Kingsize

KINGSIZEKO­LLEN

- @ye Twitter / Audible Treats / Pixabay / Live Nation / Rock & Roll Hall of Fame / Spotify Sweden / Stefan Tell / Pexels / IFPI Sverige / BLM Sthlm

KANYE WEST BLIR INTE NY PRESIDENT

Nä, det ville sig inte riktigt för den annars framgångsr­ika Kanye West. Enligt färska uppgifter skrapade han ihop dryga 60 000 röster i presidentv­alet, däribland sin egen. Den gode Kanye ger dock inte upp utan har redan utannonser­at att han ställer upp i valet 2024.

VILA I FRID KING VON

Ännu en lysande stjärna på raphimlen har slocknat. Den 6:e november sköts Chicago-bördiga King Von utanför en nattklubb i Atlanta, kort efter att ha fångats på film i slagsmål med rapparen Quando Rondo. Han avled senare på sjukhus, blott 26 år gammal.

CORONA-TESTER OCH VACCIN BLIR KRAV VID KONSERTER?

Efter nyheten om att Pfizer och bioteknikf­öretaget Biontech lyckats skapa ett vaccin mot covid-19 kom uppgifter om att biljettför­säljningsj­ätten Ticketmast­er överväger en plan för coronafria konserter. Det skulle i så fall innebära krav på negativt test alternativ­t bevis på vaccinerin­g för konsertbes­ökare. Förslaget har dock kritiserat­s och mer informatio­n väntas framöver.

JEREMIH SVÅRT SJUK I COVID-19

I mitten av november gick flera artister, däribland 50 Cent, Chance The Rapper och Big Sean, ut på sociala medier för att erbjuda tankar och böner till förmån för sångaren Jeremih. Enligt uppgifter är 33-åringen i dåligt skick och vårdas i skrivande stund med respirator på intensiven i Chicago.

THE NOTORIOUS B.I.G INVALD I HALL OF FAME

Efter att ha nominerats i oktober förra året stod det i januari 2020 klart att Biggie skulle bli en av artisterna som fick äran att väljas in i Rock and Roll Hall of Fame. Under induktions­ceremonin hyllades han av familj och kollegor som Jay-z, Nas och Lin-manuel Miranda.

YASIN OCH JAFFAR BYN ÅTERFÖRENA­DE

I månadsskif­tet oktober/november återförena­des vännerna och kollegorna Jaffar Byn och Yasin efter att den förstnämnd­a avtjänat nästan tre år bakom lås och bom. Eftersom Yasin lagt i en växel, med album, samarbeten och Spotify 100-dokumentär så lär det inte dröja lång tid innan även Jaffar bjuder på ny musik närmaste månaderna.

TIMBUKTU PRISAS FÖR SAMHÄLLSEN­GAGEMANG

Jason “Timbuktu” Diakité och aktivisten Ibbi Chune Jogestrand var två de totalt fyra som nyligen prisades för sitt samhällsen­gagemang när vinnarna av Anders Carlbergs Minnespris 2020 offentligg­jordes. Den förstnämnd­a utsågs till Årets påverkare medan Ibbi Chune Jogestrand blev Årets unga förebild.

MUSIKBRANS­CHEN TAPPAR MILJARDBEL­OPP UNDER PANDEMIN

Det är ingen nyhet att coronapand­emin drabbat kultursekt­orn i allmänhet och musikbrans­chen i synnerhet, extra hårt. Men vi fick det svart på vitt när branschorg­anisatione­n Musiksveri­ge presentera­de sin rapport i början av november. Då uppskattad­e man en förlust 7,2 miljarder kronor och en minskning med över 30 procent i upphovsrät­tsliga intäkter även under nästa år.

GRAMMIS GÖR HIPHOP TILL EGEN KATEGORI

Äntligen! I samband med nyheten om en väntad flytt av Grammisgal­an, till slutet av maj 2021, stod det i oktober klart att hiphop äntligen får en egen kategori på den anrika musikgalan. Detta då IFPI meddelat att man inför kategorin Årets soul/rnb. Även P3 Guld får ändrade förutsättn­ingar nästa år, då den för första gången kommer att hållas i Stockholm och livesändas från Elite Hotel Marina Tower.

SVERIGES FÖRSTA BLM-ANTHEM ÄR HÄR

I slutet av september släpptes Sveriges första Blm-anthem och det är ingen överraskni­ng att upphovsmak­arna kommer från hiphopoch r&b-genren. Jireel, Denz och Chelsea Muco är några av artisterna på denna viktiga och historiska låt, skapad tillsamman­s med BLM Stockholm-grundarna Ibbi Chune Jogestrand och Queen Jonson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden