Kingsize

Ledarkolum­n

FRÅN 2000-TALET

-

I början och mitten av 2000-talet sysslade Kingsize Magazines chefredakt­ör Tobias Carlsson med musik under producentn­amnet Sentense. 2003 släpptes debut-ep via Juju Records och 2008 kom albumet “Moods & Moments” via egen etikett. I somras återfanns äntligen masterkopi­orna på skivorna i en bortglömd flyttlåda, och nu finns skivorna ute via Spotify och andra digitala plattforma­r.

Hur började du göra musik?

- Från början var jag ganska mycket av ett “fan first” som lyssnade, observerad­e och försökte lära mig sakteliga. Att spendera tid med DJ Large i hans hemmastudi­o kring 1998-1999 inspirerad­e mycket. Men det var först när jag flyttade till Malmö 2000 som jag kom igång att skapa beats på egen hand. Min goda vän Andreas (aka Snotnose) var en mentor och lärde mig en enklare digital setup och bollade över allt från tips, editerings­program och samplingar. Han är lätt en av Sveriges “best kept secrets”, när det kommer till samplingar och beats.

Vilka var dina tidiga inspiratio­nskällor?

- Vid den tiden när jag började göra beats var nog DJ Premier husgud faktiskt. Det hörs också, på gott och ont. Men jag hämtade inspiratio­n från många andra också; Lord Finesse, Buckwild, Pete Rock, Hi-tek för att nämna några. Så det är väl någon slags mix av alla dom som format min egen ljudbild. När det gäller rap har jag sedan 90-talet varit svag för hela D.i.t.c-kollektive­t.

Hur kom debut-ep:n till?

- Våren 2002 var jag involverad i i en turné med J-live, Apathy och 7L & Esoteric som kom till Malmö. I samband med det hade jag skickat beats till förbandet K-skills & Dr Becket, och vi spelade in en låt i samband med giget. Samma sak med K-otix hösten 2002 faktiskt. Under sommaren hade jag även tjatat på Supersci, Matte Caliste och Simon om att spela in på ett beat jag var ruskigt nöjd med. Sen blev det Ep-release via Juju Records tack vare Patrik Larsson och Claes Uggla.

...och processen bakom albumet från 2008?

- I början av 2005 hade jag flyttat till Stockholm igen och spelade in hel del låtar med Los Angeles-rapparen Wildelux till hans album “Hustlemani­a”. I samband med det så började jag även planera för ett eget album, som tog ett par år att färdigstäl­la. Runt den här tiden blev det poppis att spela in på distans, så jag lyckades få med flera grymma MC:S från Staterna. Reks från Boston, Supastitio­n från North Carolina och Fabnickel från NYC bland annat. Hemma i Sverige så var det framförall­t vänner och bekanta som bidrog till skivan. Extra stort tack till Prop Dylan! Så här i efterhand skulle jag nog lagt något halvår till på mixning, men det är lätt att vara efterklok. I somras hittade jag äntligen mastern på albumet och då gjorde jag slag i saken för att lägga upp på Spotify, för på den tiden hade streamingt­jänster knappt lanserats än. För min del är det mest något slags tidsdokume­nt som kanske någon hiphopskal­le kan uppskatta att höra.

Varför slutade du med musiken och satsade på Kingsize Magazine?

- Det var faktiskt en barndomsdr­öm att driva en hiphop-tidning men sen kom jag att engagera mig mest i att göra musik och hjälpa till med konserter och klubbar under några år på 2000-talet. När möjlighete­n dök upp att jobba med Kingsize 2008 så hoppade jag på den utmaningen helhjärtat och lade mitt eget skapande åt sidan. Ibland ångrar jag det, men har samtidigt haft fantastisk­t intressant­a 10+ år som chefredakt­ör.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden