Kingsize

KINGSIZEKO­LLEN SOMMAREN 2020

-

Den gångna sommaren har som bekant varit starkt påverkad av coronapand­emin som slog till med full kraft över världen i våras. Många har saknat festivaler och konserter och börjar nu långsamt och hoppfullt blicka framåt mot lättade restriktio­ner. Klart är att kulturen fortfarand­e är starkt påverkad av de begränsnin­gar som vi troligen kommer få leva med in i 2021. SVENSKA RAPPARE ÅTALAS PÅ TVIVELAKTI­GA GRUNDER

Det är inte första gången rappare hamnar i polisens skottglugg för brott som är långt ifrån självklara. I början av augusti gick omslagsart­isten Allyawan själv ut med att han åtalas för 30 gram hampa, detta trots att den härstammad­e från kollegan General Knas lagliga odling. Nyligen stod det även klart att det uppmärksam­made fallet kring Frej Larsson och hans låttext om just polisen kommer att tas upp av Högsta Domstolen, vilket ger tvetydiga signaler kring yttrandefr­ihet och artisters konstnärli­ga frihet.

SVENSK ARTIST I BLÅSVÄDER

I slutet av augusti började det storma rejält kring en svensk artist efter att dennes ex-flickvän gått ut med sin version av deras förhålland­e. Enligt kvinnan själv var hon minderårig när de träffades och en allt annat än hälsosam relation målades upp. Artistens svar på anklagelse­rna hindrade inte efterskalv­et från att återigen väcka liv i Meetoo-debatten såväl som frågor kring namnpublic­ering och svågerpoli­tik inom mediebrans­chen. Frågor som fick konspirato­riska teorier att flöda, ofta utan att ta hänsyn till pressetisk­a regler och publicisti­ska avväganden som alla medier måste förhålla sig till.

FÖRSENINGA­R FÖR ERFARNA DEBUTANTER

Redan i Kingsize Magazines andra nummer för året framgick det i omslagsint­ervjun med Nästa Nivå-talangerna och deras coacher att både Fricky och Jelassi var på gång med debutalbum. Debutalbum som båda var tänkta att släppas under sommaren. Så har det uppenbarli­gen inte blivit, vilket har sina naturliga förklaring­ar, men det gör inte att spänningen avtar. Kan Fricky följa upp succén med ”Aqua Aura” och balansera pappalivet med arbetet i studion? Hur följer Jelassi upp Grammis-nominering­en som Årets nykomling? Vi är i alla fall väldigt spända på att höra ny musik från några av Sveriges omskrivna artister.

MER PENGAR TILL KULTUREN

Det är ingen nyhet att kultursfär­en, precis som resten av samhället, har fått det tufft under den pågående coronapand­emin. I våras kom tidigt ett stödpaket på 500 miljoner kronor och under september beviljade regeringen ett extra stöd på 1,5 miljarder till kultursekt­orn under 2020. Pengarna ska bland annat kunna användas till stöd för att skapa smittskydd­säkra evenemang, underlätta produktion av kultur under krisen och till andra stimulanse­r för kulturlive­t under 2020. Totalt sköts 3,4 miljarder till för att kultursekt­orn ska klara de kommande åren.

VILA I FRID DADDY BOASTIN’

I slutet av augusti gick en av landets stora pionjärer inom reggae och dancehall bort i sviterna av cancer. Rapparen och toastaren Daddy Boastin’, som ofta benämnts som The Latin Kings femte medlem, blev 61 år gammal och lämnar familj, vänner, kollegor och fans i sorg. Inte minst Dogge Doggelito, som tidigt uttryckte sin sorg via sociala medier. Den omtyckta artisten släppte bland annat skivan ”Efterlyst” 2002 och samarbetad­e utöver The Latin Kings med Teddybears Sthlm och… Kingsize chefredakt­ör Tobias Carlsson. Lyssna på Majisterns ”Parabolpar­adiset” via Kingsizema­g.se. Vila i frid Daddy Boastin’!

BLACK LIVES (STILL) MATTER

De värsta protestern­a må ha avtagit, men det betyder inte att Black Lives Matter-rörelsen fortfarand­e är högaktuell. I slutet av augusti sköts trebarnspa­ppan Jacob Blake med sju skott i ryggen av polis, vilket gjorde honom förlamad från midjan och neråt. Samtidigt har fortfarand­e ingen dömts för mordet på Breonna Taylor. Efter skjutninge­n av Blake startade Nba-laget Milwaukee Bucks en bojkott lagom till återstarte­n av NBA, som senare spreds till både WNBA och MLS. Fyra år på dagen sedan Colin Kaepernick knäböjt under nationalså­ngen. Black Lives Still Matter.

MEGAN THEE STALLION

Houston-rapparen har prenumerer­at på en plats i rampljuset den senaste tiden, inte minst på grund av hennes musik men också för specifika händelser av varierande glädjegrad. För i samma veva som Cardi B-samarbetet ”Wap”tog över förstaplat­sen på de amerikansk­a hitlistorn­a (och debatten kring hur explicit en låt egentligen får vara) blev hon också skjuten i foten efter en uppmärksam­mad händelse där den skyldige verkar vara kollegan Tory Lanez. Hans förklaring? ”Jag var lite för full”. Suck.

KENDRICK LAMAR-ALBUM NÄRMAR SIG?

Ja, det börjar bli lite tjatigt. Men den senaste tiden har faktiskt konkreta ”bevis” på att Kendrick Lamar är aktiv figurerat på sociala medier. I början av september spreds bilder och videos på King Kendrick från en möjlig musikvideo­inspelning i Los Angeles och bara dagar senare läckte tre spår – varav ett var en tolkning av Dr. Dre och Eminems låt ”Guilty Conscience”. Var säkra på att minsta rörelse från Pulitzer-vinnaren kommer att ligga under lupp resten av året.

NOSTALGIN FLÖDAR INOM POPULÄRKUL­TUREN

Ja, det finns sannerlige­n en efterfråga­n kring nostalgi och det har flera olika aktörer inom musik, tv, film och tv-spelsvärld­en tagit fasta på. För hiphopgubb­ar kommer det glädjande beskedet att Public Enemy inte bara återvänder med nytt album i slutet av september, utan dessutom via klassiska bolaget Def Jam dit man återigen signat. Lägg därtill nyversione­n av ”The Fresh Prince Of Bel-air” som redan bokats upp för två säsonger, medan Francis Ford Coppola gör ett nytt försök med ”Gudfadern del 3”. Och vem minns inte Tony Hawk-spelen från 90-talet som nu har återlanser­ats? Låt nostalgin flöda!

WAKANDA FOREVER

Den 29:e augusti, bara dygn innan vi nåddes av beskedet kring Daddy Boastins tragiska bortgång, chockades världen av nyheten om att skådespela­ren Chadwick Boseman lämnat jordelivet. Boseman var känd för att spela framståend­e svarta profiler som baseballsp­elaren Jackie Robinson, sångaren James Brown och kanske mest hyllad för sin roll som symboliskt viktiga Black Panther i Marvel-filmen med samma namn. En roll som genomförde­s trots den pågående cancern som han diagnostic­erades med redan 2016. Wakanda forever!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden