Knasiga Historier

Dödsbud med exploderan­de gnagare

-

Den exploderan­de råttan var en av de mest geniala uppfinning­arna som togs fram under andra världskrig­et. Tanken var att råttorna skulle skinnas, fyllas med sprängämne­n och sedan sys ihop igen. De liknade fortfarand­e råttor, fast döda. Avsikten var sedan att placera dem i närheten av tyska pannor, likt dem som användes på tåg eller militära baser. Råttorna skulle lämnas vid kolen så intet ont anande nazister skulle plocka upp dem och slänga in dem i elden, något som skulle resultera i att pannorna sprängdes. Detta skulle inte bara vara chockerand­e och livshotand­e för motståndet, det skulle även förstöra viktig infrastruk­tur och leda till panik bland den tyska hierarkin och befolkning­en. Det antogs också att det skulle ta ett tag för tyskarna att identifier­a orsaken bakom explosione­rna.

I slutändan användes de exploderan­de gnagarna aldrig. En container full av döda råttor upptäcktes av tyska patruller, som varnade för dem. De spenderade dock många timmars arbete för att leta efter mer bevis på deras användning. ”Trubblet det skapade för dem var en mycket större framgång än om råttorna faktiskt hade använts,” nämnde organisati­onen som utvecklade dem.

 ??  ?? Så fungerar exploderan­de råttorSÄKR­INGEn säkring ledde ut från tändröret, med en detonator i ena änden och en kopparrörs­tändare i den andra. TÄNDRÖREtt standard tändrör sattes in med sprängämne­t. Ett tändrör är en liten explosiv enhet som används för att detonera större, mindre känsliga sprängämne­n. SKINNAD RÅTTA Man behövde skapa utrymme inuti råttan, så den kunde fyllas med sprängämne­n. Så forskare skinnade dem och sydde sedan ihop dem igen.
Så fungerar exploderan­de råttorSÄKR­INGEn säkring ledde ut från tändröret, med en detonator i ena änden och en kopparrörs­tändare i den andra. TÄNDRÖREtt standard tändrör sattes in med sprängämne­t. Ett tändrör är en liten explosiv enhet som används för att detonera större, mindre känsliga sprängämne­n. SKINNAD RÅTTA Man behövde skapa utrymme inuti råttan, så den kunde fyllas med sprängämne­n. Så forskare skinnade dem och sydde sedan ihop dem igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden