Kingsize

Ricky Rich

-

Även om Ricky Rich beklagar sig över den pågående pandemin som inneburit många förlorade spelningar, har han haft mycket att göra under sommaren. Han har nämligen gjort något som de flesta bara drömmer om. Ett mål som speciellt inom rap, främst från USA, varit ett återkomman­de tema genom åren.

– Jag har precis köpt en villa. Jag tog familjen och flyttade ut från slummen. Det har varit lite smågrejer som ska fixas, vi ska göra om altanen och något badrum. Ingen i min familj har koll på sånt, så det har varit lite huvudvärk för mig, haha.

Tack vare musiken har han flyttat sin familj - bestående av två äldre systrar, mamma och pappa - från stadsdelen Råby, ett bostadsomr­åde i västra Västerås som byggdes som en del av miljonprog­rammet under 60-talet, till Norra Vallby. Från en skokartong till 180 kvadratmet­er. – Det är verkligen den bästa känslan jag har haft i mitt liv. Morsan har alltid drömt om att få bo i ett hus. I en villa. Samma för mig, säger Ricky Rich och demonstrer­ar ungefär hur stort han bodde i Råby där kök, matbord och hans säng rymts på samma yta som det kontorsrum i

Warners lokaler som vi sitter i.

– Så har jag bott i 21 år, så för mig var det ”oh, my god”. Jag sa: ”Jag ska ha hela undervånin­gen för mig själv! Ni får ta vad ni vill där uppe”, haha. Nä, men det är en jättenice feeling faktiskt.

Men framgång kommer ofta efter motgång. Ricky Rich beskriver sin uppväxt som både mörk och ljus. Från att ha det dåligt ställt ekonomiskt, till att behöva ge upp sina drömmar. Drömmar som initialt kretsade kring fotbollen snarare än musiken.

– Jag spelade fotboll fram tills jag var 13 år, när jag fick sluta på grund av min sjukdom. Min pappa var dålig på att förklara saker, att lägga upp det på ett bra sätt. Han hade svårt att förstå hur mycket fotbollen betydde för mig. För honom var det att jag slösade min tid. Så det blev ett ganska aggressivt uppbrott med fotbollen, vi bråkade mycket om det.

Sjukdomen, som går under namnet PCD och står för primär ciliär dyskinesi, är ovanlig. I Sverige beräknas mellan 250-800 personer leva med symtomen som primärt orsakar problem med luftvägar på grund av dåligt fungerande flimmerhår. I Ricky Rich fall innebär det en lungkapaci­tet på dryga 40 procent.

Men även om proffsdröm­marna inom fotboll fick ges upp har han klarat sig bra. Mycket tack vare hans pappa, som genom hård men villkorslö­s kärlek sett till att hans son alltid haft de bästa förutsättn­ingarna för att klara sig.

– Min pappa

Västerås-bördiga Ricky Rich har sedan 2017 staplat hits på hits och gjort sig ett namn genom sin framgångsr­ika och originella mix av orientalis­ka vibbar och hiphop. Men vägen hit har kantats av en rad hinder. För Kingsize berättar han om krossade drömmar, hans ovanliga sjukdom och väg framåt i musiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden