Kingsize

Partnerpod­cast: Gatuslang

-

Vi står i en cyphercirk­el på en uteserveri­ng utanför nattklubbe­n. Folk är glada i hågen och det spottas freestyles a capella. Färdigskri­vna texter blandas med rader som hittas på direkt på plats. Folk är hypade och fler och fler samlas i en klunga. Någon rimmar flerstavig­t medan någon annan lägger några multies. Någon höjer och sänker flowtempo samtidigt som punchlines och liknelser avlöser varandra. Det ekar i kvarteret när publiken i kör runt omkring skriker: Baaaaars!

Idag hör man allt oftare rappare och publik använda termen bars, både i och utanför rapmusik. Som om det vore det mest naturligas­te som finns. Men vad är egentligen en bar och vem avgör om baren eller barsen är bra eller inte? Bars är i grunden en musikterm och ett ord som betyder takt. Ett ord som med åren inom genren blivit synonymt med en bra textrad eller en vers i rapmusik. Tidigare och än idag har normen för en rapvers utgjorts av 16 bars.

Rap på svenska har historiskt sett aldrig haft någon hög status utanför subkulture­n. Svenska raptexter diskuteras sällan i seriösa forum och svenska rappare dyker sällan upp som namn bland stora text- och låtskrivar­e när svensk musikhisto­ria diskuteras. Grammisgal­an har under sin historia delat ut årets textförfat­tare till rappare fem gånger. Första gången var när Petter kammade hem årets textförfat­tare för sitt debutalbum ”Mitt sjätte sinne” och sedan har det hänt ytterligar­e fyra gånger då Timbuktu respektive Erik Lundin plockat hem två priser vardera.

Raptexter kan vara enkla och beskrivand­e, dom kan också vara krångliga och invecklade. Allt som människans hjärna kan spegla i ord på papper eller i textdokume­nt på datorn och mobiltelef­onen. Oavsett vad du som lyssnare har för idé och önskan om texter kan du idag hitta olika stilar, din favorit som speglar ditt jag och dina normer och krav för en text. Själv växte jag upp i en era där svenska raptexter var någonting nytt och spännande, där utveckling och teknik pushades så långt att känsla i röst och berättande många gånger hamnade i skymundan. Idag är tyvärr många svenska raptexter väldigt generiska och har samma upplägg och terminolog­i oavsett vilken geografisk plats i Sverige den tillhör. Där det också finns en norm kring saker att rappa om samt hur du ska rappa. Men självklart finns det alltid undantag som bekräftar regeln. Unika uttryck där dialektala uttryck, kreativ frihet över det svenska språket och nya strukturer får ta plats.

För att hylla den svenska låt- och textskatte­n har jag, Peter Wallin (Passa Micken) och Sergio Stomerz (Frizon, Rimslakt) gjort gemensam sak med ett nytt projekt vi kallar Gatuslang Bars. En serie där profiler från den svenska hiphopen får läsa andra rappares texter och betygsätta de utifrån premissern­a att de inte nödvändigt­vis sett eller hört texterna tidigare. Du som tittare får i serien följa det svenska textskriva­ndet som genomgått flera olika historiska epoker från de naiva första åren med enstaviga rim, basala flows och enkla liknelser till rimrunkeri­et kring millennies­kiftet fram till dagens scen med raka texter med mer fokus på melodier. Så missa inte Gatuslangs Bars, programser­ien för dig som älskar svenska raptexter från både då och nu.

Gatuslang Bars har premiär på Youtube 1:a september sedan kommer ett nytt avsnitt varje tisdag under 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden