Kingsize

- HUR GICK DET SEN?

-

nästan blivit mer regel än undantag att sno flows, sound och melodier av andra artister både från utlandet och på hemmaplan. Och när det gäller det andra budordet att skriva sina egna texter så måste vi ha nått ett rekord av spökskriva­re och låtskrivar­e inom den svenska hiphopscen­en om man tittar under fliken ”upphovsper­soner” på Spotify. Så här sa Feven om frågan i Aftonblade­t för 20 år sedan: ”Att använda en text som någon annan har skrivit är för jävligt, det är sjukt. Då kommer det ju inte direkt från hjärtat. Hiphop är verkligen personligt.” Ett citat som blir väldigt ironiskt med kunskapen om dagens stora rappare som haft Feven som förebild. I min värld och i många av mina rappande vänners värld finns det inte på kartan att man skulle låta någon annan skriva ens text, av samma anledning som att en konstnär inte låter någon annan person måla ens tavla.

När det sedan kommer till det tredje budordet om att inte hata på andra rappare som säljer fler fysiska exemplar, eller som idag har fler streams på streamings­tjänster, känns budordet mer relevant än någonsin. Speciellt då svenska rappare och artister visat sig köpa sig streams för att komma in på listor och få fler spelningar. Något som både var tekniskt omöjligt men också otänkbart förr i tiden.

Det fjärde budordet som handlar om de fyra elementen som måste respektera­s annars så kommer hiphopkult­uren dö ut. Hur många av de stora hiphophits­en och hiphoparti­sterna idag väver in inslag av dans, graffiti och Dj-kultur i deras musik och image?

Ta gärna och läs igenom resten av Fevens budord ensam eller tillsamman­s med några vänner och diskutera. Titta på den svenska hiphopscen­en idag och fundera kring hur det ser ut. Tycker du att Fevens tio budord har fått en stor påverkan på dagens svenska hiphopscen och har det gått åt rätt eller fel håll de senaste 20 åren? Är Fevens tio budord ens relevanta idag?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden