och tabubelagd­a ämnen, rättighete­r och demokrati, utsatthet och förtryck. I

september släpps ett antal kurstillfä­llen för unga mellan 14-20 år med fokus på manliga normer och machokultu­r - hur viktigt det är att lyfta manliga förebilder och

hur viktigt det är att fler killar pratar om detta. Håll utkik på @ elektrasth­lm på Instagram för info

om när, var och hur.

 ?? Lukas Meijer ??
Lukas Meijer
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden