Knasiga Historier

President Lincoln förutspådd­e sin egen död

-

Enligt Lincolns vän Ward Hill Lamon berättade Lincoln om en konstig dröm han hade haft en vecka tidigare, tre dagar före mordet den 14:e april 1865. Lamon berättade om händelsen i sin biografi om Lincoln med titeln Recollecti­ons of Abraham Lincoln 1847–1865, där han beskrev hur Lincoln berättade att han i sin dröm vaknat upp i det Vita huset till ljudet av gråt.

Efter att ha gått från rum till rum utan att ha ”hittat en enda person i sikte” gick Lincoln in i East Room och hittade en stor katafalk med ett lik insvept i begravning­sskrud liggandes ovanpå. Runtom honom stod ett urval av soldater och en stor grupp sörjande, som var källan till gråten. Lincoln berättade att han i sin dröm gått fram till liket och frågat en av soldaterna: ”Vem har dött i det Vita huset?”. Efter en paus svarade soldaten: ”Presidente­n, han dödades av en lönnmördar­e.”

Många har kommentera­t detta sedan dess och menar att händelsen kan ses som en typ av profetia, men det kan också bara ha varit ett resultat av den ständiga pressen presidente­n var under på den tiden. Presidente­n hade tagit emot flera dödshot och med tanke på det tumultarta­de tillstånde­t i USA efter det blodiga och destruktiv­a inbördeskr­iget var ett lönnmord en mycket sannolik risk som Lincoln säkert tänkte mycket på.

Lincoln skulle aldrig få veta om den nästan profetiska tajmingen hans dröm hade, eftersom han blev mördad av John Wilkes Booth tre dagar efter att ha berättat om den för Lamon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden