Knasiga Historier

Publikens glädje över dödsskrik

-

En av de mest brutala avrättning­smetoderna någonsin var i form av mässingstj­uren. Den uppfanns i det antika Grekland av Perillus, en mässingsar­betare i Athens, som gav den som en gåva till en grym tyrann vid namn Falaris. Förutom att rosta brottsling­ar levande kunde tjuren även fungera som ett instrument, då den omvandlade offrens desperata skrik till något som Perillus beskrev som ”det mest angenäma, patetiska och mest melodiska rytande någonsin”. Falaris var inte säker på uppfinnare­ns påståenden och beordrade därför Perillus att själv klättra in och visa enhetens musikalisk­a förmåga.

Så fort Perillus var inne, stängde Phalaris luckan och tände en eld under tjuren, så Perillus skulle skrika på riktigt. Istället för att låta honom dö av sin egen uppfinning, släppte Falaris ut honom och kastade ned honom för en klippa istället.

 ??  ?? 5. Höra tjuren ryta Offrens skrik passerade genom tjurens näsborrar och fick det att låta som om djuret röt. 4. Manipulera­de skrik En rad rör i tjurens huvud förstärkte och förvrängde offrets skrik.3. Långsam tillagning Värmen från elden gjorde tjuren till en ugn och rostade långsamt offret inuti.2. EldenLucka­n stängdes och elden tändes under tjurens mage. 1. Genom falluckan Offret placerades inuti den ihåliga mässingtju­ren genom en fallucka på ryggen eller sidan.
5. Höra tjuren ryta Offrens skrik passerade genom tjurens näsborrar och fick det att låta som om djuret röt. 4. Manipulera­de skrik En rad rör i tjurens huvud förstärkte och förvrängde offrets skrik.3. Långsam tillagning Värmen från elden gjorde tjuren till en ugn och rostade långsamt offret inuti.2. EldenLucka­n stängdes och elden tändes under tjurens mage. 1. Genom falluckan Offret placerades inuti den ihåliga mässingtju­ren genom en fallucka på ryggen eller sidan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden